Lietadlá sú veľmi obľúbené dopravné prostriedky. Niekoľkotonové stroje sa vznášajú nad oblakmi, akoby nič nevážili. Umožňuje im to vztlaková sila.

Vzniká pôsobením krídel vhodného tvaru na prúd vzduchu.
Určite ste už niekedy pri ceste vlakom alebo autom vystrčili ruku z otvoreného okna. Vtedy ste pocítili odpor vzduchu, najmä ak ste mali otvorenú dlaň obrátenú smerom k prednej časti vozidla. Ale ak dlaň otočíte naplocho, odpor bude oveľa menší. Ak budete dlaň zľahka nakláňať do bokov pod rôznymi uhlami, ukáže sa, že dlaň síce uteká dozadu, ale v určitom uhle stúpa a v inom klesá. Práve od usporiadania a tvaru krídel závisí, či lietadlo vzlietne.

Krídla lietadla pohybujúceho sa po štartovacej dráhe rozdeľujú prúd vzduchu na dve časti. Jedna sa pohybuje nad krídlami, druhá pod nimi. Prúd vzduchu v hornej časti má vyššiu rýchlosť, pretože vzhľadom na tvar krídel musí prekonať dlhšiu vzdialenosť. To spôsobuje, že vzduch nad krídla mi má menší tlak (slabšie tlačí na krídlo) než vzduch pod krídlami. Vzniká vztlak, vďaka ktorému lietadlo vzlietne.

Podobne to funguje za silnej búrky pri šikmej streche domu. Vysoká rýchlosť vetra spôsobí tlakový rozdiel v oblastiach nad strechou a pod strechou. Strechu nadvihne, ale nie - ako by sme očakávali I v smere vetra.

Krídla lietadla majú pohyblivé prvky. Zmena ich polohy umožňuje odbočiť, klesnúť alebo znova stúpať pôsobením vztlaku v rôznych smeroch a v rôznej miere na každé z krídel.

Ukážka je z knihy: Prečo je to tak? (Anna Michalak - Maria Szarf), ktorú si môžete objednať vo vydavateľstve Vydavateľstvo Príroda, s.r.o. alebo nižšie, v Martinus-e.

ISBN 978-80-07-02212-6

EAN: 9788007022126

Formát: 205 x 290 mm, tvrdá väzba, 192 strán, cena: 13,90 €

Prečo je tráva zelená? Načo sú úhorom baterky? Prečo cítime bolesť? Odkiaľ fúka vietor? V tejto knihe je všetko, čo by dieťa chcelo vedieť, keď sa opýta „Prečo?“. Nezvyčajná kniha uspokojí prirodzený detský záujem o spoznanie sveta, rozšíri ich vedomosti a rozvinie bádateľské záľuby. Jej čítanie je pre zvedavé deti jedno veľké dobrodružstvo!