A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   

Čo je to kvantová fyzika - úvod

Čo je to kvantová fyzika - úvod

Určite je každému na tomto webe jasné, čo to vlastne fyzika je - pozorovanie určitých javov. Z pozorovaní si dokážeme odvodiť určité zákony, pomocou ktorých dokážeme predpokladať, čo sa pri ďalšom takom jave bude diať. Vieme si to pomocou matematiky, niekedy jednoduchej, vypočítať.

 

Taktiež sa určite často stretávate s pojmom kvantová fyzika. Tak na úvod vám o nej niečo napíšem.

- Fyzika ako taká sa vlastne zaoberá väčšími telesami. Javy, ktoré opisuje sú zvyčajne predpokladateľné a dávajú po prvom, možno po druhom-treťom vysvetlení plný zmysel. No nie na každej úrovni to je tak. Čím lepšie možnosti mala inteligencia ľudstva, tým menšie veci (samozrejme aj väčšie, ale to na inokedy) sme mohli skúmať. Až kým sme sa nedostali na atómový level. Postupom času sme sa študovaním javov a ich opisovaním a testovaním dostali k záverom, ktoré v podstate nedávali zmysel. Zistili sme, že najmenšie častice sa správajú úplne inak ako tie makroskopické. Veľmi, veľmi divne, možno až nepredpokladateľné.

Čo to tá kvantová fyzika teda je?

- Kvantová fyzika sa zaoberá najmenšími časticami, ako sú atómy, protóny, neutróny, kvarky, elektróny, tauóny, mióny a neutrína. Táto časť fyziky sa snaží opísať pohyb najmenších častíc v priestore a ich správanie. Treba najmä poznamenať, že kvantová fyzika je založená na teóriach, ktoré sa postupne potvrdzujú. Teda fyzici objavia nejaký jav, v tom momente vznikajú hypotézy, z ktorých sa postupne stávajú teórie. V kvantovej fyzike nenájdete veľmi veľa "zákonov", pretože fyzici vedia, že zákony sa uplatňujú vždy, no kým nebudeme mať naozaj potvrdené, že niečo platí vždy, zostáva to teóriou.

Čo je to kvantová mechanika?

- Podľa mojich znalostí je vlastne kvantová fyzika synonymom pre kvantovú mechaniku.

Čo je cieľom dnešnej kvantovej fyziky?

- Dnešná kvantová fyzika sa snaží zostrojiť takzvaný Štandartný Model. V súčasnostu už je zostrojený, investovalo sa doň veľmi veľa peňazí a taktiež zaň bolo udelených veľa nobelových cien. Zatiaľ zahŕňae všetky potvrdené častice (kvarky 3 generácií a leptóny 3 generácií, bozóny a taktiež zatiaľ taktiež nie stopercentne experimentálne potvrdený Higgsov bozón, ku ktorému sa taktiež niekedy dostanem, dúfam) a taktiež všetky interakcie (slabá, silná, elektromagnetická a gravitačná).

Čo je základom kvantovej fyziky?

- Základom kvantovej fyziky je Heisenbergov princíp neurčitosti. V skratke hovorí o tom, že častica sa nachádza za určitých podmienok na viacerých miestach, ďalej o tom, že ak meriame 2 vlastnosti častice, tak čím presnejšie meriame jednu vlastnosť (napr. hybnosť), tým menej presná bude druhá (pozícia). Samozrejme zahŕňa toho viac, ale k tomu sa dostaneme neskôr. Je to naozaj bizarná vec. (Mind = blown)

A kto si ty?

- Som Michal Chovanec, chodím na Základnú školu na Mariánskej ul. v Prievidzi na Slovensku. Moje záľuby sú fyzika, matematika a elektrotechnika. S pomocou výborného učiteľa, ktorý si na mňa vždy nájde čas, mám možnosti. Taktiež vďaka učiteľke, ktorá mi priniesla svoje knihy zo strednej a vysokej školy. Učím sa z internetu, zvyčajne anglicky, a potom o tom diskutujem s učiteľom. Plánujem študovať fyziku a mojím snom je raz pracovať pri urýchľovači častíc.

Zatiaľ to na úvod stačí, môžete očakávať ďalšie články, v ktorých vám aj laicky, aj komplikovanejšie vysvetlím tieto javy. Ďakujem za rating a prajem pekný zvyšok dňa.

Ohodnoťte tento článok:
Heisenbergov princíp neurčitosti - základ kvantove...
Ako sa najesť do múdrosti?
 

Účet blogera


Najaktívnejší blogeri

  • Patrik Hyll
    5 625 Bodov
  • Ulrich
    4 881 Bodov
  • Lukáš Janáčik
    4 647 Bodov
  • Janko
    1 676 Bodov
  • Dodo Farkaš
    1 174 Bodov
  • Martin Majtán
    693 Bodov
  • Natália Andrašková
    457 Bodov
  • Michal Chovanec
    455 Bodov
  • Adam Hančák
    353 Bodov
  • Lenka Baranovičová
    341 Bodov
 

Najčítanejšie články

Patrik Hyll
08. marec 2015
Biológia
V dnešnom blogu Vám ukážem že zvieratá nie sú len roztomilé, ale niektoré druhy aj poriadne škaredé. Matka príroda sa naozaj vyhrala do sýtosti, niektorých obdarovala priam neuveriteľnou roztomilosťou...
Hodnotiť:
33041 x čítané
Lenka Baranovičová
05. marec 2015
Biológia
Asi každý má rád motýle, aj ja. Ale mám medzi nimi pár obľúbených druhov, ktoré sú niečím výnimočné v porovnaní s ostatnými. Dnes by som vám chcela povedať o šiestich z nich....
Hodnotiť:
26305 x čítané
Prochy
11. október 2014
Prečo je to tak
Keď hodíme kameň do jazera, okamžite začne klesať na dno. Drievko pláva na hladine. Niektoré veci sa potopia, iné sa len zľahka ponoria. Od čoho to závisí?...
Hodnotiť:
26016 x čítané