Prečo sú rastliny zelené?

Je príjemné nedeľné popoludnie a vy ste sa rozhodli stráviť ho vonku – v prírode. Slniečko svieti, vtáčiky spievajú a všade naokolo je kopec zelene. Prečo je to práve zelená farba, ktorá v prírode prevláda?

 

Môže za to jedno veľmi významné farbivo – chlorofyl. Nachádza sa v špeciálnych bunkových organelách rastlinných buniek a rias – v chloroplastoch. No a chloroplasty môžeme nájsť v každej zelenej časti rastliny. Prebieha v nich jeden z najvýznamnejších biochemických dejov našej planéty – fotosyntéza.

Čo je to chlorofyl?

Chlorofyl je rastlinné farbivo, ktoré prijíma modré a červené svetlo. Zelené svetlo neprijíma, ale odráža späť do prostredia – preto vidíme rastliny ako zelené. Z chemického hľadiska patrí medzi porfyríny a vo svojej štruktúre má viazaný horčík.

Je významný hlavne preto, že je schopný prijať energiu slnečného žiarenia a v procese fotosyntézy ju premeniť na energiu chemickej väzby.

Čo je to fotosyntéza?

Fotosyntéza je biochemický dej prebiehajúci v zelených rastlinách, pri ktorom sa z vody a oxidu uhličitého pomocou energie slnečného žiarenia tvoria organické látky – sacharidy, kyslík a voda. Považuje sa za pre život najdôležitejší proces na Zemi.

Práve vďaka tomuto procesu sú pre nás rastliny veľmi významné. My ľudia a ostatné živočíchy na rozdiel od rastlín, nie sme schopní si podobným spôsobom sami vytvoriť energiu a preto ju musíme prijímať v potrave. Organizmy, ktoré sú schopné fotosyntézou si vytvárať energiu sa nazývajú autotrofné – fotoautotrofné. Ostatné organizmy, ktoré sú odkázané na príjem organických látok v potrave sa nazývajú heterotrofné.

Toto je chemická rovnica fotosyntézy:

12H2O + 6CO2 → slnečné žiarenie → C6H12O+ 6O2 + 6H2O

Čo sú to chloroplasty?

Chloroplasty sú organely rastlinných buniek. Patria medzi plastidy – membránové organely rastlinných buniek. Vo vnútornej membráne chloroplastu sa nachádza chlorofyl a prebiehajú tam procesy fotosyntézy.

Zaujímavosti: