A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Zlatý retriever

Zlatý retriever

História:

Zlatý retriever bol vyšľachtený v Guisachane v Škótsku na panstve Dudleyho Couttsa Marjoribanksa (1820 – 1894). Plemeno sa pôvodne nazývalo žltý retriever, názov zlatý sa objavil až neskôr. Podľa legendy lord Tweedmouth raz videl predstavenie kočovnej cirkusovej spoločnosti s ruskými psami a bol taký uchvátený ich inteligenciou, že kúpil celú svorku. Údajne si všetkých psov odviezol do Škótska, aby ich využil na svojom panstve a začal ich chovať.

 

Túto romantickú teóriu však vyvrátila známa chovateľka a historička Elma Stonexová. Za pomoci šiesteho earla z Ilchesteru, príbuzného prvého lorda Tweedmoutha sa ukázalo, že tieto psy sú pôvodom zo Škótska. Jednou z informácií, ktoré majú podporiť toto tvrdenie, je plemenná kniha, ktorú viedol prvý lord Tweedmouth. Táto kniha je v Kennel Clube v Londýne a píše sa v nej, že prvý lordov žltý retriever bolo jediné žlté šteňa z vrhu inak čiernych kučeravých šteniatok. Šteňa obstaral brightonský obuvník, ktorý ho získal od hájnika. Narodilo sa v júni 1864, dostalo meno Nous a stalo sa prvých chovným psom plemena zlatý retriever.

Predkovia plemena:

Lord Tweedmouth mal vo svojej svorke niekoľko tweedskych vodných španielov. Toto plemeno dnes už neexistuje. Dávne spisy opisujú tieto psy ako malé obyčajné anglické retrievery pečeňovej farby. Termín „pečeňová“ vtedy zahrňoval všetky odtiene žltej. Sučku tweedskeho vodného španiela Belle spárili s Nousom a mala štyri šteňatá. Psa menom Crocus dostal najstarší syn lorda Tweedmoutha, sučky Cowslip a Primrose zostali na panstve a poslednú sučku Adu získal lordov synovec, piaty earl z Ilchesteru, ktorý tak založil ilchesterskú líniu.

Lord Tweedmouth zistil, že krížením čierneho psa a žltej sučky sa vždy narodia žlté šteňatá. Z jeho plemennej knihy možno vy čítať, ako v rokoch 1868 až 1890 plánoval jednotlivé vrhy a postupne šľachtil chov pracovných retrieverov.

Sučku Cowslip spáril s tweedskym vodným španielom a ich dcéru Topsy skrížil s čiernym kučeravým retrieverom. Výsledkom bola Zoe, pre ktorú vybrali na párenie psa Jacka, potomka sučky Cowslip s írskym setrom Samsonom. Poslednými žltými retrievermi v plemennej knihe lorda Tweedmoutha sú Prim a Rose. Narodili sa v roku 1889 a dokazujú, akým schopným chovateľom bol lord Tweedmouth. Šteniatka venoval priateľom a príbuzným a po prvý raz sa objavili na výstave v Anglicku roku  1908 a to vo vlastníctve Culhamskej chovateľskej stanice lorda Harcourta. Potom sa všetky jeho psy vrátili do chovu lorda Tweedmoutha.

Čoraz obľúbenejší:

Pre vznik plemena mala veľký význam chovateľská stanica v Ingestri, ktorej majiteľom bol MacDonald, vrchný správca grófa zo Shrevsbury. V tom istom čase založila W. Charlesworthová v Noranby chovateľskú stanicu, ktorá mala nasledujúcich štyridsať rokov, až do jej smrti v roku 1951, na plemeno najväčší vplyv. V roku 1913 boli zlaté retrievery samostatne zaregistrované v londýnskom Kennel Clube pod menom retriever (zlatý, žlty). V roku 1932 toto plemeno uznal americký Kannel Club.

 

Tak. To by bolo o zlatom retrieverovi asi všetko. Dúfam, že sa vám blog páčil a chcem sa ospravedlniť, že som nepridával príspevky. Blíži sa mi totiž monitor a i celkovo v škole toho bolo dosť, takže som nemal moc čas na blog.

Ohodnoťte tento článok:
Kto ako prvý zatelefonoval z telefónu ?
Prečo nie sú identické dvojčatá identické?

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32873 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26263 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25814 x čítané