A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Ako prvý sa pozrel na oblohu cez ďalekohľad

Ako prvý  sa pozrel na oblohu cez ďalekohľad

Určite ste už počuli o človeku ktorý pozoroval hviezdy a mesiace cez ďalekohľad . Tento človek vyrastal v Talianskej  Pise  a otec chcel mať z neho hudobníka tento človek sa volal GALILEO GALILEI . 

Galileo Galilei sa narodil 15. 2. 1564  teda 20 rokov po tom, čo Mikuláš Kopernik vo svojej teórii označil Zem za planétu, ktorá obieha okolo Slnka a nie je stredom Božieho vesmíru. Ako 18 ročný študoval v Pise medicínu. Neskôr študoval aj matematiku, astronómiu a fyziku, ale štúdiá skončil ako samouk. V roku 1589 ho prijali do prednášateľského zboru univerzity v Pise. Neskôr bol profesorom aj na univerzite v Padove. Tu v nasledujúcich 18 rokoch položil aj základy dynamiky, vedy o pohybe telies.


Legenda hovorí, že študoval zákony pádu na základe pokusov na Šikmej veži v Pise. Tu si vraj uvedomil, že silu treba vyvinúť len na to, aby sa objekt pohol, zastavil alebo zmenil rýchlosť. Galileo už v tom období objavil rozpory Aristotelovej fyziky. Súhlasil s Kopernikovým učením, ale vtedy si ešte netrúfal verejne vystúpiť a obhajovať Kopeníka . Jeho životná kariéra, počas ktorej spolu s dielom Johanessa Keplera vytvoril predpoklady na to, aby Isaac Newton neskôr formuloval gravitačné zákony, pokračovala v obavách z výsmechu a opovrhnutia. Napriek tomu napísal 2 diela: O pohybe a Mechanika. Až potom vyvrátil Aristotelovu dynamiku a teóriu o nehybnosti Zeme.

Pre Galileiho dozrel čas, aby vystúpil na obranu Koperníkovej teórie. Súhlasil, že stredom slnečnej sústavy je Slnko. Ďalšia jeho práca závisela od ďalekohľadu, ktorý roku 1608 zostrojil holandský vynálezca a ktorý sám Galileo v nasledujúcom roku zdokonalil. Stal sa 1. človekom, čo obrátil ďalekohľad na nebeskú oblohu. K jeho prvým objavom patrili 4 mesiace Jupitera - Io, Europa, Ganymedes a Kalisto. Tieto sa označujú ako Galileiho mesiace.

b2ap3_thumbnail_images-4.jpg

Ďalším objavom boli škvrny na Slnku, v roku 1609 pozoroval krátery a vrchy na Mesiaci a v roku 1610 ako prvý pozoroval fázy Venuše. Pozoroval aj elipsovitý tvar Saturna a pritom si všimol 3 telesá. O niekoľko rokov neskôr astronómovia zistili, že 2 malé hrboľčeky sa pohybujú a menia tvar. Až Christiaan Huygens správne usúdil, že išlo o pozorovanie prstencov Saturna, ktorých vzhľad sa pri obehu okolo Slnka mení. Galileo celý život podporoval Koperníkovu teóriu. V roku 1613 napísal, vyprovokovaný hádkou pri večeri, Koperníkovi otvorený list, čo cirkev chápala ako výzvu do boja. Roku 1616 pápež Kopernikovo učenie odsúdil.

Galileo sa utiahol do Toskánska a napísal knihu Skúšač zlata a svoje slávne dielo Dialóg o dvoch hlavných systémoch sveta (Ptolemaiovskom a Kopernikovskom). Za tento spis bol súdený. Keď opúšťal súdnu sieň, povedal svoju slávnu vetu o tom, že Zem obieha okolo Slnka: ”e pur si muove” (a predsa sa točí). Odsúdili ho do väzenia a jeho diela zakázali. V kláštore Santa Maria sa musel zriecť Kopernikovho učenia. Nakoniec v Toskánsku úplne oslepol a 8.1.1642 zomrel.

Ohodnoťte tento článok:
Medzi Galileom a Newtonom
Kysucké Nové Mesto

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32873 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26263 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25816 x čítané