A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Prečo dav nepomôže obeti násilia alebo ako ho k tomu prinútiť

Prečo dav nepomôže obeti násilia alebo ako ho k tomu prinútiť

Ak ste čítali alebo videli reportáž o mladíkovi z Košíc, ktorému po napadnutí v autobuse nikto zo spolucestujúcich nepomohol, tak ste asi boli šokovaní ich ľahostajnosťou. Podobný prípad sa pritom odohral pred mesiacom v Prešove, kde traja mladíci napadli cestujúceho v prešovskej MHD a znovu za prizerania ľahostajnej verejnosti. Ako požiadať o pomoc skupinu viacerých ľudí?

Každý z nás sa určite cíti bezpečne na miestach, kde sa pohybuje veľké množstvo ľudí, pretože sa spolieha na ich prípadnú pomoc. Vedci, ktorí sa touto problematikou zaoberajú tvrdia, že pravdepodobnosť s akou sa  v prípade núdze dočkáte pomoci od veľkej skupiny ľudí je oveľa nižšia ako  v prítomnosti jediného človeka.

Prípad, ktorý šokoval a odštartoval sériu výskumov

13. Marca 1964 bola zavraždená 28 ročná newyorčanka Catherine Susan Genovese, pričom zarážajúci je fakt, že sa to udialo za prizerania, minimálne, 12tich osôb, ktoré nepodnikli vôbec nič na jej záchranu. Táto udalosť dala podnet na preskúmaniu sociálno-psychologického fenoménu, ktorý bol nazvaný ako „syndróm nezúčastneného diváka“.

Útok na mladú ženu sa odohral postupne, vrah sa opakovane vracal  a hoci kričala o pomoc, nedočkala sa jej. Celý incident bol svedkami popisovaný rôznymi spôsobmi. Niektorí si mysleli, že počujú a vidia hádku milencov, iní si výkriky mladej ženy zamenili s bitkou opilcov, ostatní opisovali skupinu priateľov, opúšťajúcich bar. Spoločným znakom teda bolo nesprávne vyhodnotenie situácie.

Do výskumu syndrómu nezúčastneného diváka, ktorý súvisí s hromadnou apatiou ľudí sa pustili psychológovia John Darley a Bibb Latane. Prišli na niečo, čo je v rozpore so zdravým očakávaním - väčší počet svedkov znižuje pravdepodobnosť, že niekto prijme zodpovednosť a obeti pomôže. 

Jeden z dôvodov je že svedkovia situácie vidia  ostatných ľudí okolo, ktorí sa tiež k pomoci nechystajú a tak poskytujú tzv. „sociálny dôkaz“, že nekonať je správne. Ľudia tiež radi vystupujú na verejnosti rozvážne, kultivovane a nechcú sa stavať do role panikárov. Nečinnosť v takejto situácii za prítomnosti viacerých osôb naviac súvisí s rozptýlením zodpovednosti – to je usudzovaním, že niekto iný, skúsenejší, preberie zodpovednosť, alebo tak už určite urobil. Čím väčšia skupina osôb, tým silnejšie sa jav rozptýlenej zodpovednosti prejaví. Pravdepodobnosť , že k nemu dôjde sa zvyšuje v skupine  ľudí, ktorí sa navzájom nepoznajú a nepoznajú ani obeť. V takom prípade prizerajúci svedkovia veria, že obeti pomôže niekto, kto ju pozná. Situácii nenapomáha ani prostredie veľkého mesta, v ktorom je väčší hluk, všetko sa rýchlo mení, neštandardná situácia je nejasná a ľudia sú neistí v posudzovaní závažnosti incidentu. Možno sa zdá, že účastníci incidentu sú opití kamoši a hádajú sa. Nech si situáciu vyrieši šofér, veď on je zodpovedný za bezpečnosť cestujúcich. Myšlienky môžu byť rôzne.

Čo robiť, keď potrebujeme pomoc ostatných

Ak ide o naše zdravie, alebo nebodaj o život, je potrebné konať. Je ale potrebné urobiť viac ako len kričať o pomoc. Prizerajúcich ľudí musíte zbaviť akýchkoľvek pochybností o tom, kto a ako ju má poskytnúť. Je potrebné izolovať z davu jednotlivcov. Zrak, slová aj ukazovák sa musí zamerať na konkrétneho človeka.

Situácia v košickej MHD by mohla vyzerať z pozície obete napríklad takto:

„Vy, v tej modrej vetrovke aj vy čo pri ňom sedíte, potrebujem vašu pomoc. Pomôžte mi toho chlapa zložiť na zem.“ V takomto prípade ste práve označili konkrétne osoby, vašich spasiteľov v ťažkej situácii, ktorí teraz nesú zodpovednosť za ďalší vývoj situácie. Majú zároveň presné inštrukcie ako pomoc poskytnúť.

Všetky vedecké dôkazy napovedajú, že výsledkom by mala byť rýchla a účinná pomoc. Pri jej požadovaní buďte čo najpresnejší.  Nedovoľte prizerajúcim aby robili vlastné závery, lebo tie môžu byť chybné a situácia by nemusela byť vyhodnotená ako prípad núdze. Požadujte pomoc od jednotlivca, ktorého oddelíte od skupiny, inak bude pre každého z davu ľahké predpokladať, že pomôcť by mal niekto iný. Veľa štastia.

Myšlienky o tom ako dav zombíkov premeniť na ľudské bytosti boli čerpané z vynikajúcej knihy Roberta Cialdiniho:

 

 

Odkazy:

Mladík napadnutý v košickom autobuse: Nikto mi nechcel pomôcť

Čítajte viac: http://kosice.korzar.sme.sk/c/7668748/mladik-napadnuty-v-kosickom-autobuse-nikto-mi-nechcel-pomoct.html#ixzz3SxboicNZ

Archív Televíznych novín z RTVS:

http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/7600/59912

 

foto: Concha García Hernández (Wikipédia)

CC BY-SA 3.0

Ohodnoťte tento článok:
Ako sa najesť do múdrosti?
Ako funguje IT firma

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33030 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26010 x čítané