By Patrik Hyll on utorok, 09. jún 2015
Category: Prečo je to tak

Prečo sú stromy zelené

Prečo sú stromy zelené?

Odpoveď na túto otázku sa ukrýva v bunkách rastlín..

Bunka je najmenšia stavebná a funkčná jednotka všetkých organizmov, nachádzajú sa v nej organely, ktoré plnia dôležité funkcie, ako dýchanie, živenie, ochranu, rozmnožovanie... bunky.

Jedným z týchto orgánčekov je chloroplast, ktorý obsahuje chlorofyl. Chlorofyl je zelené farbivo, resp. pigment, ktorý je zelený, pretože  absorbuje modrú (vlnová dĺžka = 430 – 460 nm) a červenú časť (640 – 700 nm) svetelného spektra a ostatné odráža. Tým sa nám javí ako zelený a udáva tak základnú farbu všetkým fotosyntetizujúcim rastlinám.  

Dôvod toho že rastliny majú v sebe chlorofyl je taký, že chlorofyl absorvuje energiu zo slnečného žiarenia a dokáže ju premeniť na energiu, ktorá mu napríklad pomôže vyrásť. Čo je zaujímavé rastliny dokážu energiu zo slnka "zhmotniť", ak by sme spočítali koľko rastlina prijala vody a koľko živín, vyšla by nám menšie váha, ako váha samotnej rastliny!

V bunkách rastlín sa tiež nachádzajú oranžové a červené karotény a žlté xantofyly. Podľa toho, ktorý z uvedených pigmentov plastidy obsahujú, hovoríme o chloroplastoch (chlorofil), o chromoplastoch (obsahujúce karotény a xantofyly) alebo leukoplastoch (plastidy, ktoré neobsahujú nijaký pigment). V listoch rastlín nachádzame rôzne typy plastidov, ktoré môžu prechádzať z jednej formy do druhej.  Počas života bunky sa môžu chloroplasty zmeniť na chromoplasty a leukoplasty, ale aj naopak, z bezfarebných leukoplastov môžu vzniknúť zelené chloroplasty či červené alebo žlté chromoplasty. Preto sa v jeseni mení sfarbenie rastlín. Keď chloroplasty splnia svoju úlohu začnú pomaly odumierať a nahradia ich nový zástupcovia. Je to trochu pomotané :D. Jednoducho povedané chlorofil sa z listov stráca a nahrádza ho červené a žlté farbivo.

Ďalšou etapou životu rastlín je odumieranie, alebo opadávanie listov.  Ani tu nič nie len tak. V listoch sa nachádzajú rôzne minerálne látky, ako je uhlík, vodík, kyslík, síra, fosfor, draslík, horčík, vápnik alebo železo. Tieto prvky – nevyhnutné pre život stromov – sa po rozklade listov uvoľňujú do pôdy, a tak sa stávajú prístupnými pre korene stromov, ktoré ich môžu prijať a následne využiť pre svoj život.

Takže preto sa farba listov mení- rastliny sa chcú zásobiť popadaným listím, takže odumierajú chloroplasty, ktoré nahradia iné farebné pigmenty až listy nakoniec zhnednú a odpadnú. 

Súvisiace články

Leave Comments