By Dodo Farkaš on štvrtok, 26. február 2015
Category: Prečo je to tak

Ako voda uhasí oheň?

Každý, kto už zakladal oheň vie, že na oheň potrebujeme tri veci. Peniaze, peňeži a peníze. No nie tak celkom, hoci tie papierové by ako horľavá látka poslúžili pomerne dobre. 

Takže potrebujeme:

Akým kúzlom voda hasí oheň?

Každému je, aj na základe osobnej skúsenosti, jasné, že voda hasí oheň. Ako to ale robí?

Pri styku s horiacim predmetom sa voda mení na paru. Chalani si isto spomenú na táborové ohne, ktoré s požitkom hasia.   Pri tejto premene odoberá voda z okolia obrovské množstvo tepla. Tento mechanizmus funguje aj u ľudí, keď sa v lete potia aby voda pri odparovaní ochladila ich telá. Premena 100 stupňovej vody na paru vyžaduje šesťkrát  viac tepla (energie) ako jej ohrev z 0 na 100°C. Toto teplo (energia) ohňu chýba. Potom tu je ešte sekundárny efekt. Vznikajúce pary majú  100 krát väčší objem ako voda v kvapalnom stave a vzduch okolo horiaceho predmetu vytláčajú preč. Pre oheň je kyslík nevyhnutný, takže bez jeho prítomnosti oheň rýchlo vyhasne.

Rýchly pokus za prítomnosti dospelého

Na tanieri zapáľ malú sviečku a potom ju prikry pohárom. Čo sa stane a prečo? Oheň po chvíli zhasne, pretože pri horení spotreboval všetko dostupný kyslík vo vnútri pohára.

Rýchly pokus pri táborovom ohni

Každý, kto to už s ohňom skúšal vie, že keď doň fúkaš, rozhorí sa. Jednoduché ako facka: viac vzduchu (kyslíka), viac ohňa. 

Návod ako uhasiť domáci požiar

Z vyššie uvedeného vyplýva, že ak ti v tvojej izbe nedobrovoľne vzbĺkne jánošíkovská vatra od tvojich nedôsledných chemických pokusov, je dobrým krokom použiť vou.

K požiaru môže dôjsť aj pri poruche elektrického zariadenia, napríklad ti vybuchne televízor lebo príliš drtíš playstation 4. V žiadnom prípade neoblievaj telku vodou. Bež a vypni poistky.Takýto požiar umravníš snehovým alebo práškovým hasiacim prístrojom.  Ak ale bývaš v dome, oheň sa rozširuje a nemáte takýto hasiaci prístroj, ihneď volaj č. 150 alebo 112.

Súvisiace články

Leave Comments