By Janko on štvrtok, 02. apríl 2015
Category: Osobnosti

Kto ako prvý zatelefonoval z telefónu ?

Určíte každý z vás už volal alebo ho aj má ten zázračný prístroj zvaný telefón ale kto ho vlastne skonštruoval ? Bolo to  10.marca v roku 1876 keď Alexander Graham svojmu mladému asistentovi v dielni v Bostone v americkom štáte Massachussets zatelefonoval . Tým pádom aj vyhral preteky niekoľkých vedcov, ktorí súťažili kto prvý zostrojí funkčný telefón. 

Tento vedec celým menom sa volal Alexander Graham Bell a veľkou časťou pretvoril náš svet do modernej podoby už málokto si dokáže predstaviť svet bez telefónov . Ale ako vôbec nato prišiel a čo tomuto vynálezu predchádzalo . Už ako malé dieťa sa zaujímal  o mechaniku hlasu a sluchu  v roku 1870 emigroval do Kanady zo Škótska a o dva roky na to už sa stal  profesorom  pre hlasovú fyziológiu v Bostone . Jeho prvý dôležitý vynález skonštruoval v roku 1874 a bol to mnohonásobný telegraf, ktorý umožňoval posielať dve alebo i viac správ po jednom drôte súčasne.

V júli 1875 sa mu na tomto zariadení náhodou podarilo na zlomok sekundy vytvoriť elektrický zvuk. Táto náhoda ho v roku 1876 viedla k jeho najväčšiemu objavu telefónu,ktorý umožnil spojenie na veľké vzdialenosti. 

Prototyp telefónu pozostával z cievky, elektromagnetu a drôtov. V Bellovom prístroji malo slúchadlo len jednu časť, do ktorej sa buď hovorilo alebo sa ňou počúvalo. Princíp telefónu spočíva v tom,že ak sa v poli elektromagnetu na jednom konci linky rozkmitá kovový jazýček, na druhom konci linky sa tiežrozkmitá podobný jazý ček v poli iného elektromagnetu a vydáva zvuk. Od roku 1880 už boli v prevádzke verejné telefónne siete, hoci spočiatku mali len niekoľko účastníkov.

Roku 1880 patentoval svoj ďalší vynález fotofón. V tomto zariadení aplikoval svoj telefónny princíp na premenu  svetla pomocou reči. Uskutočnil tak prvý bezdrôtový prenos reči. Hoci toto zariadenie bolo málo výkonné – prenášalo reč na krátku vzdialenosť, obsahovalo princípy, ktoré priviedli v budúcnosti k ozvučeniu filmu, objavu fotobunky i tranzistora.

Absolvoval nespočetné prednášky v USA aj v zahraničí, na ktorých objasňoval a demonštroval svoj vynález. Postupne si obchodníci aj celá verejnosť uvedomili výhody komunikácie hlasom na veľkú diaľku a telefóny sa začali vyrábať. V roku 1892 otvoril Alexander Graham Bell telefonické spojenie medzi New Yorkom a Chicagom. V roku 1877 založil spoločnosť Bell Telephone Company, z ktorej roku vznikla známa americká telekomunikačná spoločnosť American Telephone and Telegraph Company. Čoskoro telefonické linky pretínali celé Spojené štaty.Počase  sa Bellovi jeho vynález už zunoval a vďaka svojmu bohatstvu založil laboratóriá na vývoj ďalších vedeckých myšlienok. Nijaká z nich ho však nepreslávila natoľko jako telefón.Telefón bol požehnaním pre reportérov a novinárov, ktorý do svojich kancelárií posielali správy zo vzdialených miest. Prvú telefonickú novinovú správu poslali vo februári 1887 z mesta Salem v štáte Massachusetts do kancelárie novín Boston Globe, vzdialenej 23 km.

Na jeho počesť je pomenovaná v technike veľmi často používaná jednotka decibel.

Súvisiace články

Leave Comments