A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Zem, Mesiac, Slnko

Zem, Mesiac, Slnko

Zatmenie:

Pred nedávnom sme mali možnosť pozorovať zatmenie slnka. V nasledujúcom článku sa dozviete, aké druhy zatmenia poznáme a ako samotné zatmenie nastáva.

 

Zatmenie nastáva, keď sa vesmírne telesá zoradia tak, že sú celé, alebo iba ich časti, v tieni ďalšieho telesa. K zatmeniam teda dochádza takmer neustále, i keď si to neuvedomujeme.

Zatmenie Mesiaca nastane, keď je Zem na priamke medzi Slnkom a Mesiacom. Na Mesiac tak nedopadajú slnečné lúče, keďže im stojí v ceste Zem. V priebehu roka nastáva zatmenie mesiaca asi trikrát, ale je viditeľné iba z tej strany Zeme, ktorá je v tej chvíli otočená k Mesiacu.

Zatmenie Slnka je podobné, ale vyskytuje sa iba na určitej časti Zeme. Nám sa zdá, akoby boli Mesiac a Slnko rovnako veľké, čo je spôsobené tým, že Mesiac je približne 400 – krát bližšie k Zemi ako Slnko, hoci Slnko je asi 400 – krát väčšie ako Mesiac. Keď je Mesiac na priamke medzi Slnkom a Zemou, zakrýva viditeľnú časť Slnka (slnečnú atmosféru). To znamená, že tá časť Zeme, ktorá je priamo v tieni Mesiaca, zažíva úplné zatmenie Slnka, kým okolité oblasti iba jeho čiastočné zatmenie. V ostatných častiach Zeme je Slnko dokonca dobre viditeľné.

Druhy zatmenia Slnka:

Existujú tri druhy zatmenia. Úplné zatmenie nastane, keď je Slnko na krátky čas úplne zakryté Mesiacom. Trvá to od zlomku sekundy až po sedem minút a 31 sekúnd. Je ale vidieť „korónu“ – žiariacu slnečnú plazmu, ktorá sa rozpína milióny kilometrov do priestoru. Čiastočné zatmenie nastane, keď je zatienená iba časť fotosféry. Prstencové zatmenie sa objaví, keď je Mesiac príliš ďaleko na to, aby zakryl celé Slnko. Vtedy je okolo Mesiaca zreteľný jasný prstenec svetla.

b2ap3_thumbnail_Zatmenie-1_20150508-175040_1.png               -->  úplné zatmenieb2ap3_thumbnail_ydfg.png               -->   čiastočné zatmenieb2ap3_thumbnail_gsdf.png               -->  prstencové zatmenie

Príliv a odliv:

Príliv a odliv (slapové javy) sú javy súvisiace s dvíhaním a klesaním hladiny morí a oceánov. Nastávajú každých dvanásť hodín a 26 minút. Súvisia s príťažlivosťou Mesiaca a Slnka a rotáciou Zeme.

Na tú časť Zeme, ktorá je bližšie k Mesiacu pôsobí výraznejšie jeho príťažlivosť a dvíha sa hladina morí – nastáva príliv. Rovnako na druhej strane Zeem, kde je jeho príťažlivosť slabšia a silnejšie pôsobí odstredivá sila v dôsledku rotácie Zeme. Na stranách, kde sú tieto sily v rovnováhe, nastáva odliv.

Najvyšší príliv nastane, ak je Slnko v jednej línií s Mesiacom a ich príťažlivosť pôsobí súčasne. Táto situácia sa vyskytuje 2 - krát mesačne, vtedy je príliv výraznejší.

Nízky príliv nastáva, ak príťažlivé sily Mesiaca a Slnka nepôsobia súčasne, ale ich účinok sa navzájom ruší, keďže poloha Mesiaca a Slnka vzhľadom k Zemi zviera pravý uhol. Aj nízky príliv sa objavuje 2 – krát mesačne.

Fázy Mesiaca:

Mesiac odráža slnečné svetlo, ale sám nejaké nevytvára. Preto na Zemi vidíme iba odraz svetla zo strany Mesiaca, ktorá je privrátená k Slnku. Veľkosť osvetlenej časti Mesiaca  sa v dôsledku jeho obiehania okolo Zeme pri pohľade zo Zeme mení – sú to fázy Mesiaca. Keď vidíme celú osvetlenú stranu Mesiaca, teda je Zem medzi Slnkom a Mesiacom, nastáva spln. V opačnej situácii, keď je Mesiac medzi Slnkom a Zemou a osvetlenú stranu nevidíme, nastáva nov. Medzi novom a splnom Mesiac dorastá (má tvar písmena D), medzi splnom a novom hovoríme, že Mesiac cúva (má tvar písmena C). Celý cyklus trvá 29 dní, 12 hodín, 44 minút a 3 sekundy.

 

Dúfam, že sa vám článok páčil. Už čoskoro pribudne ďalší  ;)

Ohodnoťte tento článok:
Krutý kontinent - Európa krátko po druhej svetovej...
Hviedy na oblohe..

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33047 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26307 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26023 x čítané