A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Isaac Newton – vypočítal som to

Isaac Newton – vypočítal som to

Dnes som sa rozhodol písať o fyzikovi , ktorého mnohý ľudia považujú za najväčšieho génia ktorý kedy žil.

 

Ten to génius stratil svojho otca ešte skôr, než sa narodil. Narodil sa  v dedinke Woolsthorpe. Do dvanástich rokov navštevoval dedinskú školu, neskôr chodil štyri roky do školy v mestečku Grantham. Šestnásťročný Isaac sa neodlišoval od ostatných.Nezáujem o hospodárstvo na statku presvedčil matku, aby šiel ďalej do škôl. Vyštudoval Trinity College v Cambridgei. Náklady na štúdium si odpracoval pomocnými prácami – rúbal drevo, kúril, upratoval, obsluhoval. Štúdiom prírody, matematiky, fyziky, chémie či alchýmie, ale aj teológie bol Isaac Newton úplne zaujatý po celý život. Mlčanlivý, vždy ponorený do svojich myšlienok, uvažoval nad súvislosťami, ktoré držia planéty na ich dráhach, nad spôsobom, ako matematicky opísať zákonitosti umožňujúce predvídať nové stavy.

V rokoch 1664 – 1665 zúril v Londýne mor, a tak Newton premýšľal v rodnom Woolsthorpe. Tu pripravil teóriu nekonečne malých veličín, metódu fluxií a pripravil si hlavné myšlienky monumentálneho diela Matematické princípy prírodnej filozofie, ktoré vyšlo v roku 1687 a obsahovalo ucelený systém klasickej mechaniky a dynamiky. Tam je aj známy Newtonov gravitačný zákon a tri základné pohybové zákony (zákon zotrvačnosti, zákon sily a zákon akcie a reakcie), ktoré sa odvtedy vyučujú v každej škole. V roku 1667 sa stal na tejto univerzite asistentom I. Barrowa, ktorý sa v roku 1669 vzdal miesta v prospech svojho nadaného žiaka. Newton prednášal na katedre matematiku a fyziku takmer dvadsaťsedem rokov.V matematike okrem základov diferenciálneho a integrálneho počtu, ktorý uplatnil na opis fyzikálnych zákonitostí, zaviedol všeobecný pojem mocniny. Študoval nekonečné rady, položil základy teórie symetrických funkcií. Z fyziky pripomeňme aspoň vynikajúce práce z optiky a konštrukciu prvého zrkadlového ďalekohľadu (1671). Vysvetlil vplyv Mesiaca na príliv a odliv. Newton prekonal staré predstavy o Zemi i vesmíre, zavŕšil práce Galileiho, Koperníka a ďalších prírodovedcov.A tak raz aj povedal : Sám som mohol ďalej vidieť preto, lebo som stál na pleciach gigantov.

 

V roku 1672 ho zvolili za člena Kráľovskej spoločnosti v Londýne a od roku 1703 až do konca života bol jej predsedom. Finančné zabezpečenie získal, až keď sa stal kontrolórom štátnej mincovne a neskôr bol vymenovaný za jej správcu . Vedelo sa, že sa veľmi nezaujíma ani o peniaze, ani o moc, ale len o pravdu. V rokoch 1688 – 1705 bol členom parlamentu. Kráľovná Anna ho ako prvého vedca povýšila do šľachtického stavu v roku 1705.Raz o filozofii a o prírode prehlásil , že Filozofia je taká bezočivá dáma, že by sa človek mal radšej miešať do súdnych záležitostí, ako mať s ňou dočinenia. Isaac Newton hľadal a našiel matematické princípy poznania prírody. Rozpoznal hranice medzi fyzikou princípov a fyzikou modelov. Neopustil experiment ako presný a efektívny nástroj poznania, ale naznačil aj účinnosť matematických predstáv. Za celý svoj život nebol od svojho rodného domu ďalej než 200 kilometrov, neodišiel z Anglicka ani na jeden deň. Po celý život bol skromný, priamy a čestný, pri práci pre mincovňu a Kráľovskú spoločnosť však vedel použiť aj „tvrdú ruku“. Bol pohostinný a vľúdny, no nemal rád, keď ho kritizovali. Tichá jednotvárnosť života, sústredenosť myšlienok a práce zvýraznili a umocnili jeho nadanie.

b2ap3_thumbnail_images-1.jpg

Staroba veľkého učenca bola pokojná. Vážil si ho dvor, uctievali ho aj žiaci. Zomrel v Kensingtone neďaleko Londýna vo veku 84 rokov bol pochovaný s najvyššími poctami. No ešte pred smrťou Newton sám ohodnotil svoj vedecký výkon:Neviem, čím sa môžem zdať svetu, ale pripadám si ako chlapec hrajúci sa na brehu mora, ktorý občas nachádza farbistejší kamienok ako obyčajne alebo krajšiu mušľu, zatiaľ čo veľký oceán pravdy sa rozprestiera pred ním nepreskúmaný.

Príroda a jej zákony boli zahalené v tme. Zanechal jednotnú sústavu zákonov, ktoré umožnili aplikáciu v mnohých fyzikálnych odboroch ľudskej činnosti. Apoštol matematického prístupu k prírodným vedám vybadal nové možnosti predvídať vedecké objavy z fyzikálnych princípov. Nové myšlienky sú ťažko pochopiteľné len pre ich nezvyčajnosť. Isaac Newton otvoril cestu pre rozvoj vedeckej teórie, nečakané uplatnenie prírodovedných objavov i zmeny v myslení ľudstva ako celku.

Ohodnoťte tento článok:
Prečo je nebo modré?
Načo sa pripraviť pri lete do vesmíru - I

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33041 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26015 x čítané