136

Sú to ochorenia, ktoré postihujú mozog. Zapríčiňujú štrukturálne a biochemické zmeny, alebo zmeny elektrickej aktivity v mozgu, či v mieche. Každé z nasledujúcich ochorení (Alzheimerova,Parkinsonova,roztrúsená skleróza) sa prejavujú napríklad: poruchami pamäte a myslenia, trasom, stuhnutosti svalov, ochrnutím, alebo stratou citlivosti. Zatiaľ je možné tieto symptómy len obmedziť. úlohou vedcov je zistiť ako tieto príznaky zvrátiť.

Alzheimerova choroba

Je neliečiteľná. Postihuje väčšinou jedincov starších ako 60 rokov. Dochádza k odumieraniu mozgovej kôry, a kedže nervové bunky sa nedokážu regenerovať je to nezvratný proces. Ak je mozog postihnutý touto chorobou nadmerné ukladanie istého typu bielkovín vedie k vytvoreniu tzv. neuritických plakov v mozgovom tkanive. Tak sa vytvárajú zhluky degenerovaného tkaniv, ktoré poškodzuje funkcie mozgu.

Príznaky: 

Parkinsonova choroba

Toto degeneratívne ochorenie sa vyskytuje u jedného človeka z 200. Taktiež väčšinou nad 60 rokov. Viac postihuje mužov ako ženy. Jej príčina zatiaľ nieje známa. Súvisí s znížením hladiny dopamínu v niektorých štruktúrach mozgu.

Príznaky:

Roztrúsená skleróza

Objavuje sa medzi 20 až 40 rokom života. Je celkom bežná. K rozvoju dochádza, ak imunitný systém poškodí vrstvy myelínu pokrývajúceho nervové vláknaa.

Vrstvy myelínu: Pokrývajú nervové vlákna. Makrofágy narušia tieto vrstvy a nerv zostane obnažený. V dôsledku toho nervové impulzy prechádzajú pomaly, alebo vôbec.

Príznaky: 

50% ľudí nad 80 rokov trpí nervovým ochorením.

Pamäť: sa zhoršuje. Na začiatku to nieje výrazné, avšak neskoršie dochádza k úplnej strate pamäti.

Reč: ľudia majú problém vyjadriť zložitejšie myšlienky. Poruchy reč sa prejavujú zníženou plynulosťou reči a spomalenou reakciou.

S postupom stráca mzog objem