By Ulrich on streda, 25. február 2015
Category: Informačné technológie

Komu vdačíme za web?

Bez internetových stránok si väčšina z nás nevie predstaviť život. Facebook, youtube alebo tiež táto stránka by nemohli existovať bez intelektuálneho úsilia tohto muža. Jeho meno je Tim Berners-Lee a web vyvinul v roku 1989-1990 spolu s Robertom Caillilau v Európskom laboratóriu pre časticovú fyziku ( CERN) v Ženeve.

Čo je to world wide web - www ?

Je to oficiálne (nesprávne laické pomenovanie len internet) označenie tej časti internetu, kde sa informácie nachádzajú vo forme webových stránok. Každý dokument má svoju špecifickú adresu – URL a je pomocou nej nájdený a zobrazený v programoch nazývaných webový prehliadač. Dokumenty nazývané webové stránky môžu obsahovať hypertextové odkazy. Vďaka týmto odkazom, sú dokumenty navzájom poprepájané a vytvárajú sieť. - wikipédia -

Prečo web vznikol?

Vedci, ktorí pracovali v CERN-e okolo roku 1980 (približne 10 000 ľudí) používali rozličný hardware (počítače) a software (programy). Vačšinu informáciu si vtedy vymieňali emailom alebo pomocou súborov. Potrebovali sledovať mnohé informácie týkajúce sa projektov, ktoré sa stále viac prelínali.

Ako web vznikol?

Berners-Lee začal pracovať na novom systéme v júni 1980 a požiadavka bola umožniť jednoduchú výmenu informácií medzi rôznymi sieťami, diskami a formátmi dát. Vznikol ENQUIRE - predchodca webu. Bol to jednoduchý hypertextový program (klikneš na odkaz a otvorí sa ti ďaľšia stránka), ktorý  mohol bežať na rôznych systémoch. Stránky ENQUIRE sa volali karty (cards). Ak si chceš predstaviť ako tento systém vyzeral, pozri sa na Wikipédiu. Jednotlivé karty boli zložito previazané a práve to bolo nevyhovujúce. Bolo potrebné vytvoriť systém, v ktorom by mohol vytvárať stránky ktokoľvek a bez potreby udržovať zložité vzťahy medzi takto vytvorenými stránkami.

Kedy web vznikol?

Bolo to v marci 1989, kedy Berners-Lee vypracoval návrh (pozri odkaz nižšie: dokument, ktorým to všetko začalo), ktorý položil základy webu ako ho poznáme dnes. Prvý použiteľný prehliadač však vznikol až o rok neskôr a verejnosť sa o webe oficiálne dozvedela len v druhej polovici roka 1991.

Od tohto momentu zaznamenal internet veľký rozmach. Vďačíme zato práve možnosti „preskakovať“ z jedného dokumentu alebo obrazového, prípadne zvukového súboru na druhý, a to veľmi jednoducho, klikaním na jednotlivé linky.

Nadýchni sa histórie a pozri tiež:

Súvisiace články

Leave Comments