A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Skrytí spoločníci

Skrytí spoločníci

Oki -doki! Dnes to bude o planktóne. Nemyslím, toho maličkého Planktóna zo Spongebob-a, ale ten, čo nás neustále obklopuje a pochádza z gréckeho slova planktos, čo je v preklade blúdiaci.

 

V prvom rade, by ste asi mali vedieť, že planktón nie je len označenie mikroorganizmov vo vode.. V skutočnosti by sa malo hovoriť o vodnom prostredí. Totiž planktón kľudne môže byť vo vzduchu alebo aj v ľade.

Rozdelenie však ešte nekončí. Aj na jeho pôvod je rozdelenie. Živočíšny, rastlinný a bakteriálny.

Hm... začala by som fytoplanktónom. Je to ten rastlinný a žije v každom oceáne, v každej mláke. Je dôležitým článkom potravinového reťazca, pretože tvorí jeho základ a živia sa ním hlavne veľryby, niektoré morské vtáky, ale aj tulene.

Pozor! Prosím,  toto neprehliadnite! Tvorí približne polovicu fotosyntetickej činnosti na zemi, takže je pravdepodobné, že práve dýchaš vzduch vytvorení práve ním. Pripomína mi to jeden článok o dome na vode. Bola to vlastne obrovská guľa, v ktorej sa mimo iného mala nachádzať aj fytoplanktónová farma. Do atmosféry by sa tak dostalo viac kyslíku, ktorý by planktón premieňal z oxidu uhličitého z okolitého mora. Tým by došlo k umierneniu dvíhajúcej sa teploty vody, a to by bol super pozitívny krok pre globálne otepľovanie.

Na rozdiel od fytoplanktónu, zooplanktón fotosyntézu nezvládne. To je asi dôsledok, prečo sa z neho stal malý kanibal. Živý sa väčšinou rastlinným planktónom, alebo inými planktónovými organizmami, samozrejme menšími od neho.

U nás, sú najrozšírenejšie Vírniky a to hlavne v Dunaji. Tvoria asi od 60 do 93 percent z celkovej planktónovej populácie. Ak chcete zistiť ako vyzerajú, alebo overiť čí sa vôbec vo vašej vode nachádzajú musíte ich uloviť. Na to sú dobré uhelonové tkaniny/sieťky. Ponorte sieťku do vody, a po piatich minútach by tam malo byt asi päť centimetrov planktónu. Prosím vás ale nech vás nenapadne skúsiť to doma vo vani, alebo v nejakých chovných rybníkoch. Tam totiž nič nechytíte, iba ak pstruha a nádchu.

Doma planktón ešte zo dva krát presieťkujte do väčšej nádoby, aby ste oddelili rôzne druhy planktónu. Väčšina z toho čo ostalo na sieťke, by mali byť Vírniky. Tento spôsob používajú napríklad aj rybári aby si nachytali kŕmenie pre rybky. 

Na záver, by som vám povedala ešte rada o najväčšej sile planktónu a to, že sa na jeden planktón dokážete pozerať len pod mikroskopom, avšak keď sú v húfe, ako to oni zvyknú, vidieť ich až z vesmíru, no nie je to naozaj úžasne?! Planktón je schopný schovať sa priamo pred naším nosom.

Ohodnoťte tento článok:
EteRNA - hrané ľuďmi, napísané prírodou
Chov lienky (Harmonia) v domácnosti

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33040 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26015 x čítané