A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Madam v ,,malých čiernych“

Madam v ,,malých čiernych“

Meno Gabrielle Bonheur Chanel asi málokomu niečo hovorí, aj keď priezvisko niečo napovie. Keď sa spomenie Coco Chanel, ihneď každý vie o koho sa jedná. Vybaví sa vám revolúcia v móde, známy parfum, či štíhla žienka s tmavými krátkymi vlasmi, ktorá prišla s originálnym nápadom odhodiť všetky predsudky a zaužívané pravidlá v móde a zamerať sa hlavne na pohodlnosť, ľahkosť a šarm. Sympatická Francúzka  Coco Chanel týmto určila nový smer a štýl obliekania. . .

MLADÁ COCO 

Bolo 19.storočie, konkrétne rok 1883 a či fúkal chladný vietor alebo vo vzduchu len tak poletoval jemný vánok, mesto Saumur privítalo nové dieťatko-malú Gabrielle. S otcom Albertom Chanelom a s ďalšími súrodencami žili na vidieku v chudobných pomeroch. Po smrti matky ostali sami a otca sužovali ťažké depresie zo straty svojej ženy. Vo veľkom zúfalstve a v psychických problémoch sa Albert Chanel rozhodol dať svoje deti do sirotinca. Deti tak vyrastali bez rodičov, no napriek tomu sa v nich zrodila obrovská sila. Po tom, čo Gabrielle a jej sestra Julia vyrástli, odišli do kláštornej školy. Začali sa zaujímať o tanec spev a rozhodli sa, že skúsia aj vystupovať. Vystupovali v rôznych kabaretoch, napr. v meste Vichy, s ktorým sa spája aj Gabriellina prezývka Coco. Odvtedy ju už všetci nazývali týmto menom. Nebol to však vysnívaný cieľ. Keďže Coco nemala vyslovene ženské tvary, jej tanec nebol nijak zvlášť obľúbený a ani v speve príliš nevynikala. Napriek nesľubnej budúcnosti sa Coco precízne venovala hodinám tanca a spevu a bola presvedčená o tom, že sa dokáže zlepšiť a stane sa slávnou. V podstate na ňu sláva čakala, no nie vďaka tancu.

Jeden večer sa v kabarete zoznámila s vplyvným a bohatým mužom Etiennnom Balsanom, ktorý ju pozval na svoj statok, kde choval kone a vlastnil veľký majetok. Vďaka nemu navštevovala konské dostihy, kde si čoraz viac všímala, čo sa nosí a ako sa dámy obliekajú. Coco bola od mala svojská a aj vtedy sa prejavila jej svojská povaha, keď usúdila, že dámy sa obliekajú nepohodlne a priam smiešne a jej pohľad sa zameral hlavne na klobúky, ktoré boli veľké a ťažké a neraz s rôznymi monumentálnymi ozdobami. Rozhodla sa, že navrhne niečo iné, čo by podľa nej bolo oveľa praktickejšie a štýlovejšie. . . 

 

NÁVRHÁRKA COCO A REVOLÚCIA V MÓDE

Zo začiatku navrhovala a vyrábala doma, len pre Balsanove známe a priateľky. Tie si jej klobúky veľmi zamilovali a obdivovali jej originalitu a štýl. Coco Chanel vniesla do módy hlavne čiernu a bielu, jednoduché strihy a kvalitný materiál. Medzitým spoznala britského gentlemana Arthura Capela do ktorého sa zamilovala a s ktorým prežila krásne chvíle. Všetko sa skončilo keď Arthur zomrel pri autonehode. Odvtedy sa Coco ešte viac ponorila do práce a o osobný život sa príliš nezaujímala. Už v roku 1916 si otvorila módny salón v Biarritze, kde sa zrodil aj módny hit ,,malé čierne “. Týmto pojmom sa označujú jednodielne prosté čierne šaty bez korzetu, bez ozdôb a práve tieto šaty sa stali revolučné. Nosia sa dodnes a sú stále veľmi šmrncovné. Okrem toho vymyslela aj dalšie revolučné oblečenie- skladaná sukňa, dámske pyžamo či námornícky štýl, ktorý sa stal nesmierne populárnym. Vraví sa, že Coco na tento nápad prišla, keď raz na pláži sledovala námorníkov a uvedomila si, že vzor, ktorý nosia by sa mohol uplatniť aj v bežnom obliekaní. Veľmi si potrpela na jednoduchosť, kvalitu a ľahkosť a sama svoje návrhy na sebe nosila. Objavovala sa v čiernych sukniach, sakách či námorníckych nohaviciach. Ženy si všímali aj jej ,,pážací účes“ a s radosťou ho kopírovali. V roku 1921 vytvorila jeden z najobľúbenejších parfumov na svete a to Chanel No.5, ktorý zhotovila spolu s chemikom Ernestom Beauxom. Tento parfum mal aj charakteristický flakón, ktorý opäť pripomínal úplnú jednoduchosť. Coco Chanel sa stala nesmierne slávnou. . 

Problémy však nenechali na seba dlho čakať. Prišla druhá svetová vojna a Coco bola nútená svoje salóny a obchody zatvoriť. Neskôr spoznala istého nemeckého diplomata Waltera Schellenberga, ktorý jej pomohol dostať sa do továrne na výrobu parfumov. Zdalo sa, že je to dobrá príležitosť, avšak po vojne na to doplatila, pretože bola odsudzovaná za dobré vzťahy s Nemcami. Kvôli svojej sympatickej povahe a bezprostrednosti ju obdivovali mnohí a Coco sa tomu nebránila, no v tom čase si kvôli tomu narobila problémy. Vyriešila to odchodom do Švajčiarska, kde pobudla dlhých deväť rokov. Všetko sa vrátilo do starých koľají po roku 1954, kedy otvorila opäť svoje obchody a výroba sa rozbehla vo veľkom. V pracovnej sfére sa jej veľmi darilo, no v súkromnom živote bola nešťastná a trpela depresiami. Zapríčinila to hlavne smrť spomínaného Arthura, aj keď sama vyhlasovala, že láska nie je jej životná priorita. Mala veľa nápadníkov aj milencov, no nikdy sa nevydala. . .

 

 

POSLEDNÉ ROKY 

Coco vymýšľala neustále nové kúsky a navrhovala nové kolekcie. Veľký hit od Chanel bol vtedy kostým, ktorý sa skladal z krátkeho saka a sukne pod kolená. Všetko čo Coco navrhovala sršalo krásnou eleganciou a voľnosťou. Dostala sa dokonca až k vlastnej prehliadke svojej kolekcie, kde jej návrhy predvádzali samotné modelky. Francúzi si však v tom čase obľúbili značku Dior a na Chanel hádzali kritiku. Coco sa však nenechala vyviesť z miery a svojimi kúskami uchvátila americkú spoločnosť. V Amerike zažila obrovskú slávu  a Európa ju opäť začala obdivovať. Pracovala celý svoj život aj keď posledné roky už ani nemusela. Namiesto citu pre rodinu, mala cit pre kariéru a kreativitu. Svoj život venovala móde a práci, preto bola taká uznávaná a slávna. Posledné roky svojho života strávila sama, len so svojimi šatami a návrhmi. Jej modely nosili aj známe osobnosti ako herečka Audrey Hepburn, manželka kniežaťa Rainiera Grace Kelly či prvá dáma Jackie Kennedy. Zomrela opustená v luxusnom hoteli v Paríži v roku 1971 vo veku 88 rokov. Chanel bola vyslovene revolucionárka. Do sveta módy priniesla veľa nových vecí, experimentovala s nápadmi a nikdy sa nedala odradiť. Podporila mnohé ženy, ktoré sa báli pekne a jednoducho obliekať. Dodnes sa nosia jej šaty, ktoré sú niečím zmenené alebo  vylepšené, ale základ ostal rovnaký. Elegancia a pohodlnosť sa cení a práve k nim nám otvorila bránu Coco Chanel. . . 

 

O Coco Chanel vyšla aj skvelá kniha podľa ktorej bol spracovaný aj film s úžasnou herečkou Audrey Tatou v hlavnej úlohe. 

Zdroj obrázka: google 

Ohodnoťte tento článok:
Prečo nie sú identické dvojčatá identické?
Prečo je nebo modré?

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33056 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26310 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26034 x čítané