A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Ako voda uhasí oheň?

Ako voda uhasí oheň?

Každý, kto už zakladal oheň vie, že na oheň potrebujeme tri veci. Peniaze, peňeži a peníze. No nie tak celkom, hoci tie papierové by ako horľavá látka poslúžili pomerne dobre. 

Takže potrebujeme:

  • horľavinu, napríklad papierové bankovky alebo drevo,
  • kyslík (teda vzduch lebo v ňom sa kyslík nachádza)
  • teplo alebo niečo čo plameň naštartuje (napr. iskra alebo plameň)

 

Akým kúzlom voda hasí oheň?

Každému je, aj na základe osobnej skúsenosti, jasné, že voda hasí oheň. Ako to ale robí?

Pri styku s horiacim predmetom sa voda mení na paru. Chalani si isto spomenú na táborové ohne, ktoré s požitkom hasia.   Pri tejto premene odoberá voda z okolia obrovské množstvo tepla. Tento mechanizmus funguje aj u ľudí, keď sa v lete potia aby voda pri odparovaní ochladila ich telá. Premena 100 stupňovej vody na paru vyžaduje šesťkrát  viac tepla (energie) ako jej ohrev z 0 na 100°C. Toto teplo (energia) ohňu chýba. Potom tu je ešte sekundárny efekt. Vznikajúce pary majú  100 krát väčší objem ako voda v kvapalnom stave a vzduch okolo horiaceho predmetu vytláčajú preč. Pre oheň je kyslík nevyhnutný, takže bez jeho prítomnosti oheň rýchlo vyhasne.

 

Rýchly pokus za prítomnosti dospelého

Na tanieri zapáľ malú sviečku a potom ju prikry pohárom. Čo sa stane a prečo? Oheň po chvíli zhasne, pretože pri horení spotreboval všetko dostupný kyslík vo vnútri pohára.

Rýchly pokus pri táborovom ohni

Každý, kto to už s ohňom skúšal vie, že keď doň fúkaš, rozhorí sa. Jednoduché ako facka: viac vzduchu (kyslíka), viac ohňa. 

Návod ako uhasiť domáci požiar

Z vyššie uvedeného vyplýva, že ak ti v tvojej izbe nedobrovoľne vzbĺkne jánošíkovská vatra od tvojich nedôsledných chemických pokusov, je dobrým krokom použiť vou.

K požiaru môže dôjsť aj pri poruche elektrického zariadenia, napríklad ti vybuchne televízor lebo príliš drtíš playstation 4. V žiadnom prípade neoblievaj telku vodou. Bež a vypni poistky.Takýto požiar umravníš snehovým alebo práškovým hasiacim prístrojom.  Ak ale bývaš v dome, oheň sa rozširuje a nemáte takýto hasiaci prístroj, ihneď volaj č. 150 alebo 112.

 

Ohodnoťte tento článok:
Ako funguje IT firma
Shakespearovo autorstvo

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33041 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26016 x čítané