A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Informačno- technicko- historicko- vedecké ...

Budem písať o informatike, vede a technike a čosi z histórie a skúsim aj nejaké pokusy. Vedemosti nečerpám z wikipedie, alebo referatov, ale z odborných kníh z viacerých zdrojov, kde viem že sú zdroje poctivé a pravdivé. Dúfam že Vás zaujmem.

OS WINDOWS

OS WINDOWS

Operačný systém windows určite poznáte, veď je to najrozšírenejší operačný systém počítača a taktiež pomerne rozšírený operačný systém chytrých mobilných zariadení. 

 

Cesta dnes gigantickej firmy sa začínala takto:

70- te roky: v tomto roku sa prevažne používali písacie stroje, ale začali vznikať prvé "mikro" počítače. Samozrejme v tej dobe bolo "mikro" pc strašne veľké a strašne nevýkonné. Paul Allen a Bill Gates vidia v tomto stroji svoju budúcnosť. V roku 1975 vznikne firma- Microsoft.

1980- Microsoft požiada o spoluprácu firmu IBM, ich cieľom je vyvinúť základný operačný systém, ktorý bude schopný spustiť počítačové programy

1981- IBM začne predávať počítače s OS MS-DOS  (Microsoft Disk Operating System), systém sa zdá učinný, avšak ľudia mu len ťažko rozumejú. PC sa dá ovládať iba zadaním textu (myšku vtedy ešte nepoznali). Spoločnosť Microsoft pracuje na novej verzií.

b2ap3_thumbnail_Dos1screen.png

1982-1985- je to tu! Prvý OS s grafickým rozhraním- Windows 1.0. Začal s predávať v roku 1985, ale skončil už hneď po dvoch rokoch. Čo bolo zaujímavosťou na Windows 1.0 stačilo 256 kilobajtov pamäte. 

b2ap3_thumbnail_Microsoft_Windows_1.0_screenshot.png

1987- Windows 2.0, pokračovanie pomerne úspešnej verzie 1.0. V novšej verzií ste sa mohli strtetnúť s takýmito modernými programmi:

  • CALC.EXE - kalkulačka
  • CALENDAR.EXE - kalendár
  • CARDFILE.EXE - kartotéka
  • CLIPBRD.EXE - prezerač obsahu schránky
  • CLOCK.EXE - hodiny
  • CONTROL.EXE - kontrolný panel
  • CVTPAINT.EXE - systémová podpora pre Paintbrush
  • MSDOS.EXE - systémová súčasť
  • MSDOSD.EXE - systémová súčasť
  • NOTEPAD.EXE - poznámkový blok
  • PAINT.EXE - aplikácia Paintbrush
  • REVERSI.EXE - hra Reversi
  • TERMINAL.EXE - systémová súčasť
  • WRITE.EXE - jednoduchý textový editor, obdoba Wordpadu vo vyšších verziách
  • b2ap3_thumbnail_maxresdefault.jpg

1990- Microsoft vydal novú verziu Windows 3.0, neskôr 3.1. Za prvé dva roky majú tieto OS celkom 10 milónov kopií, čo z nich spravilo najpredavánejšie operačné systémy tej doby. V týchto verziách nájdeme vyšší výkon, lepšie grafické spracovanie a hry, ako solitare, srdcia, alebo úspešné míny.

b2ap3_thumbnail_300px-Windows_3.0_workspace.png

1993- Microsoft dokončil projekt s koncov 80-tých rokov- Windows NT. OS pre firmy a pre vedcov. 

b2ap3_thumbnail_winnt40.png

1995- Windows 95!  Prekonáva rekordy predaja- 7 milónov kopií za prvých 5 týždňov! Windows 95 bol veľmi veľkým skokom vpred od verzie Windows 3.0.  Windows 95 po prvý raz obsahuje ponuku Štart, panel úloh a tlačidlá na minimalizovanie, maximalizovanie a zatvorenie každého okna. V lete roku 1995 je vydaná prvá verzia prehľadávača Internet Explorer.

b2ap3_thumbnail_Windows_95_at_first_run.png

1998- Windows ME, Windows 98, Windows 2000- V systéme Windows 98 je pridaná podpora čítania USB a DVD diskov, zjednodušenie vyhľadávania súborov a surfovanie na internete. Systém Windows Me, navrhnutý na používanie v domácich počítačoch, prináša v porovnaní so staršími verziami viaceré vylepšenia hudby, videa a pod. 

b2ap3_thumbnail_new_windows_me_by_qbaquest.jpg

2001- Windows XP. Je dostupný v 25 jazykoch. Do celého sveta dodali približne 2 miliardy počítačov s týmto OS. Je rýchly aj stabilný. Navigácia pomocou ponuky Štart, panel úloh aj ovládací panel sú založené na intuitívnom základe. Narastá hrozba počítačových vírusov a hackerov, obavy sa však do istej miery znižujú vďaka online podpore a online inštalovaní aktualizácií.

b2ap3_thumbnail_Windows_XP_SP3.png

2006- Navzdory kritike priniesol mnohé zásadné vylepšenia ako grafické rozhranie Aero využívajúce 3D akceleráciu grafickej karty, indexované vyhľadávanie (veľmi rýchle oproti XP), celkovo vynovené  užívateľské prostredie, kvalitnejšiu podporu sietí, multimédií a hardvéru stabilitu a bezpečnosť. Microsoft poskytol downgrade na XP, v prípade že by vista nevyhovovala používateľom. Hlavne kôli vysokým hardwarovým nárokom veľa používateľov prešlo z Visty na XP.

b2ap3_thumbnail_windows_vista.png

2009- Windows 7. Windows 7 je vytvorený pre bezdrôtový svet, ktorý sa začal formovať koncom prvého desaťročia 21. storočia. Už sa predáva viac prenosných počítačov ako stolných počítačov a pripájanie k verejným bezdrôtovým prístupovým bodom v kaviarňach a k súkromným sieťam v domácnostiach je úplne bežné. Je podobný ako windovs vista, ale s ďaleko lepšou optimalizáciou a výkonom.

b2ap3_thumbnail_Windows_7.png

 

2012- Windows 8. Je známy hlavne tým, že klasický štart nahradila ponuka metro. Stvorený je hlavne pre dotykové zariadenia. Taktiež zabezpečuje stabilné prostredie, ktoré pracuje plynulo. Náročný je podobne ako win 7.

b2ap3_thumbnail_charmsba-100010353-orig.png

2015- v tomto roku vyjde pokračovanie windowsu- windows 10. Prečo 10? Je to pretože každá druhá verzia windowsu bola úspešná, tak sa Microsoft rozhodol radšej 9 preskočiť. Bude vyzerať ako windows 8, žiadne zásadné zmeny neprinesie, iba vylepšenia stability, výkonu...

b2ap3_thumbnail_win-10-9926.jpg

 

Firma Microsoft začínala s troma zamestnancami. Mali len dobrý nápad a iniciatívu ho splniť. Za  40 rokov má táto firma ročný obrat 60,2 miliardy USD! Z jedného zamestnanca je teraz najbohatší človek planéty. Stačilo len chcieť. 

 

By Patrik

Ohodnoťte tento článok:
Najnebezpečnejší ostreľovači v histórií
Edward Jenner a jeho očkovanie

Súvisiace články

 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
32875 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26266 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
25816 x čítané