A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Zaujímavosti o ľuďoch a zvieratách (part 3)

Zaujímavosti o ľuďoch a zvieratách (part 3)

Vedeli ste o tom, že na svete sú ozajstní upíry? Sú iba v trocha inej forme, ako by ste čakali.

Priemerný človek zje za jeden rok asi pol tony jedla. Žiaden človek by však nemohol dlho prežil ak by nepil nič iné ako krv. V krvi je síce mnoho bielkovín, ale je v nej málo cukru a je nasýtená soľou a železom. Preto je iba málo zvierat, ktoré sa živia krvou.

 

Zatiaľ čo sa iné vtáky živia semenami rastlín a drobným hmyzom, pinka ostrozobá sa živí krvou. Konkrétne ďobe do krídel tereja maskového. Ako náhle je koža prerazená, môže upíjať krv, ktorá tečie von. Pinky stoja na túto „transfúznu stanicu“ radu.

Charles Darwin uviedol tieto vtáky ako dôkaz svojej evolučnej teórie. Kedysi totiž pinky na Galapágoch necicali terejom krv, ale im vyberali z peria parazity.

I keď to vyzerá hrozne, pre terejov to nemá žiadne dlhodobé následky, pretože majú rovnako ako ľudia krvi nadbytok. Pinka však využíva jeho krv iba ako doplnok výživy počas dlhých období sucha.

Krv je našou najvzácnejšou tekutinou. Prináša do všetkých častí tela životudárny kyslík pomocou 25 biliónov červených krviniek, ktoré prúdia cez viac ako 1 500 kilometrov krvných ciev. Priemerné ľudské telo obsahuje asi 5 litrov krvi, ktorá je rozvádzaná po tele za pomoci neúnavnej srdečnej aktivity. Behom obyčajného dňa do tela pumpuje viac ako 13 000 litrov krvi.  To znamená, že za  jeden rok vaše srdce rozprúdi toľko krvi, že by naplnilo nie jeden, ale 10 Jumbo jetov (džumbo džetov) (boeing), čo predstavuje 152 miliónov litrov tekutiny.

Každý deň naše telo vyprodukuje viac ako 200 miliárd červených krviniek, takže si môžeme dovoliť o trochu krvi prísť. Práve kvôli tejto vlastnosti chodí mnoho ľudí darovať krv. Zachránia tak viac ako štyri a pol miliónov ročne.

Ďalší pijak krvi je iba pár centimetrov dlhý a žije v juho – amerických vodách. Malý sumec candiru, sa v krvi priam kúpe. Svoju obeť si nájde sledovaním stopy dusíkatých zlúčenín, ktoré sú vymývané zo žiaber väčších rýb. Potom už iba čaká na príležitosť, aby mohol prekĺznuť k bohatým krvným cievam ukrytých pod obalom rybích žiaber. Pomocou ostňov na svojej hlave potom škriabe po žiabrach, kým nezačnú krvácať. Následne už iba vypije ich obsah (v priebehu pár minút) a odoberie sa na dno rieky, kde svoj úlovok začne tráviť. Najhoršie na tomto parazitovi (pre človeka) však je, že dusíkaté zlúčeniny, ktoré prenasleduje sa nápadne podobajú tým, ktoré sa nachádzajú v ľudskom moči. Ľahko by sa tak mohlo stať, že sa candira spletie, čo by bolo pre človeka bolestivé a extrémne nepríjemné. Následne je potrebný zákrok chirurga, aby ste vybrali rybu, ktorá je zabývaná vo vašom ....

A preto by ste mali pamätať na to, že keď plávate v Amazonke a chce sa vám „na malú“, je tu jeden malý pijak krvi, ktorý ide po vašich spodných partiách.

Candiru však nie je jediní, kto sa kúpe v krvi. Staroveký egypťania považovali krv za esenciu života, takže kúpeľ v tejto tekutine bol pre nich ako ideálna omladzovacia kúra. I rímsky gladiátori považovali krv protivníkov za najlepší energetický nápoj. Pitím krvi svojich protivníkov „získavali“ ich silu.

To by bolo zo zaujímavostí zatiaľ asi všetko. Dúfam, že sa vám článok páčil a pamätajte, že nemáte chodiť na malú v Amazonke. ;)

Ohodnoťte tento článok:
Obloha
Elon Musk - muž z budúcnosti

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33043 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26306 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26017 x čítané