Myšlienka ktorá zmenila stredovek

 Stredovek kde panovalo heslo " modli sa a pracuj " kde hlavne slovo mal pápež. V tejto dobe sa narodilo  dieťa poľského pôvodu , ktoré zmenilo pohľad na našu slnečnú sústavu . 

 

b2ap3_thumbnail_images-2.jpg

Týmto dieťaťom bol Mikuláš Koperník ktorý sa narodil 19.2.1473 ako 4. dieťa svojich rodičov a keď mal 10 rokov stratil otca. Ich strýko, varminský biskup, umožnil Mikulášovi a jeho bratovi Andrejovi vyštudovať štyri fakulty univerzity a zaistil im nezávislosť. V tomto období si  Koperník uvedomil veľký  záujm o astronómiu. Patril ku najvzdelanejším ľuďom svojej doby.

Myšlienkou o obehoch planét sa zaoberal 36 rokov a za tú dobu ju prepracoval do matematických podrobností tak, že predčila i 1 500 rokov starú a stále "zdokonaľovanú" a komplikovanejšiu Ptolemaiovu sústavu. Koperníkovo učenie o otáčaní Zeme vyvrátilo základné cirkevné dogmy a podrývalo autoritu cirkevných kruhov. Zem sa z nehybného stredu vesmíru zmenila na nebeské teleso, ktoré sa otáča s ostatnými planétami okolo Slnka. Koperníkova smelá teória zmenila náhľad na vesmír a otvorila novú epochu v histórii ľudského poznania.

Pre všetky nebeské telesá a dráhy existuje len jedno centrum.Zemeguľa nie je centrom sveta, ale len centrom mesačnej dráhy a všetkých vecí na Zemi. Všetky planéty sa pohybujú okolo Slnka, ktoré stojí v strede všetkých kruhových dráh: preto za stred možno pokladať Slnko. To napísal v svojej knihe s názvom De Revolutionibus Orbium Coelestium Libri , ktorá sa mala volať Osiander.

Celoživotným dielom vzdal hold vede a pravde . Zanechal mohutné impulzy pre ďalšie pokolenia. Galileo Galilei (ďalekohľadom pozoroval mesiace Jupitera a objavil fázy Venuše), G. Bruno (hviezdy sú slnká, vesmír je nekonečný), J. Kepler (tri zákony pohybu planét, 1609 – 1619), I. Newton (zákony dynamiky a všeobecný gravitačný zákon, 1687), J. Bradley (aberácia svetla – potvrdenie pohybu Zeme okolo Slnka, 1726 – 1728), F. W. Bessel (premeranie paralaxy hviezdy, 1837 – 1838) patria k tým, ktorí nielen pochopili veľký odkaz, ale aj potvrdili a doplnili nesmrteľné myšlienky Kopernika. Mnohé predpoklady, v Koperníkovej dobe nepreukázatelné, zažiarili pomocou prístrojov a meraní v ďalších storočiach.