A. Lutonského 716/11, Liptovský Mikuláš 031 01, SR
0911 803 335   


Budiš svetlo. Odkiaľkoľvek. 

Ako to funguje?

Keď stlačíš tlačidlo vo svojom cloudovom ovládači Cloud control na tvojom PC alebo chytrom telefóne, do prvku CloudBit bude cez  internetu vyslaný signál, ktorý aktivuje prvok IR transmitter v tvojom obvode a ten vyšle infračervený signál do spínača prúdu, do ktorého je zapojený zdroj svetla, napríklad stolná lampa. No a tá sa jednoducho rozsvieti.

Použité prvky

USB power (1)

CloudBit (1)

Bright led (1)

IR transmitter (1)

Ako na to

KROK  1
Ak si to ešte neurobil, tak nastav prvok CloudBit. Inštrukcie sú v angličtine. Ako 14-ročný, by si to už mal zvládnuť. Ak nie, pomôž si google prekladačom.
KROK 2
Zostav elektronický obvod v tomto poradí: USB power + cloudBit + IR transmitter + bright LED. 
KROK 3
Pripoj prúdový spínač AC Switch do el. zásuvky (potrebuješ adaptér s konektorom typu E, napr. tento) a do prúdového spínača pripoj kávovar (potrebuješ adaptér s konektorom typu A, napr. tento ) a zapni ho. Všimni si, že k prúdovému spínaču je vodičom pripojený snímač infračerveného signálu. Ten umiestni tak,  aby medzi prvkom IR transmitter a IR snímačom na prúdovom spínači, nebolo žiadnej prekážky, ktorá by bránila prechodu signálu. Infračervené svetlo je emitované z bočnej strany IR transmittera, takže to ber do úvahy. Infračervené svetlo je neviditeľná časť svetelného spektra, takže pre jeho emitovaní si nič zvláštneho nevšimneš, okrem toho, že prvok bright LED začne rýchlo blikať, pretože bol aktivovaný prvok cloudBit. 
KROK 4
Priprav prvok IR transmitter. Pracuje na štyroch kanáloch a je schopný vyslať signál k štyrom prúdovým spínačom. Tu samozrejme pracujeme s jedným kanálom, takže nastav jeden z prepínačov na prvku IR transmitter do polohy ON.
KROK 5
Spáruj prvok IR Transmitter s prúdovým spínačom. Ak máš po ruke prvok Tlačidlo (button), dočasne ním nahraď prvok cloudBit. Na prúdovom spínači uvidíš pomaly blikať červené svetlo. Ak nebliká, stlač a drž tlačidlo na prúdovom spínači, kým červené svetlo nezačne blikať. Stlačením tlačidla Button v tvojom obvode dôjde k spárovaniu s IR transmitterom. Prejaví sa to rýchlym blikaním červeného svetla na prúdovom spínači a jeho vypnutím.
KROK 6
Otestuj obvod. Tlačidlo Button by teraz mal zapnúť lampu. Ak ho stlačíš znovu, lampa zhasne. Ak nie, skontroluj všetky spojenia a skús zmeniť polohu prvku IR transmitter. Prúdový spínač resetuješ stlačením a podržaním jeho tlačidla, až kým nezačne červené svetlo pomaly blikať.
KROK 7
Keď zistíš, ako tvoj obvod funguje, vymeň prvok Button za prvrok cloudBit. CloudBit sa pripojí k wifi (LEDka by mala svietiť na zeleno) a potom tlačidlom v aplikácii Cloud Control diaľkovo ovládaj nočnú lampu. 

Použitý materiál

Lampa 1ks

Schéma

Ďalšie projekty littleBits:

Projekt č.03 - Ovládač kávovaru

Oživ váš nemý kávovar a uvar kávu pre svojich rodičov odkiaľkoľvek.  Ako to funguje? Keď stlačíš tlačidlo vo svojom

Projekt č.04 - Manažér toaleťáku

Toaletný papier je dôležitou položkou každého domáceho inventáru. Vyrob zariadenie, ktoré bude pripomínať, keď jeho zásoba klesne pod určité množstvo. 

Projekt č.06 - Bezdrôtové osvetlenie

Budiš svetlo. Odkiaľkoľvek.  Ako to funguje? Keď stlačíš tlačidlo vo svojom cloudovom ovládači Cloud control na tvojom PC alebo

Projekt č.09 - Dverový odkazovač

Na telefón dostaneš správu, keď niekto stlačí tlačidlo na dverovom zvončeku. Naspäť mu môžeš prehrať hudbu a dať mu tak

Projekt č.11 - Máš novú správu

Kedysi služba AOL v USA oznamovala užívateľom pri prijatí novej elektronickej správy do poštovej schránky " You have got mail".

Projekt č.08 - Sledovač psa

Tento projekt ti umožní zostrojiť obvod, ktorý ťa bude upozorňovať na zvukové správanie tvojho psa. Môžeš sledovať intenzitu jeho brechotu

Projekt č.01 - Dávkovač žrádla

Keď si mimo domu, nezabúdaj na domácich miláčikov a nenechávaj túto prácu na rodičov. Pomôže ti tento WIFI - dávkovač

Projekt č.02 - Šetrná chladnička

Šetrná chladnička šetrí energiu a chráni aj vaše potravinyKaždý z nás občas nezavrie dvere na chladničke. Jednak to škodí peňaženke

littleBits v tvojom FÓNE

Že na čo? Pre inšpiráciu. Aplikácia ti poskytne stovky nápadov, ktoré môžeš ihneď vyskúšať. Môžeš si v nej spravovať knižnicu prvkov, ktoré vlastníš a na základe nej, dostaneš tie najlepšie doporučenia na to, čo sa oplatí vyskúšať. Každý mesiac vyhlasuje spoločnosť littleBits novú technickú výzvu a ten kto poskytne najlepšie riešenie zhrabne ďalšie prvky do svojej zbierky. No a ak vlastníš CloudBit, tak táto aplikácie ti poskytne tvoj ovládací panel, takže všetko čo sa hýbe, svieti, bzučí, ovládaš z "pohodlia" tvojej školskej lavice. Alebo jednoducho odkiaľkoľvek. Neváhaj, sťahuj, je to zdarma.