Svetlo a jeho tajomstvá.

Svetlo je v dnešnej dobe veľmi diskutovaná téma. A prečo by aj nie? Je nevyhnutné pre existenciu ľudstva samotného.  Fotosyntéza prebehne iba za prítomnosti energie fotónov(slnečného žiarenia) a jej výsledkom je okrem glukózy,kyslíku a vody tiež energia chemických väzieb viazaná do molekúl ATP. Tento druh energie už rastliny vedia využívať, ale späť ku svetlu.

Keď sa spýtame našich profesorov: čo je to svetlo?" veľmi rýchlo nám vedia sebaisto odpovedať. Podľa biológa energia fotónov,no podľa fyzika elektromagnetické žiarenie(vlnenie). Kto z nich má teda pravdu? Pozrime sa na jeden zaujímavý pokus. Zoberme si aparatúru ako je na obrázku. Prvé čo nás po pozretí naň napadne je, prečo je na tienidle päť usporiadaných stĺpcov častíc, keď sú tam len dve diery. Podľa tohoto pokusu je vidieť, že svetlo by malo byť vlnenie . Čo je však zaujímavé a doteraz na to vedci nenašli odpoveď je, prečo keď do dier umiestnime senzor, ktorý nám hovorí ktorým otvorom častica prešla, usporiadanie na tienidle sa zmení len do do dvoch usporiadaných stĺpcov častíc. Keď následne snímače odstránime a pokus zopakujeme opäť sa nám vytvorí päť stĺpcov častíc. Z tohoto pokusu teda vyplýva, že pokiaľ svetlo pozorujeme chová sa inak ako keď ho nepozorujeme.

 b2ap3_thumbnail_kvant.gif

Teraz by som sa rád vrátil k tomu či by mohol existovať život bez svetla. Áno? Nie? Ľudstvo ako ho poznáme teraz by bez svetla neprežilo, no hlboko v mori predsa existujú živočíchy, ktoré žijú aj keď sa k nim svetlo nedostane. Niekto by mohol povedať, že existujú živočíchy, ktoré vidia v tme: Tu sa však treba zamyslieť nad tým akým spôsobom vidia a zistíme, že nepotrebujú toľko svetla ako mi ale predsa len potrebujú aspoň minimum svetla aby boli schopný niečo vidieť.

Späť ale k pôvodnej otázke: čo je to svetlo? Energia fotónov alebo elektromagnetické žiarenie? V súčasnosti veda nevie čo je to svetlo, vie iba , že má vlastnosti častice ale aj vlastnosti vlnenia. 

 Foto: Alan Cleaver CC by 2.0