A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Načo sa pripraviť pri lete do vesmíru - I

Načo sa pripraviť pri lete do vesmíru - I

Ak chcete stráviť dovolenku na Mesiaci alebo Marse, pripravte sa, že to nebude zadarmo.

Predovšetkým sa treba pripraviť na totálne extrémy toho čo poznáme na Zemi. Žiarenie, chlad, nízky tlak vzduchu nie je na Zemi nič nové a naše telo sa dokáže proti týmto hrozbám životného prostredia brániť dlhodobou adaptáciou.

Pred slnečným žiarením nás chráni zafarbenie pokožky, pred chladom oblečenie a nižšiemu tlaku vzduchu sa dokáže náš organizmus prispôsobiť. Nikdy sme ale neboli vystavení účinkom najsilnejších rádioaktívnych častíc, pred ktorými nás chráni atmosféra a magnetické polo Zeme. Ak ale nie je nad nami tento ochranný dáždnik, stávame sa ľahkou korisťou pre armádu vysoko energetický atómových častíc, ktoré sa pohybujú takmer rýchlosťou svetla a pri prechode naším telom v ňom spôsobujú malé nukleárne reakcie. Ak sa ocitneme v arktických podmienkach, dokážeme si pomocou toho, že sa trasieme zimou, udržať vnútornú teplotu dostatočne vysokú nato, aby sme prežili. Ako sa ale ochránime pri teplotách, ktoré sú blízko absolútnej 0, to je -273°C, pri ktorej sa zastavuje pohyb akýchkoľvek atómov?

Čím nižší je tlak vzduchu, tým nižšia je teplota, pri ktorej vrú tekutiny. Horolezcom v Himalájach, vo výške 8000m vrie voda vo varičoch pri takej teplote, že ju môžu hneď piť. Vo vesmíre, vo výške 200 km nad povrchom Zeme, klesne teplota varu na 37°C, čo znamená, že naša telesná teplota by stačila na to, aby sa nám v tele varila krv.

Vo vesmíre hrozí ešte jedno nebezpečenstvo, s ktorým na Zemi nemáme šancu  stretnúť. Je to gravitácia. Zmena intenzity nie je tak smrtonosná ako vyššie spomenuté hrozby, ale začne spôsobovať problémy ihneď potom ako sa odlepíte od Zeme vo svojej vesmírnej rakete. Najskôr je jej príliš moc, potom zase príliš málo.

Ak chcete dovolenkovať na Marse, budete musieť absolvovať dlhodobý tréning, ktorý vás na let pripraví. Predpokladajme ale, že ho úspešne máte za sebou a vaša raketa odštartovala. Postupne zrýchľuje až na rýchlosť 16km za sekundu(to je 57 600km/h) a vaše telo je v dôsledku preťaženia každú sekundu ťažšie o 50kg. Váš žalúdok vám gravitácia ťahá nadol a máte pocit, že ho ide odtrhnúť od pažeráka. Pľúcne mechúriky v spodnej časti pľúc praskajú a vzduch z nich uniká. Vaša krv teraz váži 9 krát viac ako pred krátkou chvíľou a tak ju srdce nedokáže prepumpovať do mozgu. Gravitácia ťahá všetko k Zemi. Vaša raketa sa ale pohybuje v smere opačnom, takže je to akoby ste plávali proti prúdu. Čím rýchlejšie sa raketa pohybuje smerom k oblakom, tým viac vás gravitácia ťahá k Zemi a vaše telo je ťažšie. Zrýchlenie (preťaženie 3G, trojnásobok gravitačnej sily), je potrebné nato aby sa raketa odpútala od Zeme. Pri takomto preťažení sa strojnásobí vaša hmotnosť. Tekutiny (čo je viac ako 60% hmotnosti tela) sa presúvanú do spodných častí tela a srdce má problém pumpovať krv do hlavy. Videnie sa zakalí, pretože krv do vašich očí ledva tečie. Ak bude preťaženie stúpať, prestanete vidieť, hoci schopnosť myslieť aj počuť bude stále zachovaná. Pri vyšších G prestane krv prúdiť do mozgu a vy stratíte vedomie. A problémy sa začnú kopiť. Nedostatok krvi a tým aj nedostatok kyslíku začína postihovať celý mozog. Nižšie mozgové centrum, ktoré by malo udržovať telo v chode, začína zlyhávať a vysielať nekoordinované signály. To spôsobuje kŕče veľkých svalových skupín ale tiež nesprávnu funkciu srdca, ktoré pumpuje krv neúčinne alebo sa dokonca zastaví. A aj keby srdce dokázalo nejakú krv do tela prepumpovať, nebude dostatočne okysličená, pretože plúca tiež trpia z nadmernej príťažlivosti. Obličky nedokážu filtrovať krv a tvoriť moč, obrovský tlak na chrbticu mliaždi vaše medzistavovcové platničky. Vaše telo urgentne potrebuje jednoduchú a účinnú pomoc. V prvom rade je dôležité ležať.Kozmonaut ležiaci na chrbte znesie oveľa väčšiu gravitačnú silu. Váha tela sa rozloží na väčšiu plochu, orgány tela sú stláčané odpredu, dozadu, čo je najkratšia možná vzdialenosť vo vnútri telesnej schránky. K rozvádzaniu krvi stačí aby ju srdce vháňalo do strán. Proti gravitácii sa v tejto polohe bojuje najlepšie, preto, koniec koncov, ležime pri spánku.

Odporúčané je ale urobiť niečo naviac – mrčať a tlačiť podobným spôsobom ako pri vykonávaní veľkej potreby. Takýmto spôsobom sa zvýši krvný tlak a to práve teraz potrebujeme.

Kozmonauti tiež používajú antigravitačný oblek, čo sú vaky vo vnútri skafandru, omotané okolo vašich nôh a brucha. Pri vzrastajúcej gravitačnej sile sa nafúknu a v dôsledku toho sú telesné tekutiny vháňané do hornej časti tela. Ďaľšiu technickú pomoc poskytuje tlakové dýchacie zariadenie, ktoré do pľúc vháňa vysokokoncertovaný kyslík a  znižuje množstvo námahy potrebnej na dýchanie.

Takže pri účinnej pomoci techniky ste aj pri obrovskej rýchlosti v pohodičke. Po oddelení hlavného motora ste zrazu akoby vystrelený hore nohami. Potom, čo ste si poradili s obrovskou gravitáciu, musíte čeliť gravitácii príliš malej a keďže vstupujete na obežnú dráhu čaká vás ďalší problém a tým je stav beztiaže.

 

Foto:

"Gemini VI Stafford capsule" by NASA - http://www.archive.org/details/258483main_s65-59961_full. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gemini_VI_Stafford_capsule.jpg#/media/File:Gemini_VI_Stafford_capsule.jpg

 

 

Ohodnoťte tento článok:
Isaac Newton – vypočítal som to
Umelá inteligencia

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32987 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26301 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25978 x čítané