A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Prečo nie sú identické dvojčatá identické?

Prečo nie sú identické dvojčatá identické?

Určite každý z nás mal možnosť vidieť či už na ulici,v televízii, alebo na rodinných stetnutiach dvojčatá. Je úžasné, ako príroda umožnila vývoj doslova dvoch kópií toho istého ľudského organizmu, samozrejme, ak uvažujeme o tom zriedkavejšom prípade, a to je vznik jednovaječných dvojčiat.

Už slovo jednovaječné nám napovedá, že sa vyvinuli z jedného oplodneného vajíčka, ktoré si však po čase rozmyslelo smerovanie svojho vývinu a rozštiepilo sa na dve samostatne sa vyvijajúce embryá. Genetika nám hovorí, že každý človek nesie vo svojom základnom materiáli predurčujúci jeho existenciu- DNA- 46 chromozómov, ktoré sú v pároch. V pároch preto, lebo jeden z nich pochádza od našej matky a druhý od otca. Pri vzniku jednovaječných dvojčiat sa tento genetický materiál rozdelí do dvoch častí (embryí) rovnakým dielom. Znamená to, že jednovaječné dvojčatá zdieľajú 100 % svojho gentického materiálu spoločne, alebo inak povedané, zdieľajú rovnaké gény, ktoré sú zodpovedné za prejav znakov viditeľných navonok (farba očí, vlasov, tvar nosa, jamky v lícach, výška,.. )

Ale je tu jedno veľké ALE, ktorého odhalenie je jedným z najväčších pokrokov vo vedeckom svete skúmajúcom ľudský organizmus. Nazýva sa epigenetický markér, a je to akýsi votrelec, ktorý spôsobí, že určitý znak, ktorý je podmienený určitým genetickým zápisom sa navonok prejaví v inej podobe, ako to tento zápis určuje. Epigenetické markéry napádajú buď úseky samotnej DNA(t.z. že pozmenia jej molkeulový výstavbu) alebo napádajú jej bielkovinový obal :-) A práve týmito "nečakanými hosťami" sa jednovaječné dvojčatá môžu líšiť. Tie pred dverami DNA klopú vďaka nabádaniu vonkajšieho prostredia, s ktorým sme neustále v kontakte. Náš životný štýl a životné prostredie im tak (väčšinou) dáva pozvánku pre vstup do nášho vnútra. Neidentickosť dvojčat, za ktorú sú zodpovedné práve tieto epigenetické dochýlky sa napr. prejaví v tom, že jedno z dvojčiat je ťažký astmatik, kým druhé nepodľahne ani len obyčajnej angíne. 

Epigenetické odchýlky na našom genetickom materiáli skúma len veľmi mladá genetická disciplína pomenovaná podľa nich- EPIGENETIKA.  Tá si pri výskume dvojčiat, tak jednovaječných i dvojvaječných skúma, či sa v danom znaku viac odlišujú jednovaječné (vtedy predpokladá epigenetické odchýlky) alebo skôr dvojvaječné dvojčatá (vtedy ide o bežný vplyv pôsobenia životných podmienok, ktorí sa uplatňuje aj na všetkých bežných suŕodencoch- napr. telesná váha- šport/ leňošnie). Cieľom je pochopiť podstatu, prečo je každý človek originálom :-) 

Pôvod zákernej choroby rakoviny, ktoré je v súčasnosti žiaľ tak rapídne rozšírená, spočíva v zlyhaní kontrolovania množenia buniek, za čo sú zodpovedné práve epigeneteckí votrelci, ktorí sa usadia na príslušných génoch, regulátoroch tohto množenia buniek.

Uvedomujete si tak, že od našej genetickej výbavy závisí reagovanie nášho tela na rozličné podenty? Mnoho ochorení, ktoré postihujú náš organizmus sú už dobre preskumané, no ostávajú a stále pribúdajú i mnohé ďalšie, s ešte nerozlúštenou príčinou,v ktorej pravdepodobne zohrávajú spomínané epigenetické odchýlky hlavnú úlohu. Jednovaječné dvojčatá môžu byť hlavným kľúčom k ich pochopeniu. A tak milí rodičia dvojčiat, o to viac sa tešte z vašich TWIN-ratolestí, lebo majú obrovskú hodnotu pre budúcnosť nás všetkých ! 

 b2ap3_thumbnail_dvojat.jpgb2ap3_thumbnail_dna_methylation_20150403-204526_1.jpg

Ohodnoťte tento článok:
Kto ako prvý zatelefonoval z telefónu ?
Madam v ,,malých čiernych“

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33031 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26011 x čítané