A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Kto ako prvý zatelefonoval z telefónu ?

Kto ako  prvý zatelefonoval z telefónu ?

Určíte každý z vás už volal alebo ho aj má ten zázračný prístroj zvaný telefón ale kto ho vlastne skonštruoval ? Bolo to  10.marca v roku 1876 keď Alexander Graham svojmu mladému asistentovi v dielni v Bostone v americkom štáte Massachussets zatelefonoval . Tým pádom aj vyhral preteky niekoľkých vedcov, ktorí súťažili kto prvý zostrojí funkčný telefón. 

 

Tento vedec celým menom sa volal Alexander Graham Bell a veľkou časťou pretvoril náš svet do modernej podoby už málokto si dokáže predstaviť svet bez telefónov . Ale ako vôbec nato prišiel a čo tomuto vynálezu predchádzalo . Už ako malé dieťa sa zaujímal  o mechaniku hlasu a sluchu  v roku 1870 emigroval do Kanady zo Škótska a o dva roky na to už sa stal  profesorom  pre hlasovú fyziológiu v Bostone . Jeho prvý dôležitý vynález skonštruoval v roku 1874 a bol to mnohonásobný telegraf, ktorý umožňoval posielať dve alebo i viac správ po jednom drôte súčasne.

V júli 1875 sa mu na tomto zariadení náhodou podarilo na zlomok sekundy vytvoriť elektrický zvuk. Táto náhoda ho v roku 1876 viedla k jeho najväčšiemu objavu telefónu,ktorý umožnil spojenie na veľké vzdialenosti. 

Prototyp telefónu pozostával z cievky, elektromagnetu a drôtov. V Bellovom prístroji malo slúchadlo len jednu časť, do ktorej sa buď hovorilo alebo sa ňou počúvalo. Princíp telefónu spočíva v tom,že ak sa v poli elektromagnetu na jednom konci linky rozkmitá kovový jazýček, na druhom konci linky sa tiežrozkmitá podobný jazý ček v poli iného elektromagnetu a vydáva zvuk. Od roku 1880 už boli v prevádzke verejné telefónne siete, hoci spočiatku mali len niekoľko účastníkov.

Roku 1880 patentoval svoj ďalší vynález fotofón. V tomto zariadení aplikoval svoj telefónny princíp na premenu  svetla pomocou reči. Uskutočnil tak prvý bezdrôtový prenos reči. Hoci toto zariadenie bolo málo výkonné – prenášalo reč na krátku vzdialenosť, obsahovalo princípy, ktoré priviedli v budúcnosti k ozvučeniu filmu, objavu fotobunky i tranzistora.

Absolvoval nespočetné prednášky v USA aj v zahraničí, na ktorých objasňoval a demonštroval svoj vynález. Postupne si obchodníci aj celá verejnosť uvedomili výhody komunikácie hlasom na veľkú diaľku a telefóny sa začali vyrábať. V roku 1892 otvoril Alexander Graham Bell telefonické spojenie medzi New Yorkom a Chicagom. V roku 1877 založil spoločnosť Bell Telephone Company, z ktorej roku vznikla známa americká telekomunikačná spoločnosť American Telephone and Telegraph Company. Čoskoro telefonické linky pretínali celé Spojené štaty.Počase  sa Bellovi jeho vynález už zunoval a vďaka svojmu bohatstvu založil laboratóriá na vývoj ďalších vedeckých myšlienok. Nijaká z nich ho však nepreslávila natoľko jako telefón.Telefón bol požehnaním pre reportérov a novinárov, ktorý do svojich kancelárií posielali správy zo vzdialených miest. Prvú telefonickú novinovú správu poslali vo februári 1887 z mesta Salem v štáte Massachusetts do kancelárie novín Boston Globe, vzdialenej 23 km.

Na jeho počesť je pomenovaná v technike veľmi často používaná jednotka decibel.

 

 

Ohodnoťte tento článok:
Pán bleskov
Prečo nie sú identické dvojčatá identické?

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33013 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26003 x čítané