Hodiny

Hodiny

V dávnej minulosti ľudia určovali čas podľa striedania dňa a noci, stačilo im pozorovať pohyb Slnka po oblohe. Z pozorovania Mesiaca určovali čas na mesiace a zo striedania ročných období zasa na roky. Na určovanie času používali pravidelne sa opakujúce deje.

Sviečka

            Na meranie času sa v minulosti používala aj sviečka. Pri tomto spôsobe však bolo potrebné zabezpečiť rovnaké rozmery sviečok a knôtov, aby sa čas nameraný rôznymi sviečkami navzájom príliš neodlišoval. Podstata merania času spočívala v zisťovaní úbytku zhoreného vosku alebo parafínu, ktorý vyjadroval časové jednotky.Pretože horenie bolo ovplyvňované mnohými rušivými faktormi, sviečka sa na meranie času používala pomerne zriedkavo, zväčša v kláštoroch a kostoloch.

b2ap3_thumbnail_Meranie_casu_7r_oktober_html_m690d3e5.png

 

 

Do stredoveku sa používal gnómon, slnečné hodiny, vodné hodiny a presýpacie hodiny.

Gnómon je astronomické zariadenie používané už v staroveku, ktoré tvorí zvisle postavená tyč zakončená ihlanom. Pomocou gnómonu sa dá určiť sklon ekliptiky k rovníku, čas slnovratu a rovnodennosti, dĺžka roka a môže byť použitý aj ako slnečné hodiny.

b2ap3_thumbnail_4.jpg

Slnečné hodiny sú prastarým prostriedok na meranie času za pomoci rotácie Zeme a tým spôsobeného zdanlivého pohybu Slnka po oblohe. Pohybujúce sa Slnko vrhá rovnako pohyblivý tieň, ktorý potom za pomoci tienidla a stupnice ukazuje čas.

Vodné hodiny sú akékoľvek hodiny, ktorých fungovanie ja založené buď na sledovaní času odtoku vody z nejakej nádoby alebo na sledovaní času vtoku vody do nádoby s otvorom, ktorá pláva na vode. Používali sa najmä v staroveku, ale ešte aj na začiatku novoveku v Európe. V Grécku sa používali aj ako forma telegrafu.

b2ap3_thumbnail_Meranie_casu_7r_oktober_html_21fe77b7.png

 

Presýpacie hodiny sú hodiny, ktoré na meranie času využívajú pohyb piesku spôsobený gravitáciou. Skladajú sa z dvoch sklenených baniek umiestených nad sebou a spojených úzkym hrdlom. Piesok z hornej banky sa postupne presýpa do spodnej banky. Keď uplynie meraný časový úsek je horná banka prázdna a hodiny sa musia obrátiť, aby mohol byť meraný ďalší úsek. Presýpacie hodiny sa používali už v 11. storočí. Boli prvým spoľahlivým, opakovane použiteľným a pomerne presným meradlom času.b2ap3_thumbnail_3.jpg

Kyvadlové hodiny. Princíp kyvadla objavil okolo roku 1600 talianský učenec Galileo Galilei. Roku 1657 zostrojil holandský fyzik Christian Huygens kyvadlové hodiny. V starých kyvadlových hodinách kmitá kyvadlo sem a tam a každý kmit trvá rovnako dlho. Kyvadlo sa pohybuje súčiastkou zvanou kotva, ktorá visí na povraze a ktorá zabezpečuje presnú rýchlosť otáčania ozubených kolies i pohyb ručičiek tak, že ukazujú správny čas.

b2ap3_thumbnail_5.jpg

 Atómové hodiny alebo molekulové hodiny sú doteraz najpresnejšie hodiny, ktorých základom sú oscilácie molekúl alebo atómov vhodnej látky, napr. plynového amoniaku.  Atómové hodiny zmenia svoj chod o 1 sekundu asi za 1 000 rokov, udávajú atómový čas, možno nimi kontrolovať nerovnomernosť rotácie Zeme.

 b2ap3_thumbnail_6.jpg