Začiatok v dobývaní vesmíru

Už tisícky rokov sa snažíme dotknúť hviezd. No len pred pár rokmi sa nám to podarilo . Ale kto boli vlastne tí ľudia ktorý nám to umožnili. V tomto článku a tých ďalších som sa rozhodol písať o nich . A o tom ako s tým začínali . 

Ako to začalo ?

Na sovietskom veľvyslanectve vo Washingtone sa konala konferencia na ktorej bola prítomným oznámená novinka: sovietskadružice Sputnik krúži od 4. októbra 1957 okolo Zeme. Aj keďSputnik bol malý a nič nerobil len vysielal pípavý signál, napriek tomu v USA zavládla panika. Ten kto ovláda vesmír, ovláda aj celú zemeguľu. Dobývanie vesmíru sa týmto okamihom stalo besnými pretekmi o získanie prestíže a moci - studená vojna.


Vývoj rakiet však začal o mnoho rokov skôr. Konstantin Ciolkovskij naprojektoval v roku 1903 rakety fungujúce na tekuté palivo. Na neho nadviazal v tridsiatych rokoch Sergej Koroľov, ktorého motory vyniesli rakety do výšky 500 metrov. Medzitým v strednej Európe podpísal Werner von Braun v roku 1932 zmluvu s nemeckou armádou o vývoji rakiet. Von Braun so svojím tímom pôsobil v Peenemünde  3. októbra 1942 vypustil raketu A4, ktorá dosiahla výšku 83 km. Za druhej svetovej vojny bol Braunov výskum pod dohľadom Adolfa Hitlera a SS. Bol nútený vyvíjať rakety (pod novým označením V2 - "fau cvaj"), ktoré boli schopné zasiahnuť Anglicko. O šesť mesiacov neskôr ich 4 300 dopadlo na Anglicko. Ku koncu vojny sa o Hitlerových vedcoch intenzívne zaujímal celý svet. Americká tajná akcia s názvom
Paperclip mala za úlohu získať von Braunov tím skôr ako Sovieti. Časť vedcov odišla do Francúzska a zvyšok (asi 118) ich tajne Pentagon prepašoval do USA. Časť rakiet zo základmi sa podarilo tretej americkej pozemné divízii priamo pred Stalinovými zrakmi prepraviť do Antverp. Odtiaľ už putovali k von Braunovu tímu. Zvyšok si odviezla sovietska armáda. V tejto dobe tiež začína stavba základne v Kazachstanu. Z dôvodu utajenia nesie názov Bajkonur, podľa mesta, ktoré leží o 370 km ďalej. Von Braunova práce sa teda rozdelila na obe strany železnej opony.

 

foto:Sergei Arssenev - Own work