A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Tutanchamon - Jeho hrobka a poklady

Objav tisícročia - takto nazývajú objav slávneho egyptológa Howarda Cartera, ktorý v roku 1922 objavil hrobku mladého faraóna Tutanchamona. Vydať sa v jeho šlapajách  môžeš, ak navštíviš výstavu v bratislavskej Inchebe, ktorá je pre verejnosť otvorená do 30.11.2014

Kto to bol Tutanchamon?

Tutanchamón alebo Tutanchamon  bol faraón v starovekom Egypte, ktorý vládol v rozmedzí približne 1333 pred Kr. - 1323 pred Kristom. Na trón nastúpil, keď mal osem rokov. Prvá pitva Tutanchamonovho mumifikovaného tela sa uskutočnila 11.novembra 1925 a zakrátko sa zistilo, že zomrel veľmi mladý - osemnásťročný. Odvtedy je faraonova predčasná smrť predmetom diskusií po celkom svete. Prvé rontgenové snímky múmie, urobené v rokoch 1968 - 1978, ukázali poranenie v zadnej časti lebky a úlomok kosti v lebečnej dutine.  No v roku 2005 bola Tutanchamonova múmia vyšetrená pomocou počítačovej tomografie a vedci vylúčili možnosť, že k zraneniu došlo za faraonovho života. Týmto vyšetrením sa zistilo závažné poranenie kolena , ktoré pravdepodobne vzniklo následkom pádu počas kráľovho života, pretože tekutina použitá pri balzamovaní pretiekla do zlomeniny. Táto veľká rana mohla spôsobiť smrteľnú infekciu, či embóliu - teda upchatie cievy krvnou zrazeninou alebo vzduchovou bublinou.

Prečo je jeho meno také známe?

Bol jediný egyptský panovník, ktorého nevylúpenú hrobku (kompletnú zbierku osobných vecí) objavili archeológovia. „Jedinou pozoruhodnosťou v jeho živote bolo, že zomrel a bol pochovaný“ povedal objaviteľ hrobky Howard Carter. Vďaka nemu sme sa dozvedeli mnoho o živote faraónov a o ich pohrebných rituáloch. Jeho hrobka bola totiž jediná, v ktorej je zobrazená scéna z pohrebného sprievodu a naviac sa zachovali všetky sochy, ktoré boli pri pohrebe použité.

Prečo sa oplatí navštíviť výstavu?

Keď archeológ Howard Carter 26.novembra v roku 1922 po prvýkrát nahliadol do pohrebnej komory faraóna Tutanchamona, bol úplne nadšený všetkými pokladmi, ktoré tam uvidel. Pred ním sa rozkladali štyri  komory, niektoré až po strop plné pohrebných  artefaktov nevyčísliteľnej hodnoty, ktoré mali zomretého faraóna sprevádzať na druhom svete. Vzácny objav hrobky pred 90-timi rokmi vyniesol počas jednej noci neznámeho faraóna Tutanchamona na výslnie. Objav bol svetová senzácia.

Výstava Tutanchamon - Jeho hrobka a poklady je vďaka dokonale  spracovanej tajomnej atmosfére dávnej hrobky, doslova objaviteľskou cestou. Exponáty sú vystavené presne tak, ako bola  hrobka objavená a otvorená.  Všetky posvätné  predmety, sošky, šperky aj sarkofágy ležia presne na  rovnakých miestach, ako boli kedysi nájdené. Návštevníci majú možnosť vidieť viac ako 1 000 nádherných predmetov vrátane svetoznámej zlatej posmrtnej masky Tutanchamona a jeho ohromného pozláteného sarkofágu. Vďaka tomu, že ide o dokonalé repliky, ktoré boli vyrobené pod prísnym dohľadom egyptológov z celého sveta, môžu byť všetky predmety z faraónovej hrobky zhromaždené na jednom mieste a  môžu tak vytvoriť  celkový obraz o dávnej vyspelej civilizácii, o jej umení a posvätných obradoch.  Výklad je sprostredkovaný cez osobného elektronického audio-sprievodcu, ktorý je nahovorený formou pútavého objaviteľského príbehu, čím je jeho obsah nielen poučný, ale aj zábavný tak pre dospelých ako aj deti. Pre ne je pripravený špeciálny audio-sprievodca.

Pohrebné komory a pokladnica, ktoré môžeš vidieť na výstave  neuvidíš v tejto podobe  nikde inde na svete – dokonca ani v samotnom Egypte, pretože pôvodná Tutanchamonova hrobka v Údolí kráľov  je dnes takmer úplne prázdna.Tutanchamonove poklady dnes ležia za sklom vo výstavných skriniach  Egyptského národného múzea v Káhire.

Zaujímavosti, ktoré sa na výstave dozvieš

  • Egypťania nepoznali skrine, všetok osobný majetok sa ukladal do truhlíc
  • Pri spaní na lôžku sa nepoužíval vankúš, ale tvrdá opierka hlavy, vyrobená zo slonoviny.
  • Proces mumifikácie: Z mrtvoly sa pomocou zakriveného háčika vybral mozog, následne sa na bočnej strane trupu urobil rez, cez ktorý sa vybrali vnútorné orgány, aby ich sekréty nespustili proces rozkladu tela. Brušná dutina sa potom vyčistila a celé telo zasypalo hydroxidom sodným. Po štyridsiatich dňoch sa brušná dutina vyplnila , telo natrelo a zabalzamovalo. Potom sa telo od prstov na rukách  postupne ovinulo plátenými pásmi.

 

 {youtube}U8_o1VK0hXU{/youtube}

 

 

Ohodnoťte tento článok:
Ako dieťa naučiť svetové strany
Timeline - zábavné cestovanie časom

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32987 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26301 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25977 x čítané