A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

História Programovania

História  Programovania

Chcem začať tým , že už dlhšiu dobu programujem a nemohol som si nevšimnúť , že pár blogerov sa zaujíma tak ako ja o počítače a o programovanie . Tak som si povedal , že napíšem niečo o tom ako sa vlastne programovanie vyvíjalo . 

 

Ak chceme niečo programovať musíme poznať neaký programovací jazyk . Tento jazyk už zažil 3 hlavné generačné zmeny . 

 

Prvou generáciou bol Strojový kód.

Procesor počítača vie vykonávať len obmedzené množstvo jednoduchých inštrukcií, ktoré sú uložené ako sekvencie bitov, sú to teda čísla. Inštrukcie sú tak elementárne teda umožňujú len napr. Sčítanie adries alebo skoky medzi inštrukciami. 

Inštrukcie sa procesoru predložia v binárnej podobe. Takýto kód je samozrejme extrémne nečitateľný a závisí na inštrukčné sade daného CPU. Určite v tomto jazyku nebude jednoduché tvoriť nejaké programy, ale  každý program musí byť nakoniec do tohto jazyka preložený, aby mohol byť na procesore počítača spustený.Ale nemusíte sa báť za nás už to robí prostredie a daný programovací jazyk .

 

Ďalšou generáciou programovacích jazykov bol  Assembler .

Assembler (skrátene ASM) nie je o nič jednoduchší, ako strojový kód, ale je ľudsky čitateľný. Jedná sa o strojový kód, v ktorom majú inštrukcie slovné označenie (kód), čiže si človek nemusí pamätať čísla. Kódy inštrukcií sa potom preloží na vyššie spomínaný strojový kód.

 

Poslednou generáciou jazykov sú jazyky ako C .

Jazyky v tretej generácii sa konečne zameriavajú  na to, ako program vidí človek a nie ako program vidí počítač.Čísla sú vnímaná už ako premenné, zdrojový kód pripomína matematický zápis. U všetkých jazykov tretej generácie je samozrejme veľkou výhodou vysoká čitateľnosť. S ďalším vývojom išli jazyky ešte ďalej a priniesli objektovo orientované programovanie, ale o tom až neskôr(ak samozrejme budete chcieť) . Jazyky v tretej generácii spadajú v zásade do troch kategórií. Ale o tom až nabudúce . 

Teraz by som rád chcel vedieť či ste už niekedy programovali a keď áno tak v akom programe a čo ten daný program bol schopný robiť . Rád by som to chcel vedieť aby sme si mohli vymieňať znalosti medzi sebou . 

 

Ohodnoťte tento článok:
Korešpondenčné semináre pre tých, čo myslenie je z...
Človek ktorý umrel zato že mal pravdu

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32962 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26294 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25961 x čítané