By Patrik Hyll on štvrtok, 11. jún 2015
Category: Nezaradené

Umenie kedysi a dnes

Umenie kedysi a dnes:

Paleolit - 60 000 r.pnl. - 12 000 r.pnl.

Prvé umelecké prejavy človeka pochádzajú z obdobia  staršej doby kamennej. Sú to hlavne odtlačky rúk. Vznikali odtláčaním rúk natretých prírodnými farbami na povrch jaskýň, alebo fúkaním tekutiny rozpustenej v ústach na ruku priloženú na podklad (fixír). Známe sú aj nástenné jaskynné maľby (jaskyne vo Francúzsku a Španielsku ako Lascaux, Altamira..) zobrazujúce zvieratá graficky a plošne radené za sebou, či nad seba. Sú to zobrazenia bizónov, býkov, divých koní a.i. Niekedy ich zobrazovali aj s vnútornosťami, čo značilo o dobrej znalosti ich anatómie. Maľby vytvárali najmä za účelom zabezpečenia hojného úlovku (takto "ovládali" zvieratá).

Ďalej sa používali dostupné materiály, ako kosti, kamene , mušle, ulitníky, kly.... zhotovovali ozdoby- náhrdelníky, náramky...

Prvý roľníci (10 000-4000):

Uctievali hlavne bohyňu Zeme, Matky- úroda, plodnosť. Jednoducho boli závislí na svojej úrode, a tak uctievali tieto bohyne pre lepšiu úrodnosť. Tí čo viedli usadlejší život, začali vyrábať keramiku

Staroveký Egypt (4000-2000 pred n.l.):

Ľudia stavali pyramídy, jednoduchá stavba. Mali rôznych bohov- Boh Ré- slnko, Ptah- stvoriteľ, Haltór- bohyňa lásky a krásy. Umenie zameriavali na uctievanie bohov.

 

 

 

 

Megalit (4500-1200 pred N.l.):

 

 

 

 

Stonhange je najpremyslenejší praveký monument. Bol postavený tak, aby vyznačoval body východu a západu slnka a Mesiaca.

Chrámy
 
Sídlo božstva viedla k nim alej s ochrancami –sochy –sfingy,na konci ukončená obeliskami, za nimi sediace sochy s podobou panovníkov.
Mastaby
 
Murované hrobky z tehál alebo kameňa v tvare obdĺžnika-ihlan
Sochárstvo
 
Súviselo s náboženstvom, boli v nadživotnej veľkosti , v strnulom postoji , z tvrdého materiálu, sochy vládcov, ale aj božstiev, zvierat….
Sfingy: telo leva hlava ľudská,symbolizuje silu s rozumom.
Kolosy: sochy kráľov v nadživotnej veľkosti.
Drobné plastiky:zobrazujú služobníctvo.
Ryli obrazce –hieroglify– do kameňa.
Maliarstvo
Výzdobovali chrámy , obydlia , hrobky, nábytok.
Obsahom realistické zobrazenie života- otrpokov, roľníkov, rybárov, panovníkov a jeho dvora.
Maľovali plošne , bez perspektívy postavy hlava z boku ,končatiny , ramena a oko z predu.
Remeslá
 
Vyrábali nábytok /stoličky,kreslá , postele/, pozlacovali.
Keramiku točili na hrnčiarskych kruhoch , ručne vyrábali sklenné vázy, ale aj spracovávali kameň a zlato na ich výrobu, poznali email.
Kov-najmá meď,zlato , brondz, vyrábali šperky ,predmety dennej spotreby –misky , nádoby , ale aj zbrane , pečatidlá
Textil- tkali tkaniny , z nich vyrábali odev
Sýrske umenie
Priekopníkmi umenia na území Sýrie a Palestíny boli Feničania – významní moreplavci a obchodníci, významní stavitelia, najznámejší Šalamúnov chrám v Jeruzaléme.
Vynikali ako výrobcovia textilu, skla, keramiky a spracovaní cenného dreva, najmä na lode. Vynašli hláskové písmo.
Egejské umenie

 
Oblasť stredozemného a egejského mora je ďalšou kultúrnou oblasťou ľudskej vzdelanosti a kultúry.Stavali ohromné mestá s palácmi a hradmi ,poschodové domy , ktoré mali kúpelne s vaňami a odvodńovacimi kanalmi a aj výťahy.Steny vyzdobovali nástennými maľbami-fresky.Výroba viacfarebnej keramiky z hliny zdobenej rastlinnými a živočíšnymi motívmi . Podklad čierny , ornamenty nanášané bielou, žltou ,orandžovoua krvavo červenou farbou.Egejská kultúra bola základom pre vznik antickej kultúry.
 
Grécke umenie

Antika (z lat. antiquus = starý, starobylý)
Chápanie krásy - všetko, čo lahodí zraku a sluchu, čo vzbudzuje obdiv, vyvoláva nadšenie, uznanie, záľubu. Krása je dobro.

Etruské umenie- Etruskovia

Staroveký národ, ktorý vytvoril v 8. stor. pr. n. l. - 4. stor. pr. n. l. štátny celok zv. Etruria s neobyčajne vyspelou kultúrou, spoločnosťou a obchodom; jeho územie približne zodpovedá dnešnej provincii Toskánsko v strednom Taliansku a ďalej na sever k úpätiu Álp a na juh až po Kampániu, južne od Ríma.

 Antika:

· Výtvarné umenie
- Gréci ho považovali za remeslo, nie umenie, na olympískych hrách sa konali súťaže v maľovaní, sochárstve, spievaní...
- spočiatku bolo ovplyvnené Egyptom, Egejskými kultúrami – sochy mali strnulý výraz, neskôr dospeli Gréci k vysoko realistickému zobrazovaniu
 - témy: ľudské telo, mytologické motívy
 

 

Stredovek, umenie:

Katakomby boli rímske podzemné hrobky a pohrebiská, kde sa spočiatku tajne stretávali a vykonávali svoje obrady,tu sa zachovali prvé prejavy tohto umenia, najviac sa tu uplatnilo maliarstvo na výzdobu chodieb a výklenkov pre mŕtvych 
- kresby a maľby mali skrytý symbolický význam, napr. páv- nesmrteľnosť, kotva- nádej, holubica -duša, Krista zobrazovali ako dobrého pastiera
- námety čerpali zo Starého i Nového zákona
- znázorňované postavy boli strnulé, vážne, zahalené, dôstojné, velebné
- figurálne komponenty boli zvládané schematicky- plošne, nemali prirodzenú skladbu tela, tak ako v antike
sklenená mozaika  - tvorila výzdobu stien chrámov, témou boli scény zo Starého i Nového zákona
- mozaiky tvorili organickú súčasť chrámových stavieb, ktoré mali vysokú umeleckú hodnotu
knižná maľba nadobudla osobitný význam, viaže sa s ňou vznik ručne písaných listových kníh- kódexov (dovtedy sa písalo len na papyrus alebo pergamen)
ilustrácie boli miniatúry so skutočnými obrazmi

 

 

 

 

Umenie novoveku (1492-1789):

Pojem novovek sa vyznačuje výraznou ambivalentnosťou. Jeho počiatok býva rôznymi historickými školami datovaný odlišne. Najčastejšie sa vymedzuje ako epocha dejín ľudstva prichádzajúca po stredoveku (čo nie je v jednotlivých častiach Európy zhodné) a nasledovaná najnovšími dejinami (čiže od roku 1500 – 1640 až po 19. storočie). Najvýznamnejšími slohmi tohto obdobia sú renesancia vyúsťujúca do manierizmu, barok, nazývaný tiež jezuitský sloh, rokoko s jeho záľubou v hravosti a dekoratívnosti, ktoré neskôr ustupujú klasicizmu. Klasicizmus nadväzujúci na čistotu antických a renesančných foriem prechádza v období Napoleona Bonaparteho do slohu nazývaného empír.

-- Barok- vyznačoval sa ozdobnosťou a veľkoleposťou

By Patrik

Súvisiace články

Leave Comments