Ľudské telo má schopnosť regenerácie. Poškodené bunky sa obnovujú a odumreté bunky nahradia nové. S vekom sa však znižuje schopnosť obnovy buniek. „Pokazí“ sa rovnaké množstvo, ale oprava prichádza čoraz ťažšie a pomalšie. Práve preto starneme.

Podľa vzhľadu človeka vieme viac-menej odhadnúť, koľko má rokov. Čím je človek starší, tým má viac vrások. Koža na tvári je menej pružná a niekedy vyzerá ako „pokrčená“. Podobný vzhľad nadobúda koža po celom tele. Starším ľudom často šedivejú vlasy - s vekom strácajú schopnosť produkovať pigmenty.

Svaly mladého človeka sa rozrastajú, sú silné, ale v pokročilom veku sa zmenšujú. Kostí sa stávajú krehkejšie, a preto menej odolné proti zlomeniu. Starší človek už nie je taký činorodý. Pri pohybe si niekedy pomáha palicou.

Určite si pamätáte rozprávku o Červenej Čiapočke. Vlk prezlečený za starú mamu vysvetľoval dievčatku, že preto má také veľké oči, aby lepšie videla, a preto má také veľké uši, aby lepšie počula. Zrak a sluch sa v starobe skutočne zhoršujú. Naši starí otcovia a staré mamy často nepočujú a nosia okuliare. Niekedy sa sťažujú aj na to, koľko vecí zabudnú. Orgány prestávajú správne fungovať a ľudia častejšie chorľavejú.
Človek žije približne 70 rokov. Niektorí ľudia sa však dožijú 100 rokov alebo aj viac. Najstarší človek na svete má v súčasnosti 114 rokov!
Kedy a ako budeme starnúť, závisí do značnej miery od nás samých. Pri správnej výžive a športe sa môžeme udržať v skvelej kondícii aj do veku 80 rokov.

Foto: © Jorge Royan / http://www.royan.com.ar /

Ukážka je z knihy: Prečo je to tak? (Anna Michalak - Maria Szarf), ktorú si môžete objednať vo vydavateľstve Vydavateľstvo Príroda, s.r.o. alebo nižšie, v Martinus-e.

ISBN 978-80-07-02212-6

EAN: 9788007022126

Formát: 205 x 290 mm, tvrdá väzba, 192 strán, cena: 13,90 €

Prečo je tráva zelená? Načo sú úhorom baterky? Prečo cítime bolesť? Odkiaľ fúka vietor? V tejto knihe je všetko, čo by dieťa chcelo vedieť, keď sa opýta „Prečo?“. Nezvyčajná kniha uspokojí prirodzený detský záujem o spoznanie sveta, rozšíri ich vedomosti a rozvinie bádateľské záľuby. Jej čítanie je pre zvedavé deti jedno veľké dobrodružstvo!