A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Monitory

Monitory

Keď ste boli menší (asi tak rok 2000 a tak proste) určite ste mali CRT monitor k počítaču (ak ste ho mali) alebo ste mali CRT televízor. Dnes sa už používajú LCD monitory, ktoré majú viac farieb, sú tenšie (a krajšie vyzerajú)....

Na začiatok by som vás chcel trocha obozrejmiť čo je to vlastne luminoflór. Je to látka, ktorá dokáže pohltiť energiu, čiastočne ju uschovať a následne vyžiariť ako svetlo.

 

CRT monitor

 

CRT monitor je obrazovka, ktorá je vytvorená na báze elektrónového dela. Obrazovka je tvorená sklom (tienidlom), na ktorom je nanesený luminofór. Priestor medzi elektrónovým delom a tienidlom je vyplnený vákuom, preto je nebezpečné rozbíjať ich (Keď rozbijete sklo dôjde k menšiemu „výbuchu“ a črepiny vás ťažko porania. Rany po takýchto zraneniach sa ťažko hoja.).

Vychyľovacie cievky slúžia na usmernenie elektrónových lúčov. Pri vykresľovaní začína v ľavom hornom rohu, prejde celý riadok a následne sa posunie na začiatok ďalšieho nového riadka. Cesta lúča končí v pravom dolnom rohu, odkiaľ sa vráti do ľavého horného rohu. Na tienidle sú nanesené luminofóry 3 základných farieb: R,G,B (red – červená, green – zelená, blue – modrá). Luminofóry sú rozmiestnené v rôznych tvaroch (delta, inline, trinitron). Pre správne zameranie elektrického lúča tak, aby presne dopadol na svoju farbu sa musí použiť maska, ktorá je pred tienidlom. Elektrónový lúč pri dopade na luminofór mu odovzdá svoju kinetickú energiu, ktorá sa premení na svetlo.

b2ap3_thumbnail_imgres_20150607-102919_1.jpg

 

Typy masiek:

 

Delta:

  • jednotlivé otvory v maske sú kruhového tvaru a sú usporiadané do trojuholníkov
  • rovnakým spôsobom sú usporiadané luminofóry na tienidle

 

Inline:

  • otvory v maske sú obdĺžnikového tvaru a jednotlivé lumiflóry sú nanesené v rade vedľa seba
  • je to najrozšírenejší typ

 

Trinitron:

  • maska je tvorená súvislými pásmi, ktoré nie sú nikde prerušené
  • luminofóry sú nanesené ako pri maske inline

 

LCD

Svetlo zo zdroja prechádza polarizačným filtrom, ktorý nastaví vlastnosti svetla. Ďalej pokračuje cez vrstvu tekutých kryštálov. Táto vrstva je umiestnená medzi 2 vrstvami polarizačného skla. Vrstva tekutých kryštálikov buď zabráni, umožní alebo iba čiastočne umožní prechod svetla v rôznej farebnej podobe. Nakoniec prejde cez polarizačný filter, čo oje vlastne odraz, ktorý vidíme. Nachádza sa tu ešte 1 vrstva (tenký film posiaty tranzistormi TFT), ktorá zabezpečuje to, či má tekutý kryštálik svetlo prepustiť, zastaviť alebo iba čiastočne prepustiť.

 

b2ap3_thumbnail_images_20150607-102920_1.jpg

 

 

Tranzistory sú usporiadané do matice, takže každý tranzistor má x a y súradnicu. Prechodom prúdu cez tranzistor sa aktivuje alebo deaktivuje vlastnosť tekutého kryštálu, ktorý sa nachádza nad ním. Každý pixel je ovládaný jedným tranzistorom. Každý pixel sa skladá z troch subpixelov, ktoré sú horizontálne usporiadané vedľa seba (napríklad: pre rozlíšenie 1600x1200 je vedľa seba v skutočnosti 4800 subpixelov).

Dúfam, že sa vám článok páčil. Nezabúdajte, že staré CRT monitory (alebo televízory) radšej nerozbíjajte, aby ste nemali škaredé zranenia. Prajem pekný zvyšok dňa :) .

Ohodnoťte tento článok:
Jedy
Najnebezpečnejší ostreľovači v histórií

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32876 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26266 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25820 x čítané