By Lenka Baranovičová on utorok, 03. marec 2015
Category: Biológia

EteRNA - hrané ľuďmi, napísané prírodou

EteRNA je obrovský projekt, do ktorého sa zapájajú desiatky tisícov ľudí a jeho cieľom je pomáhať proti nebezpečným vírusom a lepšie porozumieť RNA. S touto hrou ma nedávno zoznámil kamarát, ktorý vie, že ma zaujíma genetika. A nebola som sklamaná.

O čom je EteRNA?

Princípom hry je skladať molekuly RNA, ktoré v niektorých organizmoch (aj v ľuďoch) pomáhajú "spracovať" informácie zakódované v DNA, v iných organizmoch (väčšina vírusov) nesú genetickú informáciu.

Hra sa začína niekoľkými úvodnými levelmi, ktoré vám vysvetlia, ako na to.

Pracujete so štyrmi farbami, ktoré zastupujú 4 bázy RNA - žltá (A - adeín), modrá (U - uracil), červená (G - guanín) a zelená (C - cytozín). Tie si vyberáte v spodnej lište

a umiestňujete ich tak, aby ste vytvorili dostatočne silné väzby a udržali molekulu v tvare, aký je zadaný.
Najlepšie na tom je, že nemusíte vedieť o genetike nič, lebo ide o logiku. Postupom času sa však tak či tak naučíte pravidlá, ako RNA funguje v prírode.

Čo keď vám to ide?

Za každý vyriešený level získavate body.

(Fallontine som ja :) )

Keď dosiahnete 20 000 bodov, môžete vytvárať vlastné levely. Od určitého bodu môžete riešiť aj laboratórne levely (Lab levels), ktoré narozdiel od "challenge" levelov dobrých na pochopenie princípov majú zložitejšie pravidlá a riešia reálne problémy. Ak ste úspešní v riešení lab levels, váš design RNA môže byť syntetizovaný v skutočných laboratóriách.

A čo tomu predchádzalo?

EteRNA si už ako projekt získala veľa fanúšikov a ľudia očakávali, kým hru spustia. Lenže kvôli neustálym problémom museli tvorcovia oznámiť, že z hry nakoniec nič nebude. Sklamaní hráči sa pustili do riešenia problémov a nakoniec aj vďaka nim mohla byť hra konečne spustená.

Je to moja obľúbená hra a veľa som sa vďaka nej naučila. Môžete ju skúsiť na tejto stránke:
http://eterna.cmu.edu/web/
Veľa šťastia pri skladaní!

Súvisiace články

Leave Comments