A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Informačno- technicko- historicko- vedecké ...

Budem písať o informatike, vede a technike a čosi z histórie a skúsim aj nejaké pokusy. Vedemosti nečerpám z wikipedie, alebo referatov, ale z odborných kníh z viacerých zdrojov, kde viem že sú zdroje poctivé a pravdivé. Dúfam že Vás zaujmem.

Prečo sú stromy zelené

Prečo sú stromy zelené?

Odpoveď na túto otázku sa ukrýva v bunkách rastlín..

 

b2ap3_thumbnail_1280px-Plant_cell_structure_cs.svg.png

 

 

Bunka je najmenšia stavebná a funkčná jednotka všetkých organizmov, nachádzajú sa v nej organely, ktoré plnia dôležité funkcie, ako dýchanie, živenie, ochranu, rozmnožovanie... bunky.

Jedným z týchto orgánčekov je chloroplast, ktorý obsahuje chlorofyl. Chlorofyl je zelené farbivo, resp. pigment, ktorý je zelený, pretože  absorbuje modrú (vlnová dĺžka = 430 – 460 nm) a červenú časť (640 – 700 nm) svetelného spektra a ostatné odráža. Tým sa nám javí ako zelený a udáva tak základnú farbu všetkým fotosyntetizujúcim rastlinám.  

b2ap3_thumbnail_U3CP5-1_ChloroplastStructu_ksm.jpgb2ap3_thumbnail_511825.jpg

Dôvod toho že rastliny majú v sebe chlorofyl je taký, že chlorofyl absorvuje energiu zo slnečného žiarenia a dokáže ju premeniť na energiu, ktorá mu napríklad pomôže vyrásť. Čo je zaujímavé rastliny dokážu energiu zo slnka "zhmotniť", ak by sme spočítali koľko rastlina prijala vody a koľko živín, vyšla by nám menšie váha, ako váha samotnej rastliny!

V bunkách rastlín sa tiež nachádzajú oranžové a červené karotény a žlté xantofyly. Podľa toho, ktorý z uvedených pigmentov plastidy obsahujú, hovoríme o chloroplastoch (chlorofil), o chromoplastoch (obsahujúce karotény a xantofyly) alebo leukoplastoch (plastidy, ktoré neobsahujú nijaký pigment). V listoch rastlín nachádzame rôzne typy plastidov, ktoré môžu prechádzať z jednej formy do druhej.  Počas života bunky sa môžu chloroplasty zmeniť na chromoplasty a leukoplasty, ale aj naopak, z bezfarebných leukoplastov môžu vzniknúť zelené chloroplasty či červené alebo žlté chromoplasty. Preto sa v jeseni mení sfarbenie rastlín. Keď chloroplasty splnia svoju úlohu začnú pomaly odumierať a nahradia ich nový zástupcovia. Je to trochu pomotané :D. Jednoducho povedané chlorofil sa z listov stráca a nahrádza ho červené a žlté farbivo.

b2ap3_thumbnail_jesen-v-lese.jpg

Ďalšou etapou životu rastlín je odumieranie, alebo opadávanie listov.  Ani tu nič nie len tak. V listoch sa nachádzajú rôzne minerálne látky, ako je uhlík, vodík, kyslík, síra, fosfor, draslík, horčík, vápnik alebo železo. Tieto prvky – nevyhnutné pre život stromov – sa po rozklade listov uvoľňujú do pôdy, a tak sa stávajú prístupnými pre korene stromov, ktoré ich môžu prijať a následne využiť pre svoj život.

Takže preto sa farba listov mení- rastliny sa chcú zásobiť popadaným listím, takže odumierajú chloroplasty, ktoré nahradia iné farebné pigmenty až listy nakoniec zhnednú a odpadnú. 

b2ap3_thumbnail_listy.jpg

 

 

 

 

Location (Map)

Ohodnoťte tento článok:
Ako funguje taká počítačová myška ?
Leonardo Da Vinci

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32876 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26266 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25820 x čítané