By Prochy on sobota, 11. október 2014
Category: Prečo je to tak

Ako funguje telefón?

V súčasnosti nie je telefón nič neobvyklé. Vytiahneme mobil z vrecka, vytočíme číslo a porozprávame sa s tetou, ktorá býva 300 kilometrov od nás. Čoraz populárnejšie mobily nepotrebujú šnúry. Pozrime sa, ako to bolo kedysi a ako je to dnes.

V roku 1876 sa uskutočnil prvý telefonický hovor. Americký vedec Alexander Bell zavolal svojmu kolegovi Thomasovi Watsonovi a povedal: „Pán Watson, prídte ku mne, prosím, potrebujem vás“. Práve Bella považujeme za vynálezcu telefónu. Princíp fungovania Bellovho telefónu bol velmi jednoduchý. V mikrofóne použil membránu (tenkú, pružnú blanku), ktorá sa zachvela pod vplyvom ľudského hlasu. Bell si všimol, že umiestnenie membrány v blízkosti elektromagnetu (železného jadra ovinutého drôtikom, cez ktorý prechádza prúd) vyvoláva zmeny napätia elektrického prúdu. Takto „prerobil“ chvenie na elektrické impulzy. Impulzy prešli káblom do reproduktora. Tam prúd - znova pomocou elektromagnetu - rozvibroval membránu, čím vznikol zvuk.

V pevných linkách sa dodnes využíva elektrický prúd, ktorý prechádza vodičom (šnúrou) na prenos hlasu na diaľku, ale mikrofóny a reproduktory sú oveľa modernejšie. Mobilný telefón funguje trocha inak. Aj v ňom sa nachádza mikrofón a reproduktor. Zvuk sa mení na elektrický signál, ale prenášajú ho elektromagnetické vlny. Kým vlny dorazia z jedného mobilu do druhého, zachytia sa vo vysielačoch, v ktorých sa signál zosilní. Takéto vysielače je najlepšie umiestniť vysoko, aby vlny cestou narazili na menej prekážok a signál nič nerušilo.

Ukážka je z knihy: Prečo je to tak? (Anna Michalak - Maria Szarf), ktorú si môžete objednať vo vydavateľstve Vydavateľstvo Príroda, s.r.o. alebo nižšie, v Martinus-e.

ISBN 978-80-07-02212-6

EAN: 9788007022126

Formát: 205 x 290 mm, tvrdá väzba, 192 strán, cena: 13,90 €

Prečo je tráva zelená? Načo sú úhorom baterky? Prečo cítime bolesť? Odkiaľ fúka vietor? V tejto knihe je všetko, čo by dieťa chcelo vedieť, keď sa opýta „Prečo?“. Nezvyčajná kniha uspokojí prirodzený detský záujem o spoznanie sveta, rozšíri ich vedomosti a rozvinie bádateľské záľuby. Jej čítanie je pre zvedavé deti jedno veľké dobrodružstvo!

Súvisiace články

Leave Comments