A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Korešpondenčné semináre pre tých, čo myslenie je zábava.

Korešpondenčné semináre pre tých, čo myslenie je zábava.

V dnešnom článku sa budem venovať korešpondenčným seminárom na Slovensku pre základné a stredné školy z matematiky, fyziky a informatiky. 

 

Predtým, ako sa dostanem k samotným seminárom, tak si povieme niečo o tom, čo taký seminár obnáša. Každý seminár ma niekoľko sérii, poväčšine tri. Séria vždy obsahuje niekoľko nezvyčajných úloh/problémov/príkladov na ktoré si treba riadne sadnúť. Nájdu sa aj také príklady, ktoré vyriešite za päť minút ale aj také nad ktorými sedíte týždeň a stále nič. 

Riešim, riešim a čo potom?

Najúspešnejších riešiteľov pozvú na sústredenie, ktoré má väčšinou sedem dní. Na tomto sústredení sa človek naučí viac ako nejaké poučky, ktoré nám v škole tlačia do hlavy, ale nadobudne takzvaný cit na riešenie príkladov, začne si dávať súvislosti dokopy a zlepší sa v kopu ďalších veciach. 

Čo ďalšie sa deje na sústredení?

Cez celé sústretko sa tiahne zaujímavá a často zábavná dejová línia. Účastníci sú rozdelení do družiniek, s ktorými zbierajú body do druboja. Na konci sústredenia sa všetky body sčítajú a družinky podľa umiestnenia dostávajú odmeny(samozrejme každá nejakú dostane).

Ako vypadá typický sústretkový deň?

Ráno ťa vyženú z postele von, kde nasleduje zábavno-netradičná rozcvičky. Väčšinou je zameraná na fyzickú stránku, ale občas to chce aj trochu šťastia a rozmýšľania. Väčšinou platí, kto skorej spraví úlohu ten môže ísť skorej do chaty na raňajky. Po chutných raňajkách nasledujú prednášky. Vždy máte na výber z niekoľkých a sú aj rozdelené podľa obtiažnosti. Potom, aby ste si vyvetrali hlavu nasledujú športy. Ale nie len tak hocijaké. Nič bežné ako futbal. Ak teda futbal, tak na jeden dotyk :D Potom musíte bežať si ten dotyk nabiť. Všetky športy majú dosť netradičných pravidiel, ale vždy je to zábava. Keď sa po športoch vrátime na chatu, opäť nasledujú prednášky alebo populárne prednášky. Populárne prednášky sú väčšinou o nejakých zaujímavostiach v danom obore alebo o iných zaujímavých veciach. Nasleduje výborný obed a poobedňajšie voľno asi tak do druhej :) Cez voľno je odporúčané si oddýchnuť a nie ešte viac sa unaviť rôznymi aktivitami, pretože po voľne nasleduje poobedná hra. S takouto hrou ste sa ešte nestretli. Potrebujete na ňu používať aj telo aj mozog. Najlepšie oboje naraz. Hry vo vás rozvíjajú logiku, kreativitu, strategické myslenie a je na ne potreba spolupráca v družinke. Po tejto hre nasleduje ďalšia väčšinou už vnútri, kde ide viac o rozmýšľanie. Večera. Opäť nasledujú prednášky alebo semináre(prednášky na pokračovanie). Keď skončí odborný program, nasleduje znova nejaká hra. Potom zhruba od deviatej je voľný program. Väčšinou je aj nejaká gitarka a spevanie. Okolo desiatej je večierka(pre základo-školské semináre). Deťom sa na dobrú noc púšta zábavná rozprávočka alebo majú večerné čítanie knihy, ktorú si ako izba vyberú. Nasleduje spánok.

Ako vypadá netypický sústretkový deň pre základné školy?

Netypický deň vypadá podobne ako typický, ale má niekoľko zmien. Ráno vás zobudia a bez rozcvičky pošlú rovno na raňajky. Potom nasleduje veľká do obedná hra. Väčšinou musíte plniť veľa úloh na rôznych miestach v dedine a okolí. Samozrejme veľmi fyzicky náročné a úplne vás to vyčerpá. Po tom máte obed. Na poobedné voľno môžete zabudnúť nasleduje ďalšia hra väčšinou šifrovacia, kde chodíte z miesta na miesto podľa indícii, ktoré lúštite v šifrách. Celý vyčerpaný prídete na chatu a nasleduje väčšinou chytanie vedúcich, ktorí sa rozutekajú všade možne po dedine a vy ich musíte doniesť (ne)násilím na chatu. Toto býva väčšinou predposledný deň sústredenia a po večeri nasleduje vyhodnotenie a voľná zábava. 

Ako vypadá netypický sústretkový deň pre stredné školy? 

Aha prestalo pršať po pol dni dažďa. Koľko to je hodín? Jedenásť večer. Dobre bežte sa obliecť tu máte mapu a bežte šifrovať, ale nech ste na raňajky na chate. Trošku drsné? Tak keď si to zrátate je to iba deväť hodín šifrovania a chodenia cestami necestami, po lesoch a kopcoch v noci po náročnom dni. Áno je to dosť drsné, ale je to super a je to zábava, teda až kým nepríde brieždenie a účastníci majú na sebe iba tenké šušťáky. :) Treba si však uvedomiť, že toto už nie sú malé deti a sústretko im dá zážitky na celý život. V noci v lese vám to možno nepríde tak v pohode, ale potom sa na to spomína len s úsmevom a všetci sú radi, že to absolvovali. Však čo lepšie upevní vzťahy ako nočné blúdenie lesom v končinách kde ste nikdy neboli alebo keď už tri hodiny sedíte nad jednou šifrou a stále nič. Tieto hry však väčšinou mávajú nie deväť ale dvadsaťštyri hodín a z vlastných skúseností môžem povedať, kto nezažije môže ľutovať. 

Sú ešte nejaké zmeny programu?

Na sústredení býva väčšinou ešte tímová súťaž v riešení príkladov na spôsob Náboja, ale často krát ovplyvnená ešte rôznymi pravidlami. Okrem toho býva ešte nejaká nočná hra na spôsob poobedných, akurát v noci a o niečo kratšia. V jarných alebo letných sústredeniach býva tiež opekačka.

Ak to mám teda zhrnúť tak sústredenia sú najlepšia vec pre vás osobný rozvoj.

Teraz však už k samotným korešpondenčným seminárom. Je ich samozrejme viac, ale toto je môj výber.

Pre základné školy:

    Matematika:

Pikomat http://www.pikomat.sk/

 b2ap3_thumbnail_piko.png

Sezam   http://sezam.sk/

           b2ap3_thumbnail_sezam.jpg

Riešky   http://riesky.sk/ 

b2ap3_thumbnail_riesky.png

      Fyzika:

UFO http://ufo.fks.sk/ 

        b2ap3_thumbnail_ufo.png

Pikofyz http://www.pikofyz.sk/

b2ap3_thumbnail_pikofyz.png

     Programovanie:

Prásk https://prask.ksp.sk/

b2ap3_thumbnail_prask.png

Korešpondenčné semináre pre stredné školy:

KMS- Korešpondenčný matematický seminár- http://www.kms.sk/

b2ap3_thumbnail_kms.jpg

FKS- Fyzikálny korešpondenčný seminár- http://fks.sk/

b2ap3_thumbnail_fks.png

KSP- Korešpondenčný seminár z programovania- https://www.ksp.sk

b2ap3_thumbnail_ksp.png

Korešpondenčné semináre pre stredné školy organizuje občianske združenie TROJSTEN http://trojsten.sk/ ,ktoré organizuje aj kopec ďaľších zaujímavých akcií.

Myslím, že som vám korešponďáky predstavil dostatočne a je len na vás, či ich chcete prežiť. Na sústredenie sa dostane aj keď nebudete medzi najlepšími, ale ako náhradník. Pozrite si určite na stránkach fotoalbumy, kde sú často dosť komické zábery. Sayonara.

 

 

Ohodnoťte tento článok:
Delenie programovacích jazykov
História Programovania

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32987 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26301 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25978 x čítané