Medzi Galileom a Newtonom

Kým začnem písať o Newtonovi rád by som spomenul jedného pána , ktorý žil v rovnakom obdoby ako Galileo Galilei . Tento pán sa narodil v Nemecku a volal sa Johannse Kepler. Sformuloval 3 zákony podľa ktorých sa riadia pohyby  planét. 

Johannes Kepler sa narodil vo Weil der Stadt na juhozápade Nemecka.Študoval na univerzite v Tubingene astronómiu.Po smrti Tycha Brache Kepler zaujal jeho pozíciu ako kráľovského matematika v Prahe. Kepler pokračoval v práci ktorú začal jeho predchodca . Na základe dát získaných Brahom určil eliptickú dráhu planéty Mars a vytvoril tri zákony podľa ktorých sa pohybujú planéty . Keplerove zákony sú kinematické zákony, lebo pohyb planét iba opisujú nevysvetľujú pričinu pohybu planét. Príčinu vysvetlil až  I. Newton, keď formuloval gravitačný zákon.V roku 1612 Kepler opúšťa Prahu a odchádza do Linzu. Jeho žena a dvaja synovia umierajú. Znova sa oženíil, ale prenasledujú ho osobné a finančné problémy.Johannes Kepler zomrel po krátkej chorobe v Regensburgu.Kepler umrel v roku 1630 ale predsa po ňom ostaly tri zákony , ktoré sa dnes  nazývajú Keplerove zákony a tie si teraz vysvetlíme .

Prvý Keplerov zákon určuje tvar trajektórií planét. Planéty sa pohybujú okolo Slnka po eliptických trajektóriách, v spoločnom ohnisku ktorých je Slnko. V tom to zákone sa uvádzajú dva pojmy a to  perihélium (príslnie) bod najbližší pri slnku a  afélium (odslnie) bod najvzdialenejší od slnka .

Druhý Keplerov zákon sa zaoberá rýchlosťou pohybu planéty po trajektórii. Používa pojem sprievodič planéty  je to vektor, ktorého začiatok je v ohnisku elipsy a koncový bod sa pohybuje spolu s planétou.Za rovnaké doby Delta t opíše sprievodič planéty rovnako veľké plochy Delta S . Sprievodič v blízkosti príslnia je kratší ako sprievodič  v blízkosti odslnia. Aby mali opísané plochy rovnaký obsah, musí sa planéta v okolí príslnia pohybovať väčšou rýchlosťou ako v okolí odslnia. Rýchlosť pohybu planéty závisí od vzdialenosti planéty od Slnka. To znamená , že čím je bližšie planéta pri Slnku tým sa pohybuje rýchlejšie . 

 

Tretí Keplerov zákon - Pomer druhej mocniny obežnej doby planéty a tretej mocniny jej strednej vzdialenosti od Slnka má pre všetky planéty rovnakú hodnotu.

 

    kde T je obežná doba planéty a r –vzdialenosť planéty od Slnka.