A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Informačno- technicko- historicko- vedecké ...

Budem písať o informatike, vede a technike a čosi z histórie a skúsim aj nejaké pokusy. Vedemosti nečerpám z wikipedie, alebo referatov, ale z odborných kníh z viacerých zdrojov, kde viem že sú zdroje poctivé a pravdivé. Dúfam že Vás zaujmem.

Mozog

Mozog je ľudský orgán umiestený v hlave :D. Riadi celé ľudské telo, od riadenie svalov- pohybov, ku riadeniu dôležitých orgánov. Taktiež sú v ňom umiestené naše spomienky, sny, nádeje, informácie a pomocou neho dokážeme cítiť, vidieť, počuť.

b2ap3_thumbnail_energia--mozog-veda-ludstvo-inteligencia-foto-corbis-rozvoj-kapacita-plna.jpg

Mozog je zložený z 3 základných častí: predný mozog, zadný mozog a medzi mozog. Živý sa energiou, ktorú získava z cukru a kyslíka, pomocou krvi. Každú minútu nasaje cca. 750ml krvi, ktorá mozgu odovzdá nielen živiny, ale ja teplo. Preto je mozog najteplejším orgánom v tele.

 

Fakty o mozgu:

  • V  mozgu sa nachádza okolo 100 000 000 000 (sto miliárd)nervových buniek.
  • Každá z týchto buniek je taká veľká/malá, že do bodky tejto vety by sa ich zmestilo 25.
  • Bábätkám v maminom brušku vznikne každú sekundu vyše 2000 nových buniek, keď sa človek dožije 25 rokov, začne mu každý deň odumierať cca. 12 000 buniek, čo je 4,4 milióna buniek ročne. Ďalšie odumieranie buniek spôsobuje užívanie návykových látok- hlavne alkoholu, genetické poruchy, alebo aj zlé zaobchádzanie s mozgom- malá záťaž. Aj keď mozgové bunky postupne odumierajú v tele človeka ich ostane zhruba 98%, neplatí to však pre ľudí s alzeihmerovou, parkinsonovou chorobou.
  • Mozgové bunky potrebujú pre život kyslík, ak je mozog bez krvi 7 sekúnd bunky prestanú pracovať a mi začneme omdlievať. Pod vodou vydržíme iba dovtedy, kým nenastane tento jav (4-5 minút).
  • Mozgová kôra (obal mozgu) nemá receptory bolesti, takže ak by sme si vŕtali v mozgu nič by sme necítili :D
  • 77-78% mozgu tvorí voda
  • Celková rozloha mozgovej kôry je 2500cm²
  • Pred 15 rokmi vedci zistili, že kapacita jednej mozgovej bunky sa rovná kapacite vtedajšieho počítača
  • b2ap3_thumbnail_Prrodoveda-Z-7--Nervov-sstava_html_500b017c.png- neurón
  • b2ap3_thumbnail_deb9823651.jpg- bunka z mozgu

Skúmanie mozgu:

Skúmaním mozgu sa zaoberajú:

  1. Neurofyziológ

Zaujíma sa o to, ako funguje mozog a nervy. Skúma časti rozrezaného mozgu a robí analýzu chemických látok, ktoré sa v ňom nachádzajú.

  1. Neurológ

Zaujíma sa tiež o výskum mozgu a nervov, ale najviac ho zaujímajú choroby mozgu a nervov. Lieči pacientov s rôznymi poruchami mozgu a nervov, ak je zároveň aj chirurg, je to neurochirurg.

  1. Psychiater

Zaujíma sa o duševné choroby pacientov. Skúma paciantov a snaží sa zistiť dôvod ich chorôb.

  1. Psychológ

Zaujíma sa o výskum správania človeka. Robí pokusy, ktorým cieľom je zistiť, ako sa človek správa v rozličných situáciach.

Prístroje, ktoré využívajú títo ľudia:

Prístroj 1: CAT, CT(computer tomography)

Prístroj vysiela do mozgu slabé röngethenové lúče a výsledky zobrazí na monitore PC

b2ap3_thumbnail_diagnostik_ct_somatom_definition_as128.jpg- prístroj CT

Prístroj 2: PET(pozitronová emisná tomografia)

Metóda, ktorá zahŕňa získavanie fyziologických obrazov ľudského tela založených na detekcii radiácie z pozitrónovej emisie. Pozitróny sú drobné čiastočky z rádioaktívnej látky podanej pacientovi

b2ap3_thumbnail_adhe.png- porovnanie zdravého mozgu s mozgom človeka trpiacim Alzheimerovou chrobou pomocou prístroja PET

Prístroj 3:  MNR (spektrometer nukleárnej magnetickej rezonancie)/ MRI

Je to nukleárna magnetická rezonancia. Pomocou tohto dôvtipného prístroja s okolo hlavy pacienta vytvorí magnetické pole a krv v mozgu sa ožaruje rádiovými vlnami. Atómy v krvi vysielajú späť špeciálny druh rádiových vĺn, ktoré prístroj zachytí.

b2ap3_thumbnail_mrn.jpg

Prístroj 4: EGG (elektroencefalograf)

Kovové elektródy snímajú elektrické signály, ktoré vysiela mozog počas myslenia.

b2ap3_thumbnail_psychowalkman_teoria_1.gif

 

Výsledky vyšetrenia prístrojom EGG môžu ukázať:

BETA rytmus: mozog sa sústreďuje na to čo sa deje

Alfa rytmus: mozog myslí zasnívane

Theta: mozog je ospanlivý

Delta: mozog sa dostáva do hlbokého spánku

Ak je čiara rovná dá sa s istotou konšatovať smrť.

 

Mozog a jeho časti:

b2ap3_thumbnail_22472-mozog-pamaet-nestandard1.jpg

1. Veľký mozog (celebrum):

Najväčšia časť mozgu, je taká veľká že zaberá jeho 85 percent. Na jej povrchu sa nachádza vráskavá mozgová kôra vďaka ktorej človek myslí. Veľký mozog je rozdelený na dve polovice- hemisféry, prečo je to tak sa nevie.
Tieto dve polovice spája zväzok milónov nervových vlákien.

 

2. Mozoček (cerebellum)

Cerebellum znamená v latinčine malý mozog, resp. mozoček. Je to preto pretože táto časť vyzerá ako zmenšený mozog. Mozoček má dve časti- obe majú na starosti rovnováhu a pohyby tela. Keď sa napríklad učíme jazdiť na bicykli, musíme sa sústrediť na to čo práve robíme. Neskôr však dokážeme pedálovať bez toho aby sme sa zameriavali na túto činnosť. Mozoček prevezme úlohu od mozgovej kôry a povie telu, čo robiť.

3. Miecha

Zväzok nervových tkanív, hrubých ako palec a dlhých 45cm. Nie je priamou súčasťou mozgu, iba prenáša a prijíma signály mozgu.

4. Mozgový kmeň

Spája mozog s miechou.

5. Lôžko (talamus)
Je dôležitou „prepájacou cestou“. Križujú sa tu všetky senzitívne dráhy, ktoré vedú do mozgovej kôry. Prichádzajúce podnety lôžko prepustí do mozgovej kôry alebo ich utlmí. Lôžko takto sprostredkúva reakcie na rozličné podnety. Preto sa mu hovorí i „brána do vedomia“. 

6. Podlôžko (hypotalamus) – iniciátor stresu
Najvýznamnejším regulátorom organizmu. Udržuje stálu vnútornú telesnú teplotu, rovnováhu tekutín. Meria množstvo glukózy a soli v krvi, navodzuje pocit hladu či smädu. Tieto regulácie umožňuje endokrinná žľaza – hypofýza, ktorá je stopkou pripojená na spodnú časť hypotalamu. Hypofýza vysiela signály i do nadobličiek, ktoré produkujú hormóny ako adrenalín a noradrenalín, čiže môže vyvolať pocit stresu.

7. Hypofýza- kamarát podlôžka, spomenutá hore

8. Šuškovité teliesko (epifýza)

Vyzerá šuškovito :D .Je veľmi citlivá na denné svetlo a vďaka nej sme večer unavený a ráno sa budíme. Keď je okolo nás tma vylučuje látky (serotonín) , ktoré spôsobujú ospalosť. 

9. Predĺžená miecha

Má na starosti trávenie a dýchanie. Svoju prácu pochopiteľne vykonáva automaticky.

10. Limbický systém

Je to zvláštny systém, ktorý sa skladá z viacerých častí. Má pod kontrolou pocity a pamäť človeka.

 

Zaujímavosti o mozgu:

1. Pi poškodení polovice mozgu sa druhá polovica sa naučí to čo vedela poškodená časť. Človek môže ďalej viesť normálny život, ale musí sa znova naučiť základné veci, ako rozprávať.

2. V 60. rokoch 20. storočia podstúpili ľudia trpiaci záchvatmi zúrivosti zaujímavú operáciu. Oddelili im polovice mozgu- tak že rozrezali všetky spojenia medzi nimi. Polovice mozgov týchto ľudí sa správali odlišne. Obi dve konali samostatne.

3. Človek môže byť priemerne inteligentný aj s iba 3% mozgovej kôry (cortexu)

4. Vedec Louis Sokoloff z Národného inštitútu pre duševné zdravie v USA zistil, že mozog využije rovnaké množstvo energie pri zapadaní slnka, ako pri teste v škole. Takejto energie by bolo dostatok na rozsvietenie slabej žiarovky.

5. V mozgu je dôležitá voda, pretože ho chladí. V mozgu prebiehajú milíony operácií za sekundu a bez chladiča by sa mozog prehrial a zomreli by sme.

6. Neexistuje maximálne zaplnený mozog. V ľudskom tele sa nachádzajú milióny nervových buniek. 10 000 krát zväčšený neurón vyzerá ako strom s 5000 konármi. Máme asi 100 000 000 000 synáps. Myšlienky môžu cestovať medzi synapsami akýmkoľvek smerom. To je nekonečno kombinácií. Takže myslenie nemá hranice.

 

A tu už sme na konci, dúfam že sa vám moje zhrnutie mozgu páčilo. 

By Patrik

Ohodnoťte tento článok:
Čo je to blesk?
Enrico Fermi - atómový fyzik

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32990 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26301 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25979 x čítané