A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Najzaujímavejšie alergie

OBRAZOK-1

Nádcha, či alergia? To je otázka. Kýchanie a slziace oči, vyrážka a dráždenie kože, opuchy a svrbenie sú len niektoré z bežných príznakov alergií, ktoré postihujú milióny ľudí na celom svete. Ale čo napríklad alergia na vodu, modernú technológiu, alebo cvičenie. Je to vôbec možné?

História

V Egypte sa objavila prvý krát astma po opakovanom vdychovaní  kadidla.

Neskôr anglický kráľ  Richard III, ktorý  využil svoju alergiu na jahody  na to, aby sa zbavil nepriateľa tak,  že  ho obvinil z pokusu otráviť ho.

Moderná éra alergiológie sa rozvinula až v 19.str, keď Charles Blackey zistil, že príznaky sezónnej alergickej nádchy sú spôsobené práve peľom tráv.

Čo je príčinou alergií? 

Imunitný systém nefunguje, ako má. Reaguje prehnane a snaží sa brániť podnetom, ktoré sú v skutočnosti neškodné. Medzi tieto látky -alergény- patrí najmä peľ, spóry plesní, roztoče, zvieracia srsť, niektoré druhy potravín a chemických látok. Znečistené životné prostredie napomáha k prudkému rozvoju alergií. 

Najbežnejšie alergény sú: 

  • Peľ: miniatúrne zrnká, ktoré uvoľňujú rastliny pri reprodukčnom procese.
  • Arašidy: táto alergia sa rýchlo rozširuje a akútny záchvat môže skončiť smrťou
  • Osie žihadlo: bodnutie môže vyvolať extrémnu reakciu, niekedy až smrť.
  • Prachové roztoče: sú okom neviditeľné, merajú približne 0,3mm. Sú príbuzné pavúkom a kliešťom. 

Vzácne alergie:

  • ALERGIA NA VODU: Táto alergia sa prejavuje na 1 z 23 miliónov ľudí. Jej názov je aquagenic urticaria, alebo aquagenická žihľavka. Človek, ktorý trpí touto alergiou by sa mal vyhýbať častému kontaktu s vodou. Na tele by sa totiž mohli objaviť bolestivé pľuzgiere. Platí to pre všetky formy vody, dažďová, morská, dokonca aj vlastný pot. Na zmiernenie príznakov sa používajú antihistaminiká.

 

  • ALERGIA NA MODERNÚ TECHNOLÓGIU: Vedeli by ste si predstaviť život bez mobilného telefónu, či jazdy v aute? Túto alergiu zapríčiňujú elektromagnetické polia alebo na tzv. “smog” vytváraný počítačmi, mobilnými telefónmi alebo dokonca i niektorými autami. Na celom svete touto alergiou trpí zatiaľ 500 ľudí.

 

  • ALERGIA NA CVIČENIE: Táto alergia je väčšinou zapríčinená konzumáciou určitých druhov potravín pred cvičením. Jej názov je Exercise-induced anaphylaxis (v preklade: cvičením vyvolaná anafylaxia). Hlavnými príznakmi sú dusenie a ťažkosti s dýchaním, nevoľnosť a vracanie, únava a teplota. 

 

Alergiu môžme mať skoro na čokoľvek. Ak sa vám už stalo, že ste kráčali po rozvinutej lúke a začali ste neprestávajúc kýchať, alebo sa vám po zjedení nejakého jedla objavila na koži ekzém, alebo vyrážka. Mali by ste vyhľadať odbornú pomoc. Diagnózu stanovuje lekár -ALERGOLÓG- na základe týchto vyšetrení:

osobná a rodinná anamnéza, kožné testy, krvné testy, provokačné testy.

Faktory vzniku

Veľkú úlohu tu hrá vonkajšie prostredie a dedičnosť.

Jedno z vysvetlení prečo počet alergikov tak narastá je tkz. HYGIENOVÁ TEÓRIA, ktorá hovorí, že náš imunitný systém sa vyvíjal za posledných 100-150 rokov v príliš sterilnom prostredí. Nemáme dostatočný kontakt s baktériami, ktoré pozitívne stimulujú imunitu.

Sú to napríklad baktérie  vylučované zo stolice hovädzieho dobytku. Kedysi mali ľudia v blízkosti obydlí stajne, mali denný kontakt s dobytkom.

Ďalej je to príliš častá liečba antibiotikami, nadpriemerné užívanie antibiotík, nielen, že pôsobí nepriaznivo na stimuláciu imunitného systému, ale aj narušuje bakteriálnu flóru v čreve. Plno che. Prísad do potravín, smog a veľa iných.

Alergia, rovnako ako obezita, cukrovka a rakovina, patrí medzi tzv. civilizačné choroby. Vo vyspelých krajinách Európy a Severnej Ameriky sa tieto choroby stávajú skutočnou hrozbou ľudstva, akou bol v stredoveku mor. Vo vyspelých krajinách alergikov tvorí 62,21%, zatiaľ čo 36,78% v rozvojových krajinách.

Dôležité je neoslabovať svoje telo fajčením , nadmerným stresom, mať dostatok pohybovej aktivity a kontaktu s prírodou a dodržiavať správne stravovacie návyky.

Ohodnoťte tento článok:
Nanomedicína
Ako sa guľôčka dostane do guľkového pera

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32873 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26263 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25815 x čítané