A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Elon Musk - muž z budúcnosti

Elon Musk - muž z budúcnosti

Technologický vizionár a revolucionár, podnikateľ, filantrop, zakladateľ služby PayPal, riaditeľ spoločnosti Tesla Motors a spoločnosti SpaceX – Mr. Elon Musk – muž z budúcnosti. Mnohí ho prirovnávajú k Tonymu Starkovi (Iron Man), avšak tento človek je skutočný, nie fixcia zo strieborného plátna. A všetko čo nám predstavuje je ako z budúcnosti. Kiež by sme medzi nami mali viac takýchto hrdinov, pretože Elon Musk je dokonalým príkladom selfmade man-a, človeka, ktorý sa z dieťaťa bez špeciálneho zázemia vypracoval na jedného z najvplyvnejších ľudí na svete.

 

Narodil sa 28. júna 1971 v juhoafrickom meste Pretória. Po otcovi zdedil technické nadanie a jeho matka Maye o ňom prehlásila. „Všetky naše deti sú výnimočné, ale Elon je jednoducho génius.“ V škole sa ale Elonovi nedarilo zapadnúť medzi spolužiakov, možno práve preto, že nebol priemerný. Patril medzi tých, ktorých pravidelne šikanovali. Jeho svet boli počítače a knihy a už vo veku desať rokov sedel nad modernými vedeckými encyklopédiami.  Žil si vo svojom svete čísel, výpočtov a fyziky. Keď niekto povedal, že na Mesiac je to milióny kilometrov ďaleko, kontroval upresnením faktov: „Je to od Zeme asi 328.855 miliónov, záleží na tom, kde sa práve nachádzate.“ V tomto veku sa mohol popíšiť svojim prvým počítačom, na ktorom sa veľmi rýchlo naučil programovať. Vďaka nadobudnutým schopnostiam navrhol a vytvoril svoju prvú počítačovú hru s názvom Blaster, ktorú sa mu nakoniec podarilo predať za  500 dolárov. Mal vtedy len 12 rokov.

Zvrat v jeho živote nastal, keď mal 17 rokov. V Juhoafrickej republike sa stále uplatňovala politika apartheidu - rasovej segregácie, ktorá v krajine rozdelovala celé spoločenské fungovanie podľa farby pleti. Mladý Elon Musk sa rozhodol z krajiny odísť, aby sa vyhol povinnej vojenskej službe. „Nemám problém so slúžbou v armáde, ale potláčať pritom práva černošského obyvateľstva mi nepripadalo ako správny spôsob trávenia môjho času,“ povedal o niekoľko rokov neskôr na margo svojho rozhodnutia.

Odišiel do Kingstonu (Kanada), kde navštevoval Kráľovskú univerzitu. Získal štipendium na Pennsylvánskej Univerzite, kde obdržal vysokoškolský titul z ekonómie na Wharton School, neskôr ostal ešte rok aby získal druhý titul z fyziky.

V roku 1995 sa zapísal na doktorandské štúdium aplikovanej fyziky na Stanforde, kde však zotrval len dva dni a keďže si uvedomil, že takto svoje veľkolepé sny neuskutoční, oznámil svojmu dekanovi pauzu v štúdiu, ktorá, ako to už býva u týchto ľudí, trvá dodnes. „V lete 1995 už mi bolo jasné, že budúcnosť je v internete…“ komentoval svoj odchod z univerzity.

PayPal

So svojím  bratom Kimbalom založil prvú spoločnosť Zip2, ktorá poskytovala mapy a obchodné adresáre pre mediálne spoločnosti. V roku 1999 divízia Compaqu AltaVista získala Zip2 za 307 miliónov USD v hotovosti a 34 miliónov v akciách, pričom Elon a jeho brat Kimbal vlastnili toho času 12 percent, takže získali značnú hotovosť. Keďže tejto sorte ľudí nie je nečinnosť vlastná, založil firmu X.com – online bankovú spoločnosť a umožniť elektronické prevody peňazí. Táto spoločnosť ale súťažila s firmou Confinity, ktorá vyvíjala a v roku 1999 spustila systém Paypal, umožňujúci platby cez internet. Ich spoločným konkurentom bol vstavaný platobný systém eBay a tak sa X.com a Confinity spojili a založili spoločnosť PayPal.Týmto spôsobom zmenili celý systém tradičných papierových peňažných transakcií (šeky a bankové príkazy) na taký, ako ho poznáme dnes. „V tom čase boli peňažné transakcie boli veľmi pomalé, ľudia si posielali poštou peňažné šeky a jednoduchý prevod tak trval celé týždne“ hovorí Elon o probléme, ktorý formoval ich motiváciu ísť do takéhoto biznisu.  Systém spustili v roku 2000 a kedže to boli aktivity, do tej doby nevídané, okamžite zaznamenali enormný úspech. Namiesto ťažkých konkurenčných bojov  ponúkol portál eBay, po dlhých a ťažkých rokovaniach, za predaj systému PayPal viac ako 1,5 miliardy eur v burzových akciách. Elon Musk mal len 30 rokov a  na svoj účet si pripísal viac ako 150 miliónov dolárov. S takýmtom majetkom vo vrecku by si mohol kúpiť pre seba a svoju rodinu ostrov, on sa ale pustil sa do realizácie svojich ďalších snov. A tie boli teda naozaj odvážne.

SpaceX

Ostrovy ho naozaj zaujali, ale mimo našej krásnej planéty – tie vo vesmíre. Pustil sa do projektu, ktorý by mnohí investori označili za „nefinancovateľný“ a úplne uletený. V roku 2002 založil spoločnosť SpaceX (Space Exploration Technologies Corporation)  a hlavným motívom bolo poskytnúť letenky na výhliadkovú cestu na Mesiac pre obyčajných ľudí. Konštrukcia rakiet sa nezmenila od šesdesiatych rokov a vyniesť materiál na obežnú dráhu Zeme bol veľmi drahý špás. Elonovým cielom bolo dostať raketu na obežnú dráhu 10 krát lacnejšie a  položiť tak základy pre komerčné lety do vesmíru. Takto by sa stal H. Fordom vesmíru, keďže Henry Ford tiež automobil nevymyslel, len ho sprístupnil masám vďaka lacnejšej výrobe. Elon ale nebol len obyčajný podnikateľ. Keď sa ho spýtate ako sa stal expertom v raketovej vede, odpovie veľmi vážne „ Čítal som veľa kníh.“

Pôvodný plán ale nebol rakety vyrábať, materiál chceli nakupovať v Rusku. Pustili sa do jednania s predstaviteľmi ruského vesmírneho programu, na ktorých preliali viac vodky ako obchodných a technických argumentov a celá táto misia na východ nakoniec skončila neúspechom Keď Musk pochopil, že z neho Rusi iba ťahajú peniaze, rozhodol sa pre výrobu rakiet v USA. Na výrobe sa dohodol s raketovým konštruktérom Tomom Muellerom, ktorý vlastní niekolko patentov na technológiu raketových pohonov a stal sa zakladajúcim zamestnancom v spoločnosti SpaceX.

Priebehu rokov zostrojil jeho tím rakety Falcon 1 ( priemer 1,7m, výška 21,3m váha: 27,6 ton a na orbit mohla vyniesť 420 kg (verzia 1e až 1000kg)a Falcon 9, ktoré onedlho nasledovala aj vesmírna loď pomenovaná Dragon. V rokoch 2006 až 2008 začala spoločnosť spolupracovať s vesmírnou agentúrou NASA, pretože podpísala významný kontrakt (hodnota 278 miliónov)na vývoj nového typu zásobovacej rakety a v roku 2008 bol podpísaný kontrakt na 1,4 miliardy EUR a jeho predmetom bolo nahradenie existujúcich rakiet NASA novými. Veľký úspech zaznamenal Musk a jeho spoločnosť SpaceX 22. mája 2012, keď sa im úspešne podarilo vypustiť raketu Falcon 9 na obežnú dráhu Zeme, pripojiť sa na Medzinárodnú vesmírnu stanicu a odovzdať 400 kilogramový náklad. Krátko po štarte započuli prítomní okolostojaci Muskove slová: „Cítim, že budeme mať šťastie. Pre nás je to, akoby sme vyhrali Super Bowl.“

SolarCity

Ďalší z jeho veľkých cieľov je ctihodný, pretože sa rozhodol oslobodiť ľudstvo od závislosti na fosílnych palivách. Pán Putin ani krajiny OPEC asi jeho meno velebiť nebudú, pretože to bude znamenať odstrihnutie od príjmov za čierne zlato. Do tohto podniku sa pustil so svojimi dvoma synovcami Petrom a Lyndom Riveovými, ktorí projekt realizovali vo svojej réžii za finančnej podpory Elona Muska. SolarCity začalo operovať v piatich západných štátoch USA, ale čoskoro sa stali najväčším poskytovateľom solárnej energie v USA.

Tesla motors

Tu ten príbeh zdaľeka nekončí. Elon Musk má vo svojej hlave oveľa ambicioznejší plán ohladom energetických zdrojov. Určite ste už počuli o autách, ktoré jazdia na elektrickú energiu a zrejme ste už počuli o spoločnosti Tesla. „Solar city je o udržateľnej výrobe elektrickej energie, Tesla je o udržateľnej spotrebe elektrickej energie“ – hovorí Musk. V roku 2004 pomohol Musk k zrodeniu (jeho počiatočná investícia bola 6,3 mil USD) spoločnosti Tesla, ktoré vyrobilo prvé elektrické auto v Silicon Valley. „ V prvom kroku ide o to, vyrobiť dráhé a kvalitné auto pre malú skupinu používateľov, v druhom kroku rozšíriť ponuku na väčšiu skupinu priaznivcov a v treťom kroku ponúknuť na trh ľudové elektrické auto pre všetkých“ komentuje svoju novú iniciatívu Elon Musk. Určite to bude ťažká úloha pretože najskôr je potrebné zmeniť spôsob akým ľudia rozmýšlajú o elektrických autách. Tiež je potrebné ľudí presvedčiť, že elektrické auto poskytne vyššiu úžitkovú hodnotu a že nie je okrádajúcim kompromisom. Prvotným cielom spoločnosti teda bolo vybrať z hláv potenciálnych užívateľov predstavu golfového elektrického autíčka a vložiť tam elektrické ferrari. Povedzme si pravdu Silicon Valley má vynikajúce podmienky na prácu s elektronickými súčiastkami, Silicon Valley nie je Detroit. Prvotným zdrojom energie pre nové elektrické autá boli teda počítačové batérie. Naviac sa podarila úžasná vec.Prvý krát v histórii si ľudia sadli do auta, ktoré malo podobné výkonové parametre ako auto so spalovacím motorom. Prvými zákazníkmi boli napríklad Arnold Schwarzeneger, Leonadro di Caprio alebo George Cloney.

Najväčším potenciálnym problémom u elektrických aút je samozrejme kapacita batérií a dojazd takýchto aút.  V roku 2007 bola spoločnosť Tesla pred bankrotom a nikto nebol ochotný podporiť startup elektrických aút. Bolo to v čase, keď mali peniaze na prevádzku niekoľkých mesiacov. „Všetok svoj rezervný kapitál som vložil v tom čase do spoločnosti Tesla a bolo to celkom hrôzostrašne, lebo pri neúspechu by mi nezostalo nič. Tesla bola pre mňa príliš dôležitá, aby som ju pustil k vode.“, hovorí o ťažkých časoch Elon. V tomto čase sa museli rozlúčiť s Martinom Eberhardom, klúčovou osobou a vizionárom v začiatkoch spoločnosti. V Septembri 2007  odletel Elon do Štuttgardu, sídla spoločnosti Daimler benz aby sa dohodol na obchodnej spolupráci a tak získal ďalšiu hotovosť na prevádzku spoločnosti. Musel presvedčiť menežerov Daimleru, aby od spoločnosti Tesla odoberali batérie do svojich automobilov. Aby bola prezentácia užitočnosti reálna, rozhodli sa, že prerobia automobil Smart a dodajú mu elektrický pohon. Ak ste ale videli Smarta, viete, že to je naozaj maličké auto a zmeniť jeho tradičný pohon na elektrický za štyri týždne nebolo ľahké. Zvládli to a prezentácia prebehla podľa plánu. Zatiaľ, čo čakali na rozhodnutie Daimler benz, pracovali na dizajne elektrického automobilu pod názvom model-S. Na počiatočnom dizajne pracovali tí najlepší automobiloví dizajnéri, medzi nimi dánsky automobilový dizajnér Henrik Fisker, návrh ktorého sa Elonovi nepáčil a podozrievali ho, že prišiel do spoločnosti aby im ukradol ich myšlienky, pretože chlapík si založil spoločnosť Fisker automotive.

V roku 2008 zažíval Elon Musk najhoršie týždne v jeho kariére. Finančná kríza bola na vrchole a spoločnosť mala prázdne účty. „Najhoršie dni boli pred Vianocami v roku 2008, kedy nás valcovala ekonomická Tsunami“ hovorí o najťažších časoch Elon. Boli to časy, keď išli dole spoločnosti ako General Motors alebo Chrysler. Na Teslu sa to valilo zo všetkých strán. Čerešničkou na torte bolo vypovedanie služby pri testovaní elektrického auta v populárnom programe BBC TOP Gear v decembri 2008.

Elon zariskoval a napumpoval do spoločnosti posledných 40 milionov zo svojich súkromných zdronov a to naštartovalo pozitívnou atmosférou celú spoločnosť. Elon tak zachránil spoločnosť heroickým gestom v najtemnejšej hodine existencie spoločnosti. Hneď nato prišli pozitívne správy zo spoločnosti Daimler Benz na uzavretie kontraktu v hodnote 40 miliónov. Daimler neskôr pridal daľších 50 miliónov a kupil 10 percentný podiel spoločnosti Tesla. Sformoval sa nový tím, dizajn si vzal pod patronát Franz von Holzhausen, ktorý prišiel z Mazdy. Auto navrhli na spôsob skejtbordu na kolieskach. Podvozok naplnený batériami poskytoval energetickú základňu, všetko postavené na ňom poskytovalo priestor pre tvorivú iniciatívu.V marci 2009 bol predstavený verejnosti prototyp modelu S, ktorý si mohlo užiť až 7 pasažierov. Ale aby ho mohli vyrábať potrebovali pôžičku od vlády USA, ktorá vypísala program na podporu vozidiel s alternatívnym pohonom  vo výške 7,5 miliardy USD. Táto pôžička bola ale kontroverzná a nepáčila sa mnohým z oboru automobilového priemyslu. Nakoniec dostali od Obamovej administratívy pôžičku vo výške 465 miliónov. Je jasné, že výrobou elektrických aút sa otriasajú základy automobilového priemyslu a preto bude mnoho neprajníkov, ktorí chcú vidieť spoločnosť Tesla na kolenách. Pôžička bola poskytnutá s podmienkou, že spoločnosť Tesla si musí nájsť výrobné priestory na začatie sériovej výroby. Aj táto podmienka bola splnená, lebo Tesla sa zahniezdila v opustenej fabrike po spoločnosti Toyota.

V lete 2010, necelých 7 rokov svojej existencie a bez jediného roku zisku, získala spoločnosť Tesla Motors 226 USD z prvotného úpisu akcií. Po 54 rokoch to bol prvý vstup americkej automobily na burzu po Henrym Fordovi. Investori ignorovali skepsu, ktorá panovala okolo elektrických autíčok a umožnili Elonovi rozbaliť výrobu automobil na plné obrátky. A podarilo sa, hoci otázky ohľadom servisu a dobíjacích staníc stále zostávali. Okrem ocenenia Auto roka sa model S stal aj najlepším autom na elektrický pohon vôbec. Pôžička, poskytnutá vládou USA bola samozrejme splatená aj s úrokmi, naviac 9 rokov pred dohodnutým termínom.

Pre auto, ktoré stojí 70 000 USD za Tesla Motors zaviazala poskytnúť zdarma sieť nabíjacích staníc počas celej životnosti auta, ktorú významne rozšírila, takže cestujúci môže cestovať naprieč USA bez dodatočných nákladov na energiu.

Powerwall – batérie, ktoré nás odstrihnú od elektrární

30.4.2015 predstavila spoločnosť Tesla motor domáce batérie Powerwall, ktoré je možné nabiť prostredníctvom energie dodanej zo solárnych článkov alebo z elektrickej siete počas lacnej nočnej dodávky. Takto je možné využívať energiu aj v oblastiach bez elektrickej infraštruktúry napr. na lazoch, alebo sa od elektrických rozvodov úplne odstrihnúť. Len nedávno sme sa mnohí odstrihli od telekomunikačných pevných liniek, aby sme si užívali mobilnú telefóniu takmer kdekoľvek. Tesla je vo výrobe batérií vďaka elektromobilom absolútnou špičkou preto je logické, že ich využitie rozšíri na nové oblasti využitia, teda domácnosti. Powerwall má elegantný dizajn, nie je to žiadne škaredé technologické káčatko a pravdepodobne by ho pochválil aj Steve Jobs. Ide o batériu s rozmermi 130×86×18 cm, ktorú je možné nainštalovať na stenu interiéru, ale aj do drsných poveternostných podmienok exteriéru. To je klúčový prvok dizajnu, pretože nepotrebujete mať pre umiestnenie batérií špeciálnu miestnosť. Na stene zaberú minimum miesta a naviac sú jej pekným doplnkom. Základná verzia s kapacitou 7 kWh bude stáť 3 000 dolárov, výkonnejšia verzia s kapacitou 10 kWh 3 500 dolárov. Batérie je možné jednoducho spájať a znásobovať tak ich kapacitu. Maximálny počet, ktoré je možné takto zapojiť je 9. Batérie majú integrované všetky bezpečnostné prvky aj menič jednosmerného prúdu na striedavý. Aj keď sú vyhlásenia o revolúcii zatiaľ predčasné, je to krok správnym smerom. Krok ku zelenej budúcnosti bez emisií.

Aktivity Elona Muska  sa navzájom prelínajú a posúvajú spoločnosť k lepšej budúcnosti. Pravdepodobne by nikto z nás nechcel byť v jeho koži a znášať ten pracovný tlak a preto nám zostáva len obdivovať jeho odvahu riskovať a ísť si za svojimi (a aj našimi) cielmi. Time Magazine ho v roku 2010 pripísal na zoznam 100 ľudí, ktorý najviac ovplyvnili vývoj vo svete. Dostal sa aj do rebríčka magazínu Esquire medzi 75 najvplyvnejších ľudí 21. storočia. Forbes ho posunul medzi 20 najvplyvnejších generálnych riaditeľov do 40 rokov. Dnes ma 43 rokov a tak sa môže tešiť na to, čím nás počas svojho tvorivého obdobia prekvapí.

 

 

Ohodnoťte tento článok:
Zaujímavosti o ľuďoch a zvieratách (part 3)
Krutý kontinent - Európa krátko po druhej svetovej...

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33041 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26017 x čítané