A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Ľudské telo (part 3)

Ľudské telo (part 3)

V predchádzajúcom diely som rozoberal chrup a svaly. Tento krát sa zameriam na kryciu sústavu (koža, nechty, vlasy chlpy) a nervovú sústavu (mozog – predný mozog, stredný mozog, zadný mozog, mozgové pleny).

Krycia sústava

Koža:

Koža je plošne najväčší orgán v ľudskom tele. U dospelého človeka dosahuje priemerne asi 1,8 m2. Funguje ako orgán vylučovacej sústavy a zároveň chráni telo.

 

Štruktúra kože:

Koža sa skladá z vonkajšej pokožky, vnútornej zamše a podkožného väziva.

1 Pokožka:

V spodnej vrstve pokožky (epidemis) sa neustále tvoria nové bunky, v ktorých sa nachádzajú zrnká hnedého farbiva melanínu. Od množstva melanínu závisí farba kože a vlasov. Vo vrchnej vrstve pokožky sú staré odumreté bunky. Obsahujú bielkovinu keratín, ktorá sa nachádza vo vlasoch a nechtoch.

2 Zamša:

V Zamši sa nachádzajú pružné vlákna. Dodávajú koži elastickosť a pevnosť. V zamši sú uložené cievy, nervové receptory, potné žľazy, vlasový folikul, vačok, z ktorého vyrastá vlas. Každý vlas je spojený so svalom, takzvaným vzpriamovačom a mazovou žľazou, ktorá vylučuje kožný maz.

3 Podkožné väzivo:

Nachádza sa pod zamšou. V bunkách tohto spojivového väziva sa tvorí zásobný tuk. Vypĺňa priestor medzi orgánmi a cievami.

b2ap3_thumbnail_prierez-koze.jpg

 

Význam kože:

Tvorí pružný vodotesný obal, ktorý v tele udržuje tekutiny a chráni ho pred baktériami a škodlivými slnečnými lúčmi. V koži sú uložené nervové zakončenia citlivé na teplo, chlad, bolesť a tlak. Potné žľazy a jemné krvné vlásočnice pomáhajú udržiavať telovú teplotu. Podkožné väzivo chráni vnútorné orgány pred nárazmi.

Nechty:

Nechty vznikajú ešte pred narodením z buniek pokožky na končekoch prstov. V hornej vrstve buniek sa hromadí tvrdý keratín, základ nechtovej doštičky, ktorá vyrastá z nechtového lôžka. Necht prekrýva kožu na koncoch prstov.

b2ap3_thumbnail_images_20150609-160708_1.jpg

(strihajte si prosím nechty :D )

Vlasy a chlpy:

Formujú sa ešte pred narodením (niektoré deti sa rodia s vlasmi). Najskôr pokožka v určitej časti zhrubne a postupne prerastie do zamše. Vznikne takzvaná papila. Bunky papily sa začnú rýchlo deliť, z niektorých vznikne vlas (alebo chlp), v ktorom sa smerom hore od koreňa hromadí pevný keratín. Z ďalších buniek vznikne zrohovatené puzdro spojené s mazovou žľazou.

 

Nervová sústava:

 

Mozog

Mozog je hlavnou časťou centrálnej nervovej sústavy, do ktorej patrí aj miecha. Riadi všetky procesy tela. Signály, ktoré mozog vysiela, prechádzajú k orgánom cez miechu (preto ak je porušená miecha, môže dôjsť napríklad k ochrnutiu dolných končatín – mozog ich nedokáže ovládať). Ľudský mozog váži približne 1 300 gramov. Člení sa na šesť oddielov.

 

b2ap3_thumbnail_mensa-mozog-iq-testovanie.jpg

 

Predný mozog:

V prednom mozgu sú centrá pamäte, myslenia a inteligencie. Riadi pohyb častí tela, je centrum zmyslových zážitkov, pocitov, je centrom reči, sluchu a zraku. Tvoria ho dve pologule – hemisféry. Na ich povrchu je sivá hmota – vytvára mozgovú kôru.

Stredný mozog:

Funguje hlavne ako stanica na prijímanie a vysielanie správ. Riadi napríklad pohyb očí, otáčanie hlavy a tela na svetelný alebo zvukový podnet. Je dôležitý pre udržiavanie vzpriamenej polohy tela.

Zadný mozog:

Je koordinačným centrom pohybu tela, hlavne horných a dolných končatín.

Mozgové pleny

Na priečnom reze mozgom by sme mohli vidieť päť rôznych vrstiev, ktoré mozog chránia.

1 - Koža, vlasy, tuk a ďalšie tkanivá.

2 - Lebka, časť kostry, v ktorej je uložený mozog. Vnútorná sieť kostných podpier spevňuje kupolovitú štruktúru lebky.

3 - Tvrdá mozgová plena – dura mater, tvorí vonkajší obal mozgu.

4 – Pod ňou je pavúčnica – arachnoidea, pružná plena uzatvárajúca takzvaný subarachnoidálny priestor.

5 - Pia mater alebo cievnatka je tenká plena pokrývajúca zvrásnený povrch mozgu.

Ohodnoťte tento článok:
Charles Darwin
Mikuláš Koperník
 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32875 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26265 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25816 x čítané