A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Myšlienka ktorá zmenila stredovek

Myšlienka ktorá zmenila stredovek

 Stredovek kde panovalo heslo " modli sa a pracuj " kde hlavne slovo mal pápež. V tejto dobe sa narodilo  dieťa poľského pôvodu , ktoré zmenilo pohľad na našu slnečnú sústavu . 

 

b2ap3_thumbnail_images-2.jpg

Týmto dieťaťom bol Mikuláš Koperník ktorý sa narodil 19.2.1473 ako 4. dieťa svojich rodičov a keď mal 10 rokov stratil otca. Ich strýko, varminský biskup, umožnil Mikulášovi a jeho bratovi Andrejovi vyštudovať štyri fakulty univerzity a zaistil im nezávislosť. V tomto období si  Koperník uvedomil veľký  záujm o astronómiu. Patril ku najvzdelanejším ľuďom svojej doby.

Myšlienkou o obehoch planét sa zaoberal 36 rokov a za tú dobu ju prepracoval do matematických podrobností tak, že predčila i 1 500 rokov starú a stále "zdokonaľovanú" a komplikovanejšiu Ptolemaiovu sústavu. Koperníkovo učenie o otáčaní Zeme vyvrátilo základné cirkevné dogmy a podrývalo autoritu cirkevných kruhov. Zem sa z nehybného stredu vesmíru zmenila na nebeské teleso, ktoré sa otáča s ostatnými planétami okolo Slnka. Koperníkova smelá teória zmenila náhľad na vesmír a otvorila novú epochu v histórii ľudského poznania.

Pre všetky nebeské telesá a dráhy existuje len jedno centrum.Zemeguľa nie je centrom sveta, ale len centrom mesačnej dráhy a všetkých vecí na Zemi. Všetky planéty sa pohybujú okolo Slnka, ktoré stojí v strede všetkých kruhových dráh: preto za stred možno pokladať Slnko. To napísal v svojej knihe s názvom De Revolutionibus Orbium Coelestium Libri , ktorá sa mala volať Osiander.

Celoživotným dielom vzdal hold vede a pravde . Zanechal mohutné impulzy pre ďalšie pokolenia. Galileo Galilei (ďalekohľadom pozoroval mesiace Jupitera a objavil fázy Venuše), G. Bruno (hviezdy sú slnká, vesmír je nekonečný), J. Kepler (tri zákony pohybu planét, 1609 – 1619), I. Newton (zákony dynamiky a všeobecný gravitačný zákon, 1687), J. Bradley (aberácia svetla – potvrdenie pohybu Zeme okolo Slnka, 1726 – 1728), F. W. Bessel (premeranie paralaxy hviezdy, 1837 – 1838) patria k tým, ktorí nielen pochopili veľký odkaz, ale aj potvrdili a doplnili nesmrteľné myšlienky Kopernika. Mnohé predpoklady, v Koperníkovej dobe nepreukázatelné, zažiarili pomocou prístrojov a meraní v ďalších storočiach.

Ohodnoťte tento článok:
Skús si programovanie stránok!
Najkrajšie motýle

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33016 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26010 x čítané