Jar Adely Ostroluckej

Autor: Ľudo Zúbek

Názov: Jar Adely Ostroluckej

Lit. druh : epický román

Lit. žáner: historický román (životopisný, ľúbostný

 

Téma : Život Evy Jonášovej a nenaplnená láska Aedly Ostroluckej a Ľudovíta Štúra

Idea: Človek by mal počúvať hlas svojho srdca viac ako hlasy ostatných .

 

Charakteristika postáv :

Adela Ostrolucká : Zemanská dcéra ktorá pochádzala z Ostrej Lúky. Bola krásna žena s bledou pleťou a dlhými hnedými vlasmi  .Narozdiel od ostatných paničiek bola veľmi vzdelaná a múdra. Ovládala hneď niekoľko jazykov a vedela hrať na klavír.

Mala rada umenie najmä hudbu . Poznala sa s Ľudovítom Štúrom ktorým najskôr opovrhovala pre jeho opustenie Márie Pospíšilovej ale nakoniec sa do neho zamiluje . Avšak ich láska mala mnoho prekážok a skončila jej smrťou v marci roku 1853.

 

Ľudovít Štúr: Profesor , Básnik a zástanca národu slovenského. Štúr bol veľmi múdry a vzdelaný muž. Stal sa aj vyslancom snemu a politikom zvolenskej župy.Bol skvelý rečník , slovami dokázal nadchýnať, rozohňovať i rozochvievať, rozcítiť i rozplakať, uchlácholiť i upokojiť. Jeho láska k Adele Ostroluckej bola veľká avšak nenaplnená kvôli nerovnosti krvi a problémom s Rakúsko-Uhorskou vládou. Bol to pekný muž s tmavohnedou bradou a vlasmi , mal dlhé štíhle nohy a dlhé tenké prsty.

Zomrel v januári roku 1856 po poľovačke na následok strelných poranení.

 

Eva Jonášová : Dcéra dedinského učiteľa . Narozdiel od väčšiny dievčat z dediny bola vzdelaná a veľmi bystrá . Bola učiteľkou slovenského jazyka a pomáhala svojmu otcovi no neskôr išla učiť slovenský jazyk Adelu Ostrolúcku. Eva bola priateľská, milá, dobrosrdečná, často nadšená ale niekedy aj precitlivelá . S Adelou boli najlepšie priateľky . Bola štúrovou obhajkyňou  a obdivovateľkou a bola doňho aj tajne zaľúbená a preto sa hneď nevydala za Laciaka .

Po smrti jej kamarátky a neskôr aj po smrti svojej tajnej lásky sa vydala za Laciaka .

 

Čo som sa dozvedel o živote v 19. storočí. :

Dozvedel som sa o strašnom rozmachu alkoholu a o zakladaní spolkov miernosti.

Dozvedel som sa o nevzdelanosti a o zakladaní nedeľných škôl.

Čítal som o zrušení poddanstva, o hladomore a o revolúcii.

Dozvedel som sa čo to o doprave v tých rokoch .

Zistil som ako sa v tedy ľudia správali, obliekali a ako žili.

 

Môj názor na knihu : Kniha sa mi moc nepáčila a bola nudná. Začala ma baviť až na 19. kapitole a to je dosť neskoro kedže ich má 21 . Zdĺhavými a zbytočnými opisnými časťami sa príbeh pokazil a pre madých čitateľov stráca čaro.

 

Ďakujem, že ste si prečítali môj článok. Dúfam, že sa vám páčil a že ste sa niečo nové dozvedeli.

 

Prajem pekný zvyšok dňa :)