A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Ako sa najesť do múdrosti?

Ako sa najesť do múdrosti?

Poznáme to všetci. Sme unavení, znechutení a stále nám ostáva kopa učenia a povinností. V tejto situácií veľa ľudí siaha po káve, čaji či iných podporných látkach ako energické nápoje či výživové doplnky. Väčšina z nich však má krátkodobé alebo žiadne účinky. Samozrejme existujú aj nelegálne látky ako si prilepšiť, ale ako je známe po dlhodobom užívaný sú návykové a pomáhajú menenej a menej.

 

Rada by som však hovorila o prírodných veciach ktoré pomôžu. Možno nie hneď ale pri dodržiavaný účinky poznáte.

V prvom rade by to mala byt tá najzákladnejšia vec! Dostatok kyslíku a voda! Najlepšie nenácvikové prostriedky na svete. Ale pozor nezabúdajte na pohyb a pite preventívne, nie až keď pociťujete smäd. Vtedy je už neskoro. Kludne ak vám to dovolia pite cez vyučovanie, zlepšuje to prívod krvi do mozgu. Vaša krv po tekutinách nebude taká hustá a myslenie bude o to väčšia hračka.

 Avšak držiavajte pestrú stravu.  Je dokázané že uhľohydráty, ktoré sú pre celé telo najlepšou formou energie, pôsobia priam magicky. Takže hurá do vlákniny, škrobu a zdravých nerafinovaných cukrov.  Jedzte veľa ovocia a mliečnych výrobkov kvôli cukrom , alebo si dajte zemiaky či kukuricu. Tá ma veľa škrobu. Mandle , jablko, fazuľa, brokolica alebo celozrnné pečivo obsahujú veľa vlákniny.  Svetová zdravotnícka organizácia /WHO/ odporúča aby 50-70 percent tvoje dennej stravy tvorili uhľohydráty. Ostatné percentá by ste mali doplniť bielkovinami po prípade ďalšími vitamínmi.

Keď vravíme o bielkovinách veľa štúdií hovorí, že sú dobré na raňajky. Ak nie ste zrovna raňajkový typ skúste ich zjesť na desiatu. Na rozdiel od sacharidových raňajok, napríklad takých cereálií či banánu, je v krvi väčšie množstvo glukózy inzulínu a serotonínu. Preto sa cítite unavenejší a veci si ťažšie zapamätáte pamätáte. Avšak bielkoviny stimuluje bunky ktoré vám inak glukóza blokuje. Dobrou voľbou na bielkovinové raňajky je napríklad cottage cheese a pripúšťam, že je aj napriek svojmu vzhľadu, veľmi chutný. 

Keď sme si povedali niečo o bielkovinách a uhľohydrátoch nezabudnime ani na vitamíny a minerály. Horčík, magnézium a vitamín D. Tiež vitamíny majú pozitívny vplyv na kognitívne funkcie a tiež budete po nich pokojnejší a sústredenejší. Z vlastnej skúsenosti viem, že keď som užívala výživový doplnok /konkrétne mix vápnika horčíka a zinku/ bola som oveľa pokojnejšia a sústredenejšie a sa to ukázalo na výsledkoch. Verte mi skúsenosti, preto to vrele odporúčam, ale dajte si pozor neprežeňte to s tým kludne hľadajte vitamíny v prírodnej forme, trebárs vitamín D čerpajte zo slniečka, rybieho oleja alebo mlieka.  V banánoch, sóji, orechoch či pohánkovej múke nájdete horčík.

Tak čo, najedli ste sa k rozumu, lebo ja rozhodne áno a dúfam že vám tieto informácie pomôžu pri najbližšom teste.

Ohodnoťte tento článok:
Čo je to kvantová fyzika - úvod
Prečo dav nepomôže obeti násilia alebo ako ho k to...

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33016 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26010 x čítané