A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Informačno- technicko- historicko- vedecké ...

Budem písať o informatike, vede a technike a čosi z histórie a skúsim aj nejaké pokusy. Vedemosti nečerpám z wikipedie, alebo referatov, ale z odborných kníh z viacerých zdrojov, kde viem že sú zdroje poctivé a pravdivé. Dúfam že Vás zaujmem.

Ludwig Boltzmann

Ludwig Boltzmann

Aj veda a vedci dokážu byť nebezpečný. Presvedčil sa o tom aj tento vedec, ktorý predstihol svoju dobu, a tak si svoj významný objav nedokázal vychutnať. Stačilo by mu iba pár rokov a teraz by bol veľmi známy. 

 

Ludwig Boltzmann sa narodil 20. februáravo 1844 vo Viedeni a zomrel  5.septembra  1906 v Terste, v Taliansku.

Študoval fyziku na univerzite vo Viedni, Heidelbergu a vBerlíne. Už ako 25-ročný sa stal profesorom matematickejfyziky. Bol to významný vedec, ktorý založil štatistickú fyziku. Poznal ho aj Darwin, ktorý ho obdivoval, pretože mu pomohol rozšíriť jeho teóriu vývinu.

Sformuloval Boltzamannovo rozdelenie, ktoré umožňuje spočítať rozdelenie molekúl plynu, ktoré sa stalo dôležitou súčasťou termodynamických výpočtov. Roku 187 pripojil Bolzmannovu konštantu Jeho slávna rovnica opisuje schopnosť každého plynu zaujať po čase stav rovnomerne rozdelenej energie. To taktiež znamená, že plyn sa vo vzduch rovnomerne šíri. Ak by sme sa navoňali a postavili do rohu miestnosti, náš parfum by bol cítiť aj v ďaľšom v roku miestnosti. Dôležitou otázkou,ktorú si Ludvig položil bolo, pomocou čoho sa prenesie vôňa parfumu cez celú miestnosť? Bolzmann tvrdil že vo vzduch, tak ako aj vo všetkých látkach vo všetkých skupenstvách sa nachádzajú atómy. Avšak v tej dobe bol atóm nepoznaný. Vedci, ktorým Ludwig predstavil svoj zákon si z neho uťahovali a kedže zákon bol vytvorený čisto na teórií nemal sa ako obhajovať. Vyčítal si svoj neúspech a na konci života sa stiahol, býval iba doma a trpel depresiami. Postupne začal slepnúť a trápila ho aj silná astma. V roku 1906 sa v Trieste obesil. Je pochovaný vo Viedni.  

V jeho živote, alebo po živote bolo najviac provokujúce, že niečo okolo roka po smrti Albert Einstein vyjadril že atómy existujú a vedci v to začali veriť. V roku 1913 už bol skonštruovaný kompletný model atóma a vedci už neverili, ale vedeli. 

Kebyže tento obrovský génius žije niekoľko rokov neskôr možno by aj vyhral Nobelovu cenu. 

b2ap3_thumbnail_Boltzmann-Ludwig.jpg

 

Ohodnoťte tento článok:
Slovensko
Sigmund Freud
 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33036 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26014 x čítané