OBRAZOK-1

Nádcha, či alergia? To je otázka. Kýchanie a slziace oči, vyrážka a dráždenie kože, opuchy a svrbenie sú len niektoré z bežných príznakov alergií, ktoré postihujú milióny ľudí na celom svete. Ale čo napríklad alergia na vodu, modernú technológiu, alebo cvičenie. Je to vôbec možné?

História

V Egypte sa objavila prvý krát astma po opakovanom vdychovaní  kadidla.

Neskôr anglický kráľ  Richard III, ktorý  využil svoju alergiu na jahody  na to, aby sa zbavil nepriateľa tak,  že  ho obvinil z pokusu otráviť ho.

Moderná éra alergiológie sa rozvinula až v 19.str, keď Charles Blackey zistil, že príznaky sezónnej alergickej nádchy sú spôsobené práve peľom tráv.

Čo je príčinou alergií? 

Imunitný systém nefunguje, ako má. Reaguje prehnane a snaží sa brániť podnetom, ktoré sú v skutočnosti neškodné. Medzi tieto látky -alergény- patrí najmä peľ, spóry plesní, roztoče, zvieracia srsť, niektoré druhy potravín a chemických látok. Znečistené životné prostredie napomáha k prudkému rozvoju alergií. 

Najbežnejšie alergény sú: 

Vzácne alergie:

 

 

 

Alergiu môžme mať skoro na čokoľvek. Ak sa vám už stalo, že ste kráčali po rozvinutej lúke a začali ste neprestávajúc kýchať, alebo sa vám po zjedení nejakého jedla objavila na koži ekzém, alebo vyrážka. Mali by ste vyhľadať odbornú pomoc. Diagnózu stanovuje lekár -ALERGOLÓG- na základe týchto vyšetrení:

osobná a rodinná anamnéza, kožné testy, krvné testy, provokačné testy.

Faktory vzniku

Veľkú úlohu tu hrá vonkajšie prostredie a dedičnosť.

Jedno z vysvetlení prečo počet alergikov tak narastá je tkz. HYGIENOVÁ TEÓRIA, ktorá hovorí, že náš imunitný systém sa vyvíjal za posledných 100-150 rokov v príliš sterilnom prostredí. Nemáme dostatočný kontakt s baktériami, ktoré pozitívne stimulujú imunitu.

Sú to napríklad baktérie  vylučované zo stolice hovädzieho dobytku. Kedysi mali ľudia v blízkosti obydlí stajne, mali denný kontakt s dobytkom.

Ďalej je to príliš častá liečba antibiotikami, nadpriemerné užívanie antibiotík, nielen, že pôsobí nepriaznivo na stimuláciu imunitného systému, ale aj narušuje bakteriálnu flóru v čreve. Plno che. Prísad do potravín, smog a veľa iných.

Alergia, rovnako ako obezita, cukrovka a rakovina, patrí medzi tzv. civilizačné choroby. Vo vyspelých krajinách Európy a Severnej Ameriky sa tieto choroby stávajú skutočnou hrozbou ľudstva, akou bol v stredoveku mor. Vo vyspelých krajinách alergikov tvorí 62,21%, zatiaľ čo 36,78% v rozvojových krajinách.

Dôležité je neoslabovať svoje telo fajčením , nadmerným stresom, mať dostatok pohybovej aktivity a kontaktu s prírodou a dodržiavať správne stravovacie návyky.