Pokožku listov a stoniek pŕhľavy pokrývajú zvláštne vlásky. Vrcholček každého vláska je krehký a pri najmenšom dotyku sa odlomí. Vlások sa vtedy zmení na ostrú ihlu, ktorá ľahko prenikne do kože. Pálenie spôsobuje kyselina mravčia, ktorú vlások obsahuje.

V Indii rastie pŕhľava, ktorej dotyk spôsobuje človeku ukrutnú bolesť. Následky popŕhlenia touto rastlinou môže pociťovať viac ako týždeň. Ale to nie je nič v porovnaní s austrálskou stromovou pŕhľavou, ktorá dorastá do výšky až 40 m. Existujú prípady smrti zvierat, ktoré sa predierali jej porastom. Pŕhli aj severoamerický sumachovec jedovatý. Po dotknutí sa jeho listov a kôry sa na koži objavia svrbiace pľuzgiere.

Zdá sa to nemožné, ale existujú rastliny, ktoré môžu spôsobiť popáleninu na ľudskej koži bez toho, aby sa jej dotkli! Boľševník obrovský v jasných dňoch uvoľňuje látky, ktoré zvyšujú vnímavosť kože na slnko, a pokožka sa preto spáli. A to všetko preto, lebo rastliny sa nepohnú z miesta.

Ich jedinou obranou je teda odradiť potenciálnych žrútov. Pŕhlivé vlásky pŕhľavy jej slúžia na obranu pred bylinožravými zvieratami. Vlásky na listoch muškátu a mäty vylučujú vonné látky, vinou ktorých sú tieto rastliny nechutné.

Účinnou obranou sú aj ostne. Presvedčil sa o tom nejeden milovník malín alebo ostružín.

Ostne africkej akácie sú skutočné dýky - môžu byť dlhé až 12 cm! Medzi ostricami sú v móde tuhé, drsné listy, ktorých okraje ľahko prerežú kožu.

 foto:© Uwe H. Friese, Bremerhaven 2003

Ukážka je z knihy: Prečo je to tak? (Anna Michalak - Maria Szarf), ktorú si môžete objednať vo vydavateľstve Vydavateľstvo Príroda, s.r.o. alebo nižšie, v Martinus-e.

ISBN 978-80-07-02212-6

EAN: 9788007022126

Formát: 205 x 290 mm, tvrdá väzba, 192 strán, cena: 13,90 €

Prečo je tráva zelená? Načo sú úhorom baterky? Prečo cítime bolesť? Odkiaľ fúka vietor? V tejto knihe je všetko, čo by dieťa chcelo vedieť, keď sa opýta „Prečo?“. Nezvyčajná kniha uspokojí prirodzený detský záujem o spoznanie sveta, rozšíri ich vedomosti a rozvinie bádateľské záľuby. Jej čítanie je pre zvedavé deti jedno veľké dobrodružstvo!