By Patrik Hyll on sobota, 13. jún 2015
Category: História

Povstania v Uhorsku

Protihasburské povstania:

Príčiny:

Prvé povstanie:

Bočkajovo povstanie (1604-1606)

Štefan Bočkaj si hneď na začiatku získal prísľub podpory od Turkov, ktorý nikdy neváhali vstupovať do vnútorných uhorských sporov. Začal formovať povstaleckú armádu a odrazil prvé nerozhodné operácie cisárskej armády v Sedmohradsku. Jedna z prvých bojov sa odohrala neďaleko hradu Kiskereki (Cherechiu). Vážne oslabil cisársku armádu zničením zásobovacej kolóny, ktoré zásobovali generála Belgiojosa . Zneistený a dezorientovaný Belgiojoso sa radšej stiahol naspäť na územie Slovenska k mestu Košice, kde bola jeho základňa.

Batlenovo povstanie (1619-1622)

 

Povstanie Juraja I. Rákociho
(1643-1645)
(1648-1660)

Tököliho povstanie (1678 – 1686)

Dôsledky povstaní

Satmársky mier (Satumarský mier) bola dohoda o ukončení protihabsburského povstania medzi Františkom II. Rákocima cisárom Karolom III. uzavretá 1. mája 1711 v Satu Mare. Zástupca povstalcov Alexander Károli a cisársky zástupca Ján Pálfy uzatvorili 10 bodovú mierovú zmluvu, ktorá mala amnestovať povstalcov, chrániť slobodné vierovyznanie a zachovať slobody Uhorska a Sedmohradska. Satmárský mier ukončil posledné veľké protihabsburské povstanie v Uhorsku.

Pre Slovensko znamenali povstania spustošenie územia, šírenie hladu a chorôb, chudobu a spomalenie ekonomického rozvoja.

Habsburgovci prestali Uhorsku dôverovať, čo zapríčinilo znížený záujem o hospodársky rozvoj Uhorska – odvtedy bolo Uhorsko v porovnaní s Rakúskom ekonomicky zaostalejšie.

 

Súvisiace články

Leave Comments