A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Informačno- technicko- historicko- vedecké ...

Budem písať o informatike, vede a technike a čosi z histórie a skúsim aj nejaké pokusy. Vedemosti nečerpám z wikipedie, alebo referatov, ale z odborných kníh z viacerých zdrojov, kde viem že sú zdroje poctivé a pravdivé. Dúfam že Vás zaujmem.

Žilina

Žilina

b2ap3_thumbnail_6562.jpg

Žilina je 4. najväčšie mesto SR s počtom obyvateľov cca 84.5 tisíc. Katastrálne územie mesta (80,028 km2) je na severozápadnom okraji Žilinskej kotliny v Žilinskej pahorkatine, čiže na severo-západe Slovenska. Stred mesta sa nachádza v nadmorskej výške 342m.

Časti mesta:

 

 

Žilina je dôležitým kultúrnym, obchodným, úradným bodom severného Slovenska. Nachádzajú sa tu významné základné, stredné, vysoké školy, úrady, súdy a inštitúcie, kultúrne strediská,obchodné centrá, plaváreň, samostatné mesto má bohatý kultúrny program a nesmiem zabudnúť na okolitú prírodu. Často do mesta cestuje veľa ľudí z blízkych, ale aj vzdialenejších obcí. 

V Žiline sú: dve kiná- OC Mirage, ZOC MAX,
významné mestské divadlo,
Považská galéria umenia a Považské múzeum;

Expozície Považského múzea sú: Budatiský hrad, Drotárstvo, Hrad Strečno, Sobášny palác v Bytči, Jánošík a Terchová a Objekty ľudovej architektúry Čičmany (maľované doma). V Budatínskom hrade sa nachádzajú expozície z dejín Žiliny, z archeológie, ale aj ojedinelá drotárska expozícia.

  • Múzeum židovskej kultúry, expozícia judaík
  • Múzeum Alexandra Lombardiniho
  • Galéria M locus arte Žilina, Mariánske nám. 10
  • Galéria ± 0,0 Žilina, Mydlárska 1
  • Galéria na Hornom vale

Neďaleko Žiliny sa nachádza jediné drotárske múzeum na svete! Je vo Veľkom Rovnom.

Pravidelné podujatia

  • Žilinské kultúrne leto – súbor viacerých kultúrnych a športových podujatí, letné kino. 
  • Staromestské slávnosti (odporúčam), posledný májový týždeň 
  • Jašidielňa (festival tvorivosti postihnutej mládeže), začiatok septembra
  • Fest Anča, festival animovaného filmu 
  • Carneval Slovakia Žilina, najväčší slovenský fašiangový festival 
  • Žilinský literárny festival Od roku 2003. 

Poloha, vodstvo:

Žilina leží na sútoku Váhu s riekami Kysuca a Rajčianka a delí sa na 14 administratívnych častí. Ďalšou riekou, ktorá prechádza Žilinou je Váh.

 

Neďaleko Žiliny sa nachádza vodné dielo, ktoré poctivo chráni mesto pred povodiami a zároveň slúži ako vodná elektráreň a miesto oddychu. Usporadujú sa tu rôzne akcie a obvodom celého diela sa tiahne asfaltový chodník vhodný na bicykel a korčule, odporúčam vyskúšať. Taktiež je dielo veľmi vhodné na rybolov.

Pamiatky:


Katedrála Najsvätejšej Trojice

Je jedným z najvýznamnejších a najstarších objektov v meste. Kostol, pôvodne gotický, má po prestavbe renesančný charakter. Samotne stojacou zvonicou tohto kostola, ktorá pripomína známe talianske mestské zvonice – kampanily – je tzv. Burianova veža. Po príchode do mesta či už vlakom, alebo autobusom si tento kostol určite všimnete. Nachádza sa pred OC Mirage, pred mestským divadlom.

 

 

Stará radnica

Žilinská radnica sa prvýkrát spomína v roku 1508. Budova (s pôvodnými gotickými pivnicami) prešla viacerými stavebnými úpravami – od pôvodnej gotickej cez renesančnú až po súčasnú, ktorá vznikla po asanácii nadzemných častí budovy v roku 1890.
 
Pod Starou radnicou. Mariánskym námestím sa nachádzajú katakomby! Dá sa tam ísť pozrieť po zavolaní do kancelárie Považského múzea vám poskytnú inštruktora.

 

Mariánske námestie

Mariánske námestie predstavuje historické srdce Žiliny, v roku 1987 bolo vyhlásené za Mestskú pamiatkovú rezerváciu. Vďaka štvorcovému pôdorysu(cca 100 x 100 m) a laubniam s arkádami vytvára neopakovateľnú atmosféru, jedinečnú svojho druhu na Slovensku. Nachádzajú sa na ňom dve studne, ktoré sú podobne ako most v Paríži obvešané zámkami.

 

Kostol Obrátenia sv. Pavla Apoštola a kláštor

Kostol vybudovali jezuiti, ktorí prišli do mesta okolo roku 1654. Dvojvežový rímskokatolícky kostol postavili v barokovom štýle ako jednoloďový. Kláštor má tri podlažia. Pivnice pod kostolom a kláštorom sú kamenné.


 
 

Neologická synagóga

Židovská náboženská obec v Žiline si v rokoch 1930 – 1931 postavila novú synagógu podľa projektu berlínskeho architekta Petra Behrensa. Funkcionalistická architektúra s maurskými prvkami zaraďuje synagógu medzi ojedinelé stavebné pamiatky na Slovensku.


 

Rosenfeldov palác

Rosenfeldov palác bol postavený v roku 1907 ako zmenšená napodobenina viedenského zámku Belveder podľa projektu architekta Mikuláša Rautera. Patrí medzi najkrajšie secesné pamiatky na Slovensku. Kedysi v ňom bolo CVČ, dnes sa rekonštruluje. Nachádza sa neďaleko OC Mirage, odporúčam aspoň obzrieť.


 

Kostol sv. Barbory (Františkánsky kostol) a kláštor

Kostol sv. Barbory je prvou barokovou stavbou sakrálneho charakteru v Žiline. Kostol s kláštorom postavili v roku 1731 členovia rádu Menších bratov Františkánov. Pred kostolom sa nachádza cirkevná škola Sv. Františka.

 

Evanjelický kostol a. v.

Evanjelici nemali dlhé roky  vlastný kostol. Zmena nastala v roku 1921, kedy do mesta prišiel farár Fedor Ruppeldt. V 1934 roku  vypísali architektonickú súťaž, v ktorej vyhral návrh architekta Milana Harminca.


 

Považská galéria

Po uzákonení štátneho žandárstva v Uhorsku v roku 1881 začala v Žiline pôsobiť žandárska stanica so širšou právomocou až do zániku Rakúsko-Uhorska v roku 1918. V roku 1911 pre potrebu žandárov v Žiline postavili pomerne rozľahlú budovu podľa projektu staviteľa Karola Kocha z Budapešti.

 

Námestie Andreja Hlinku

Námestie Andreja Hlinku sa nachádza pod Kostolom Najsvätejšej Trojice  v priestore pôvodného koryta Váhu, ktoré Žilinčania premenili na polia. Neskôr polia nahradila dláždená plocha námestia, do ktorého ústi osem ulíc. Najvýznamnejšou z nich je Národná ulica, kedysi Masaryčka, Masaryková ulica. Pomník je po rekonštrukcií. 


 

Remeselnícky dom

Budovu začal stavať Žilinský priemyselný zbor. Objekt uviedli do prevádzky v roku 1910. Neskôr na budove bol nápis "Remeselnícky dom Gabriela Barossa". Na priečelí budovy je jeho socha a na stranách pod vežičkami sa nachádzajú dva reliéfy so 17 postavami, ktoré znázorňujú jednotlivé remeslá.
Viac informácií
 

Dom Sestier Matky Terezy

Dom vznikol ako novostavba na začiatku 20. stor. veklektickom slohu. Predstavuje typ mestského nájomného domu s pavlačou. Z umelecko-historického hľadiska a hľadiska architektúry je zaujímavá uličná fasáda sromantizujúcimi eklektickými prvkami.
Viac informácií
 

Uhorské kráľovské ministerstvo orby

Jednou z najkrajších budov, je na roku Národnej ulice je Uhorské kráľovské ministerstvo orby. Na dome je pamätná tabuľa na pamiatku pôsobenia Ministerstva s plnou mocou pre správu Slovenska v Žiline.
 

 

Žilinská reálna škola

Pre potreby Uhorskej kráľovskej štátnej reálnej školy postavili v rokoch 1910 – 1912 novú budovu na spojnici ulíc J. M. Hurbana a Legionárskej v štýle maďarskej secesie. Momentálne je budova prázdna, učebne aj Vydavateľstvo EDIS, ktoré tu sídlilo, sa presťahovali do areálu Žilinskej univerzity na Veľký diel.
 
Nedávno sa veľká časť pamiatok v Žiline "oživila", na každej významnej budove, pomníku, chráme.... nájdete QR od na vyvolanie web stránky o pamiatke a taktiež tabuľu so stručným popisom. 
 
Neďaleko mesta leží hrad Strečno a Budatín a Lietavský hrad. Strečno a Budatín sú sprístupnené celoročne, hrad Lietava opravujú miestni dobrovoľníci. 
 
Ostatné pamiatky nájdete tu: http://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_kult%C3%BArnych_pamiatok_v_%C5%BDiline
 
Niektoré osobnosti mesta:
minulosti v Žiline tvorili mnohí významní umelci, napr. maliari Jozef Božetech Klemens (*1817;+1883), Ľudovít Fulla (*1902; +1980), Vincent Hožník (*1919; +1997), spisovatelia Ján Palárik (*1822; +1870), Emo Bohúň (*1899; +1959), Ján Papp (*1929; +1998). Zo súčasných spisovateľov sú najznámejší Ján Frátrik (*1916) a Ján Lenčo (*1933), akademický maliari Mojmír Vlkoláček (*1915), Fero Kráľ (*1919), sochár Ladislav Berák (*1938), umelecký kníhviazač Ján Vrtílek (*1906) a mnohí ďalší. V Žiline sa narodili alebo tu pôsobili speváčka šansónov Hana Hegerová, operný spevák František Livora, spisovateľ Ľubomír Feldek, svetoznámy fotograf Karol Kállay, sochár Vladimír Kompánek....
 
V meste sa nachádzajú viaceré významné podniky: továreň na papier a celulózu, továreň na zápalky, chemické závody, drevospracujúci priemysel, ústredie tu má Prvá komunálna banka.    
 
Žilina je veľmi pekné mesto odporúčam ho ísť pozrieť!
 
 
 

 

 

 

 

 

Ohodnoťte tento článok:
Galileo Galilei
Orville a Wilbur Wrightovci

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33016 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26010 x čítané