A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Ľudské telo (part 1)

Ľudské telo (part 1)

Telové sústavy:

Ľudské telo sa skladá z rôznych tkanív. Súbory tkanív vytvárajú orgány, ktoré majú v ľudskom tele rôznu úlohu. Skupina orgánov tvorí telovú sústavu. Niektoré orgány plnia úlohy vo viacerých sústavách. Týchto desať telových sústav je najdôležitejších:

 

1 Oporná sústava – kosti, chrupka a väzivo, tvoria oporu tela (aby držalo tvar)

2 Svalová sústava – svaly zabezpečujú aktívny pohyb (sú spojené šľachami s kosťami)

3 Krycia sústava – (koža) chráni telo a udržuje jeho teplotu, má vylučovaciu funkciu, slúži aj ako               zmyslový orgán

4 Nervová sústava  - mozog, miecha a nervy tvoria riadiace centrum tela, ktoré koordinuje činnosť orgánov a ich funkcií.

5 Dýchacia sústava – dýchacie orgány (priedušnica, pľúca a podobné), pomocou ktorých vdychujeme kyslík a vydychujeme oxid uhličitý

6 Srdcovo-cievna sústava – cievy, srdce a miazgový systém, ktoré zásobujú bunky, odvádzajú škodlivé látky a chránia telo pred ochoreniami

7 Tráviaca sústava – tráviaca rúra a do nej ústiace žľazy pomáhajú spracovať a rozložiť potravu

8 Vylučovacia sústava – obličky a močové cesty odvádzajú moč z tela

10(A) Ženské pohlavné orgány – produkujú ženské pohlavné bunky. Vyvíja sa v nich plod.

10(B) Mužské pohlavné orgány – produkujú mužské pohlavné bunky, spermie

Oporná sústava:

Kostra

Kostra je základom opornej sústavy. Tvoria ju najmä kosti, ale aj chrupavka a väzivo. Sú to spojivové tkanivá. Kostra je pevnou a pohyblivou oporou tela. Súčasne chráni niektoré orgány (srdce a pľúca – hrudný kôš, mozog – lebka a podobné).

 

b2ap3_thumbnail_kostra-cloveka-i-diel.jpg

 

Stavba kostí:

Kosť sa skladá hlavne z vápnika a fosforu (dodávajú jej tvrdosť a pevnosť) a z organického materiálu (dodáva čiastočnú pružnosť), ktorý tvorí tretinu kostnej hmoty. Jeho hlavnou zložkou sú kolagénové vlákna. Kosť tvoria dve formy kostného tkaniva. V dlhých kostiach vonkajšiu časť tvorí husté kompaktné tkanivo. Hubovitá porézna hmota podobná včeliemu plástu vypĺňa konce dlhých kostí. Kostná dreň sa nachádza v dreňovej dutine (v podstate v strede kosti). V červenej kostnej dreni sa tvoria krvné bunky. V dospelosti sa zmení na tukové tkanivo žltej farby.

Kosť sa skladá to suchej odumretej hmoty a živého tkaniva, ktoré tvorí tretinu kostnej hmoty a plní dôležitú zásobovaciu a obnovovaciu funkciu. Kosti sú pretkané cievkami, nervami a lymfatickými cievkami (prepravujú telesné tekutiny), ktoré prechádzajú spleťou drobných kanálikov. Kostné bunky (osteoblasty) obnovujú kostné tkanivo a poškodené tkanivo odbúravajú (osteoklasty).

Kosti a ich úloha:

Okrem toho, že kosti tvoria vnútornú oporu tela, ukladá sa v nich vápnik, fosfor, tuky a ďalšie látky. Produkujú krvné bunky a pomáhajú odstraňovať škodlivé látky z krvi.

 

b2ap3_thumbnail_559.jpg

 

Stavba chrupky (chrupavky):

Chrupka sa skladá z bielkovín, tvrdého kolagénu a pružného elastínu.

Význam chrupky:

Kostra dieťaťa v embryonálnom štádiu je z chrupky. V dospelosti tvorí nosovú priehradku, ušnice, hrtan, spája rebrá a tlmí nárazy v kĺbových spojeniach.

Spojenie kostí:

Môže byť pevné alebo pohyblivé. Pri pevnom (nekĺbovom) spojení sú kosti spojené pomocou väziva (spojenie kosti lebky), chrupky (lonové kosti) alebo kosti (krížová kosť).

Pohyblivé – kĺbové spojenie, umožňuje hladký pohyb kostí. Kĺby sú spevnené pružným väzivom a pred poškodením pri nárazoch ich chráni chrupka a tekutina.

Druhy kĺbových spojení:

Kĺbové spojenia sa odlišujú zložitosťou a rozsahom pohybu, od jednoduchých spojení dvoch kostí, až po zložené, ak sa spájajú tri a viac kostí.

Štyri základné druhy kĺbov:

1 závesný (lakeť)

2 valcový (zápästie)

3 sedlový (palec)

4 guľový (bedrová kosť)

5 čapový (krk a lebka)

 

Hovorí sa, že bolesť kostí je najhoršia. Je to horšie ako keď sa porežete alebo niečo podobné, pretože tam je veľa nervových zakončení (teda myslím si to ja). Môžete to posúdiť aj sami. Keď vás príšerne bolí zub alebo vám doň vŕtajú, tak je to strašne bolestivé (pokiaľ vám teda nedajú injekciu). Bolesť kostí by však mala byť ešte horšia.

 

Ďakujem, že ste si prečítali môj článok o ľudskom tele. Keďže idem na gymnázium a predpokladám, že sa budem ďalej venovať medicíne, pokúsim sa o ľudskom tele napísať ešte nejaké články, a preto je k článku pridané à part 1. Dúfam teda, že sa vám článok páčil a niečo nové ste sa dozvedeli.

Chcel by som sa ešte ospravedlniť, že je jeden obrázok (text v ňom) v češtine, ale mal som nejaké problémy s počítačom, a tak som si nemohol dovoliť hľadať dlhšie. Za pochopenie ďakujem (aj tak sa to dá v pohode preložiť do slovenčiny).

Prajem pekný zvyšok dňa :)

Ohodnoťte tento článok:
Guglielmo Marcom
Ako funguje taká počítačová myška ?

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33047 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26307 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26023 x čítané