A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Pán bleskov

Pán bleskov

Každý z vás vie kto vynašiel žiarovku, alebo kto bol Henry Ford, Rudolf Diesel, Johan Guttenberg či už oficiálny vynálezca rádia Guglielmo Marconi aj keď to nie je celkom pravda, pretože rádio ako prvý vynašiel  Nikola Tesla len si to nedal patentovať . Určite vám to meno niečo vraví Nikola Tesla , kto to vlastne bol ?  Raz dávno som videla na Discoveri dokument o Teslovi a ten ma zaujal natoľko , že som sa rozhodol písať o štedrom čudákovi, ktorý bol nadpriemerne inteligentný. 

Nikola Tesla sa narodil v Smiljan čo je dnešné Chorvátsko pôvodom bol Srb . Študoval na univerzitách v Grazi a v Prahe. V roku 1880 sa presťahoval do Budapešti tam pracoval v telegrafnej spoločnosti, kde sa zaoberal výskumom elektriny prišiel na princíp striedavého prúdu. Neskôr pôsobil ešte v Paríži. V roku 1884 natrvalo presťahoval do Spojených štátov.

V Spojených štátoch pracoval vo firme Edison CO, čo bolo už od Teslovho detstva jeho snom. Predstavoval si ako sa spolu podieľa na vynálezoch. Nezhody s Edisonom ho však o dva roky neskôr donútili založiť si vlastnú firmu Tesla Electric Light & Manufacturing. Teslovi sa darilo hlavne v patentových vylepšeniach oblúkových lámp. Tesla však chcel vyrábať striedavý prúd. Pochopenie u investorov však nenašiel a napokon skončil na ulici.

Tesla sa istý čas musel živiť ako robotník. Jeho nápady však neostali nepovšimnuté a v roku 1887 sa mu vďaka Edisonovmu najväčšiemu rivalovi Westinghousovi podarilo zariadiť vlastné laboratórium. Tesla tak mohol pokračovať vo výskume striedavého prúdu. Výskum mu priniesol mnoho objavov.

V roku 1890 vynašiel vákuované žiarovky svietiace bez vlákna. V nasledujúcich rokoch si dal Tesla prihlásiť veľké množstvo patentov. Niektoré Teslove objavy, ktoré vznikali popri jeho výskume si ani sám možno neuvedomoval. Už v roku 1887 ako prvý objavil tzv. Röntgenové žiarenie (pomenované po W. Röntgenovi - ten ho však objavil až o osem rokov neskôr). Teslovi sa dokonca pripisuje, že vynašiel laser o viac ako pol storočie skôr, ako bol objavený.

Celkovo si Tesla pripísal okolo 700 objavov, no väčšinu z nich si nestihol dať patentovať. Veľa jeho objavov bolo ukradnutých. Samotný Tesla vraj povedal "Neľutujem, že mi ukradli moje myšlienky. Je mi ľúto, že nemajú vlatné".

Teslov možno najväčší vynález - voľný prenos elektriny po celom svete, však stroskotal kvôli chamtivosti. Nie jeho, ale bankárov.  Nikola Tesla vymyslel prenos energie vzduchom najskôr do vzdialenosti niekoľko sto metrov . Ale malo to jeden háčik chcel elektrinu dávať zadarmo .

b2ap3_thumbnail_stiahnu_20150510-133612_1.jpg

Nikola Tesla umiera v roku 1943 ako chudobný vyvrženec spoločnosti . Smutný koniec pre človeka , ktorý nám priniesol elektrinu do domácnosti a  svojimi objavmi predbehol svoju dobu . Takto skončil človek , ktorý bol považovaný za Pána bleskov . 

 

 

 

Ohodnoťte tento článok:
Planéty slnečnej sústavy - Jupiter
Kto ako prvý zatelefonoval z telefónu ?

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32980 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26298 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25974 x čítané